Περιβάλλον

«Οικολογία-Αλληλεγγύη»: Να σταματήσει η εγκατάλειψη της Κορώνειας

Η Ελλάδα συνεχίζει να απειλείται με πρόστιμο για την Κορώνεια ενώ η λίμνη μπορεί να οδηγηθεί και πάλι σε περιβαλλοντική καταστροφή

Parallaxi
οικολογία-αλληλεγγύη-να-σταματήσε-502183
Parallaxi

Μετά από πλήρη αδράνεια ετών, η Ελλάδα συνεχίζει να απειλείται με πρόστιμο για την Κορώνεια ενώ η λίμνη μπορεί να οδηγηθεί και πάλι σε περιβαλλοντική καταστροφή, τονίζει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, όσα αναφέρει σε αυτήν:

Ταυτόχρονα, σημειώνει, πέφτει και η στάθμη της λίμνης Βόλβη, αφού τα νερά δύο χειμάρρων εκτράπηκαν για να τροφοδοτήσουν την Κορώνεια.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ-ΚΜ, η αποτελεσματική επαναφορά των λειτουργιών της λίμνης Κορώνειας δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων και η μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση της προστασίας των οικοσυστημάτων της περιοχής, η μη ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων έργων του Master Plan, η ελλιπής συντήρηση των έργων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, η μη σύσταση του Φορέα Διοίκησης των έργων αποκατάστασης και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το 2020 που μεταφέρθηκαν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες στο Υπ. Περιβάλλοντος, μετά από πρωτοβουλία του τότε υπουργού κ. Χατζιδάκη, υπήρξε πλήρης αδράνεια και δεν προχώρησε ούτε καν η συντήρηση της ενωτικής τάφρου, για την οποία υποτίθεται ότι είχε βρεθεί χρηματοδοτικό μέσο!

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» ασχολείται με το ζήτημα της Κορώνειας εδώ και τρεις δεκαετίες. Έφερε το ζήτημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δικές της πρωτοβουλίες ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις και να εφαρμοστεί μετά από πολλές περιπέτειες και παρατράγουδα ένα Master Plan, που μπορεί να είχε μειονεκτήματα, αλλά εφάρμοσε, έστω και με δυσφορία από τις διοικήσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ορισμένα αναγκαία μέτρα.

Μετά από όλα αυτά, με τα έργα του Master Plan να έχουν ολοκληρωθεί, η απειλή επιβολής προστίμου στη χώρα μας φαινόταν να είχε απομακρυνθεί. Δυστυχώς, μετά από πλήρη αδράνεια τεσσάρων ετών, η χώρα συνεχίζει να απειλείται με πρόστιμο ενώ η λίμνη βρίσκεται σε μια οριακή κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή και πάλι σε περιβαλλοντική καταστροφή. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρευνες που δείχνουν μέσα από την εφαρμογή λεπτομερών μοντέλων ότι και η λίμνη Βόλβη υφίσταται μια συνεχή πτώση στάθμης, η οποία οφείλεται στο ότι στερήθηκε τα νερά δύο χειμάρρων, οι οποίοι εκτράπηκαν τεχνητά για να τροφοδοτήσουν την Κορώνεια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και τις άλλες δράσεις που απαιτούνται, κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον της Κορώνειας, μια και η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία μεγάλη και συνεχή απειλή! Όταν η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» υποδείκνυε μαζί με ειδικούς επιστήμονες τις αδυναμίες του Master Plan και κυρίως την προβληματική πορεία εφαρμογής του από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εισέπραττε υποτίμηση. Σήμερα ο κ. Γιουτίκας αποσείει τις ευθύνες της δικής του θητείας και ρίχνει όλες τις ευθύνες στο Υπουργείο!

Η διάσωση της Κορώνειας δεν είναι έργο τοπικής σημασίας. Είναι έργο εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας, γιατί αποτελεί ένα οικοσύστημα ανεκτίμητης αξίας, που η αποκατάσταση και η συντήρησή του είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν και πάλι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να ανακτήσει ορισμένες τουλάχιστον από τις αρμοδιότητες που είχε και ο πρώην Φορέας Διαχείρισης (νυν Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κ. Μακεδονίας, ενταγμένη στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής –ΟΦΥΠΕΚΑ– του Υπ. Περιβάλλοντος) να αποκτήσει άμεση επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ισορροπία στο ισοζύγιο του νερού, με δράσεις και έργα δραστικής εξοικονόμησης του αρδευτικού νερού, που παραμελήθηκαν μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας, με κατασκευή μικρών πέτρινων φραγμάτων ανάσχεσης σε ορεινούς χειμάρρους, έτσι ώστε να συγκρατούνται τα φερτά υλικά και το νερό της βροχής να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται για έργα που προβλέπονταν στο Master Plan αλλά «κόλλησαν» στις αδράνειες τις ελληνικής δημόσιας διοίκησης, χωρίς να αναζητηθούν ποτέ οι σχετικές ευθύνες.

Βέβαια, ακόμη και όταν ολοκληρωθούν τα πολύπαθα έργα του Master Plan, θα παραμείνουν σοβαρά προβλήματα (ο επιβαρυμένος με βαρέα μέταλλα πυθμένας της Κορώνειας, το ελλειμματικό υδατικό της ισοζύγιο, η συνεχιζόμενη πτώση της στάθμης της λίμνης Βόλβης). Ωστόσο, αν δεν ολοκληρωθεί το Master Plan, ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποφυγή προστίμου και την εκταμίευση σχετικών κονδυλίων, δεν μπορεί να αναληφθεί και δεύτερο πρόγραμμα που φαίνεται να είναι απαραίτητο για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής.

Γι’ αυτό η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να συνεργαστεί με τους Δήμους της περιοχής, να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το Υπ. Περιβάλλοντος, να προσφέρει βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων σε αυτοδιοικητικές κινήσεις, παρατάξεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικούς συλλόγους και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση. Ήδη τα χωριά της περιοχής ερημώνουν, καθώς αντί να αποτελέσει το καθεστώς προστασίας ευκαιρία αναζωογόνησης, θεωρήθηκε η περιοχή ως ο σκουπιδοτενεκές της Κ. Μακεδονίας, με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης αρχικά και της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων αργότερα.

Αν οι πολίτες δεν χρεώσουν τις πολιτικές ευθύνες σε όσους είχαν τις τύχες της περιοχής στα χέρια τους τις τελευταίες δεκαετίες και δεν στάθηκαν άξιοι της εμπιστοσύνης τους, τότε η μαρασμός και η κατάρρευση δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν.

*Κεντρική Εικόνα: Μάριος Δαδούδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα