Πέντε εξελίξεις που γεννούν αισιοδοξία για το περιβάλλον το 2021
Ο ανθρώπινος νους είναι αυτός που θα αποτελέσει το εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής. 5 νέες ιδέες
Στη διάρκεια της νέας χρονιάς, του 2021, πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου, καλύτερου κόσμου, με λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Σε 25 χρόνια πορείας μελέτης του περιβάλλοντος, οι ειδικοί ποτέ δεν έχουν πειστεί περισσότερο από ότι τώρα, ότι ο κόσμος έχει τόσο υψηλές δυνατότητες να αλλάξει.
Όσον αφορά την πολιτική: θα παρθούν τολμηρές κλιματικές αποφάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ανερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και από την Κίνα.
Για τις επιχειρήσεις: Για πρώτη φορά οι επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ξεπεράσουν τις επενδύσεις σε ορυκτά και καύσιμα.
Και όσον αφορά την ιστορία: ένα έτος που θα έχει ξεπεράσει τον Covid, στο οποίο θα έχει έρθει η ανάκαμψη μέχρι και την ημέρα της παγκόσμιας συνόδου κορυφής COP26 το Νοέμβριο.
Η αλλαγή όμως θα έρθει κυρίως από τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που επρόκειτο να ληφθούν. Ο ανθρώπινος νους είναι αυτός που θα αποτελέσει το εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Εμπνευσμένοι επιστήμονες και ερευνητές έχουν δημιουργήσει 39 νέες ιδέες και καινοτομίες, οι οποίες είτε πραγματοποιούνται ήδη είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακολουθούν πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες:
Ρομπότ που βοηθούν στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας
Το BladeBUG είναι ένα ορθογώνιο ρομπότ που κινείται με λεπίδες τουρμπίνας. Φανταστείτε μια βαλίτσα με έξι πόδια, σαν βεντούζες. Η ύπαρξη ανθρώπων στις εγκαταστάσεις για τη φροντίδα των θαλάσσιων ανεμογεννητριών είναι επικίνδυνη και δαπανηρή. Όμως, τα drones θα μπορούν να μεταφέρουν τα BladeBUG στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο, τα οποία με τη χρήση αισθητήρων θα μπορούν να ανιχνεύουν ζημιές ή οτιδήποτε μειώνει την αποδοτικότητα ή τη διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών. Θα μπορεί ακόμα και να επιδιορθώσει μικρά ελαττώματα το ίδιο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει 18 φορές της σημερινής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και καινοτομίες σαν αυτή των ρομπότ θα το καταστήσουν ακόμα πιο προσιτό και εφικτό.
Το BladeBUG θα υποβληθεί φέτος σε δοκιμές και σχεδιάζεται να φτάσει στην αγορά το 2022.
Ένα ρύζι φιλικό προς το περιβάλλον
Η καλλιέργεια ρυζιού έχει παρόμοια επίδραση στο κλίμα με εκείνη που έχουν οι πτήσεις, δηλαδή περίπου 2-3% της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι ορυζώνες, εκεί που καλλιεργείται το ρύζι, είναι σαν γιγαντιαίοι βάλτοι που εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου.
Η Rothamsted Research ανέπτυξε το «Direct Seeded Rice»(DSR) το οποίο δεν χρειάζεται να καλλιεργηθεί σε έλος, και για αυτό χρειάζεται και λιγότερο νερό. Το φυτό έχει επίσης φτιαχτεί έτσι ώστε να βλασταίνει πιο γρήγορα, κάτι πολύ σημαντικό για την επιτυχία ενός συμβατικού συστήματος σαν αυτό.
Μοιάζει αρκετά με υπάρχουσες ποικιλίες ρυζιού υψηλής απόδοσης και τα αποτελέσματα του είναι πολλά υποσχόμενα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σπόροι που είναι έτοιμοι να καλλιεργηθούν, θα μεγαλώσουν σε λίγα χρόνια, οπότε σε μία δεκαετία η μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού στον κόσμο θα καταλήξει να παράγεται κατά αυτό το τρόπο.
Χρήση ξύλου ως παράγοντας προστασίας του περιβάλλοντος
Κάθε επτά δευτερόλεπτα, τα βιώσιμα δάση της Ευρώπης παράγουν αρκετό ξύλο ώστε να χτίσουν μια κατοικία για τετραμελή οικογένεια. Ο άνθρακας απορροφάται από τον κορμό, μεταφέρεται στα σπίτια και στη συνέχεια αναφυτεύονται νέα δέντρα.
Οι ξύλινες κατασκευές μειώνουν επίσης τις μεγάλες επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση χάλυβα και σκυροδέρματος στα μεγάλα κτήρια. Το Cross Laminated Timber επιτρέπει τη χρήση ξύλου για μεγάλες επιφάνειες δαπέδων και τοίχων.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι όλα τα νέα δημόσια κτίρια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τουλάχιστον 50% ξύλο. Σε όλο τον κόσμο πολλά από τα ψηλότερα κτίρια βρίσκονται σε αυτό το πρόγραμμα σχεδίασης. Όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της πυρκαγιάς του Πύργου Grenfell, ενδέχεται να μην ισχύσει η αλλαγή αυτή και να μην χρησιμοποιηθεί ξύλο στις κατασκευές.
Να τοποθετηθούν ζώα που βόσκουν στην Αρκτική για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πάγοι
Στη Σιβηρία, ο Nikita Zimov διαχειρίζεται το πάρκο Pleistocene. Το πάρκο, πλημμυρισμένο από βόδια, άγρια άλογα και βουβάλια, μοιάζει με το Jurassic Park αλλά σε λίγο πιο φιλικό. Ο ίδιος, θέλει να προστατεύσει το παγωμένο έδαφος από την απόψυξη και την απελευθέρωση του άνθρακα στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά για να το επιτύχει αυτό υποστηρίζει κάτι που ακούγεται να ακούγεται λίγο αιρετικό: “Εδώ τα δέντρα επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή”.
Η κάλυψη της Αρκτικής από δάση προκλήθηκε όταν οι άνθρωποι σκότωσαν τα περισσότερα από τα ζώα που βόσκουν, συμπεριλαμβανομένων των μαμούθ. Καθώς τα δάση έχουν πιο σκούρο χρώμα σε σύγκριση με τα χιονισμένα πεδία που ήταν πριν, η ενέργεια του ήλιου δεν αντανακλάται τόσο, με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερη θέρμανση του εδάφους.
Ο Νικήτα, και πολλοί υποστηρικτές των δυτικών πανεπιστημίων, πρότειναν να τοποθετηθούν σε τέτοιες περιοχές και πάλι τέτοιου είδους ζώα γιατί αυτό θα σήμαινε μια πιθανή εκ νέου ψύξη της Αρκτικής. Το πάρκο στο οποίο ενδέχεται να γίνει το πείραμα αυτό είναι 50 τετραγωνικά μίλια (129,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Για να έχει όμως πιο σίγουρο αντίκτυπο θα πρέπει να είναι και χιλιάδες φορές μεγαλύτερο.
Σούπερ Ηλιακή Eνέργεια
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια παράγεται τώρα πιο φθηνά από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη μέθοδο παραγωγής. Ωστόσο, τα ηλιακά πάνελ σήμερα μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο το ένα πέμπτο της ενέργειας του ήλιου που δέχονται.
Το φως του ήλιου αποτελείται από το φάσμα που βλέπουμε σε ένα ουράνιο τόξο αλλά και από πυρίτιο. Τα ηλιακά πάνελ μετατρέπουν τα κόκκινα μήκη κύματος σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η εταιρεία Oxford PV, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συνδυάζει το πυρίτιο με ένα υλικό που ονομάζεται perovskite και μετατρέπει τα μπλε μήκη κύματος σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό το χημικό “πάντρεμα” μπορεί να αυξήσει την απόδοση των πάνελ στο 30-40%.
Η παραγωγή θα ξεκινήσει φέτος και φαίνεται ότι οι πρώτες εφαρμογές θα γίνουν στις στέγες σε σπίτια απομονωμένων περιοχών, όπου οι πελάτες ζητούν τη μεγιστοποίηση της ισχύς του ρεύματός τους.
ΠΗΓΗ: www.bbc.com