Πες μου γιατί δεν υπάρχουν αστέρια!

της Λίας Καραμπατέα -Κι αυτό εκεί; -Αυτό εκεί δεν υπάρχει! -Γιατί; -Τα πιο πολλά από τα αστέρια που βλέπεις, δεν υπάρχουν… Αυτό που βλέπουμε είναι το σημάδι τους στον χρόνο. -Σε μια γυναίκα δεν πρέπει να λες ποτέ πως τα αστέρια που βλέπει δεν υπάρχουν. Προτιμώ να μου μιλήσεις για κάτι που υπάρχει και δεν […]

Λία Καραμπατέα
πες-μου-γιατί-δεν-υπάρχουν-αστέρια-37418
Λία Καραμπατέα
149382.jpg

της Λίας Καραμπατέα

-Κι αυτό εκεί; -Αυτό εκεί δεν υπάρχει! -Γιατί; -Τα πιο πολλά από τα αστέρια που βλέπεις, δεν υπάρχουν… Αυτό που βλέπουμε είναι το σημάδι τους στον χρόνο. -Σε μια γυναίκα δεν πρέπει να λες ποτέ πως τα αστέρια που βλέπει δεν υπάρχουν. Προτιμώ να μου μιλήσεις για κάτι που υπάρχει και δεν βλέπω…

Για πολλούς σινεφίλ, ο παραπάνω διάλογος είναι αρκετά οικείος, μιας που αποτελεί σκηνή της γνωστής ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», μια σκηνή στην οποία ο πρωταγωνιστής διαπραγματεύεται την ύπαρξη ή μη των αστεριών που βλέπουμε στον ουρανό.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, με τη λέξη «αστέρια» εννοούμε (χωρίς να το ξέρουμε) πολλών διαφορετικών χαρακτηριστικών ουράνια σώματα. Κάποια «βρίσκονται» εκεί ψηλά μόνα, ενώ άλλα σε κοντινή ή και όχι απόσταση «συνοδεύουν» και συνοδεύονται από άλλα αστέρια.

Όσα αστέρια μπορούμε να δούμε εμείς, βρίσκονται μέσα στον Γαλαξία μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι αποστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι μικρές! Συγκεκριμένα, οι αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες που μετριούνται (όπως ενδεχομένως πολλοί ξέρουν) σε έτη φωτός! Το έτος φωτός δεν μετράει χρόνο, αλλά απόσταση. Ονομάζεται έτσι, επειδή προκύπτει από την απόσταση που μπορεί να καλύψει ένα φωτόνιο μέσα σε ένα έτος. Η δε τιμή του είναι περίπου ίση με 9,5 τρις εκατομμύρια χιλιόμετρα!

Δεδομένου ότι το φως των αστεριών που βλέπουμε εμείς (το αν είναι «δικό τους» φως ή όχι αποτελεί άλλο κεφάλαιο προς συζήτηση!) έχει διανύσει τόσο μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει σε εμάς, αυτός είναι ο λόγος που ο νεαρός στην ταινία παραπάνω εξηγεί πως τα αστέρια που εμείς βλέπουμε «τώρα» ίσως στην πραγματικότητα να έχουν «σβήσει» εδώ και καιρό.

Ακόμη και αν μπορούσαμε να εξαιρέσουμε αυτή τη σημαντική παράμετρο, το μέγεθος, η απόσταση και η λαμπρότητα των αστεριών παίζει καθοριστικό ρόλο στο οπτικό αποτέλεσμα στον ουράνιο θόλο μας. Με γυμνούς οφθαλμούς (χωρίς δηλαδή χρήση εξειδικευμένων ή μη τηλεσκοπίων κλπ), ο άνθρωπος μπορεί να δει μέχρι και 8.500 περίπου αστέρια! Αντιλαμβάνεστε όμως, πως δεν εννοούμε όλα μαζί και μάλιστα ταυτόχρονα, αφού τα πιο πολλά είναι σε διαφορετικό ύψος από αυτό στο οποίο μπορούμε να δούμε εμείς (δηλαδή κάτω από τον ορίζοντα).

Κάτι ακόμη που επηρεάζει την εικόνα μας δεν είναι άλλο, από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που εναλλάσσονται συνεχώς. Πέρα από το προφανές, δηλαδή τα σύννεφα, η υγρασία, η θερμοκρασία και τα στρώματα σκόνης που έχει ο αέρας ή ακόμη και οι διαφορετικές στρώσεις της ατμόσφαιρας, μπορούν να προκαλέσουν «θολή» εικόνα ανά σημεία, ή ακόμη και αυτό το χαριτωμένο «τρεμόπαιγμα» που έχουμε καμιά φορά την αίσθηση ότι κάνουν κάποια αστέρια!

Είτε σε ταινία είτε οπουδήποτε αλλού, τώρα πλέον θα γνωρίζετε και την υπόλοιπη αλήθεια πίσω από τη ρομαντική πρόφαση του τι αρέσκονται να ακούν οι γυναίκες!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα