Πες μου γιατί είναι άσπρη η σαπουνάδα!
της Λίας Καραμπατέα Ποιος από εμάς δεν έχει διασκεδάσει σαν παιδί (ή και αργότερα) παίζοντας με τις σαπουνάδες; Πλένοντας τα πιάτα, το αυτοκίνητο ή ακόμη και απολαμβάνοντας ένα αφρόλουτρο… Ό,τι κι αν αφορά, η σαπουνάδα είναι πάντα άσπρη! Από πού προέρχεται και γιατί έχει αυτό το χρώμα; Χημικά, τα σαπούνια είναι άλατα λιπαρών οξέων. Ύστερα […]
της Λίας Καραμπατέα
Ποιος από εμάς δεν έχει διασκεδάσει σαν παιδί (ή και αργότερα) παίζοντας με τις σαπουνάδες; Πλένοντας τα πιάτα, το αυτοκίνητο ή ακόμη και απολαμβάνοντας ένα αφρόλουτρο… Ό,τι κι αν αφορά, η σαπουνάδα είναι πάντα άσπρη! Από πού προέρχεται και γιατί έχει αυτό το χρώμα;
Χημικά, τα σαπούνια είναι άλατα λιπαρών οξέων. Ύστερα από αντίδραση ελαίων (ή λιπαρών) με δραστικά αλκάλια, υπάρχει παραγωγή γλυκερίνης και σαπουνιού (σαπωνοποίηση). Σε βιομηχανικό επίπεδο, έχουμε συνεχή ροή αυτής της διαδικασίας.
Πώς λειτουργεί το σαπούνι σε συνδυασμό με το νερό;
Τα μόρια των υλικών του έχουν ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο τμήμα. Οι δύο αυτοί όροι, κυριολεκτικά, σημαίνουν φιλικός και εχθρικός προς το νερό, αντίστοιχα. Ένα υδρόφιλο μόριο, λόγω της πολικότητας που παρουσιάζει είναι διαλυτό στο νερό, ενώ ένα υδρόφοβο για τον ακριβώς ανάποδο λόγο, είναι αδιάλυτο.
Ένα πείραμα που οι περισσότεροι έχουμε κάνει από μικροί, είναι ότι το λάδι δε γίνεται να διαλυθεί μέσα στο νερό, σωστά; Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε (η λιπαρότητα) που το νερό από μόνο του δεν αρκεί για να καθαρίσει βρωμιές και λεκέδες.
Αυτό που καταφέρνουν συνδυαστικά αυτές οι ιδιότητες του σαπουνιού λοιπόν είναι ο εγκλωβισμός της λιπαρής βρωμιάς και στη συνέχεια η διάλυσή της από το νερό.
Όταν τώρα το σαπούνι έρχεται σε επαφή με το νερό, πάντα υπάρχει και παρουσία αέρα. Προσπαθώντας να αποφευχθεί η επαφή μαζί του, σχηματίζονται οι φούσκες. Όταν πληθαίνουν, έχουμε τη σαπουνάδα! Μία φούσκα, απομακρύνοντας τον αέρα από το εσωτερικό της, είναι διάφανη. Έτσι, η πραγματική αλήθεια δεν είναι πως η σαπουνάδα αποκτά άσπρο χρώμα. Οι φούσκες όμως, αντανακλούν το φως που πέφτει πάνω τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φως είναι λευκό, γι’ αυτό και μας δίνεται η εντύπωση του λευκού χρώματος.
Αν φωτίσουμε τη σαπουνάδα με διαφορετικού χρώματος φως, θα δούμε ότι ξαφνικά η σαπουνάδα αποκτά διαφορετική απόχρωση.
Δοκιμάστε το και δώστε την απάντηση μόνοι σας..!