Πληρώνουμε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως για παράνομες χωματερές

Μπορεί να απαλείφθηκαν 9, αλλά υπάρχουν ακόμα 30 στη χώρα μας

Parallaxi
πληρώνουμε-πάνω-από-25-εκατ-ευρώ-ετησίω-903362
Parallaxi

Κατά περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ μειώνεται το ετήσιο πρόστιμο που πληρώνει η Ελλάδα για τη λειτουργία παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) που εξακολουθούν να υπάρχουν στην επικράτειά της ύστερα από το κλείσιμο ακόμα εννέα ΧΑΔΑ και την αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα απάλειψε άλλες εννέα παράνομες χωματερές και κατά συνέπεια απαλλάχτηκε από ισάριθμα πρόστιμα.

Ωστόσο ο λογαριασμός θέλει ακόμα χρόνο για να …μηδενιστεί καθώς φαίνεται ότι για το τέλος έχουν απομείνει οι δυσκολότερες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, απομένουν ακόμα 30 παράνομες χωματερές, για τις οποίες όμως επιβάλλονται 33 πρόστιμα καθώς για τρείς οι ποινές είναι διπλές και για τη λειτουργία και για τη μη αποκατάστασή τους. Κι αυτό γιατί η Ευρωπαική Ενωση συνεκτιμά την υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή και στην περίπτωση που κάποιος δήμος δεν μπορεί να αποδείξει που κατευθύνονται τα απόβλητά του, εκτιμά ότι η παράνομη χωματερή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση παραμένει σε λειτουργία.

Για καθέναν από τους 30 ΧΑΔΑ, η Ελλάδα υποχρεούται στην πληρωμή ετήσιου προστίμου ύψους 80.000 ευρώ, το οποίο για τους εναπομείναντες ΧΑΔΑ προκαλεί μία ετήσια δαπάνη 2.640.000 ευρώ. Η δαπάνη αυτή μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2019 ήταν σχεδόν διπλάσια καθώς οι παράνομες χωματερές έφταναν τις 65. Μετά τη νέα εξέλιξη της απάλειψης ακόμα εννέα ΧΑΔΑ, το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, μειώθηκε κατά 2.560.000 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι ο μηδενισμός των προστίμων το συντομότερο δυνατό. Στην κατεύθυνση αυτή από τις 33 περιπτώσεις που έχουν απομείνει, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 θα απαλειφθούν άλλες 10 έως 12, οι περισσότερες εκ των οποίων από τον νομό Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 30 εναπομείνασες χωματερές, οι εννέα βρίσκονται στη Μεσσηνία, δέκα σε νησιά, ενώ οι υπόλοιπες είναι διάσπαρτες στην ηπειρωτική χώρα.

Από τις εννέα παράνομες χωματερές που απαλείφθηκαν, η πρώτη βρίσκεται στη Σίκινο όπου ο ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκε, ενώ οι άλλες οκτώ περιπτώσεις αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επίκεντρο τη νόμιμη διάθεση των αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα με τη μεταφορά τους στη νέα μονάδα διαχείρισης της Αρκαδίας, (δύο ΧΑΔΑ στο Λουτράκι, δύο στην Κόρινθο και από μία στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας, Τριπόλεως, Νεμέας και Βέλου Βόχας).

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η μείωση των παράνομων ΧΑΔΑ και των προστίμων που τους ακολουθούν κατά 50% σε σχέση με το 2019, αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επίλυση και αυτής της χρόνιας παθογένειας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Με στοχευμένες δράσεις και σταθερά βήματα αλλάζουμε καθημερινά παλιές κι επιβλαβείς συνήθειες, προς όφελος του περιβάλλοντος και των Ελλήνων πολιτών».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Τρία χρόνια τώρα καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια να μειώσουμε και τελικά να μηδενίσουμε τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Τα πρόστιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες χρήσιμες δράσεις για τους πολίτες, είναι ντροπιαστικά για τη χώρα και την ιστορία μας. Όμως με το σχέδιό μας για γρήγορη μετάβαση στη νέα εποχή διαχείρισης των αποβλήτων, αφήνουμε πίσω μας την κακοδιαχείριση του παρελθόντος, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τα ντροπιαστικά πρόστιμα και πηγαίνουμε στη νέα εποχή με νέες σύγχρονες υποδομές που δημιουργούνται σε όλη της χώρα».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα