Πώς κατάφερε η Κύπρος να γίνει ο ηγέτης στην ηλιακή θέρμανση;

Πώς η Κύπρος έχει αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι έχει ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου

Ιωάννα Μπαντή
πώς-κατάφερε-η-κύπρος-να-γίνει-ο-ηγέτης-978588
Ιωάννα Μπαντή

Το φορτηγό γνωστής εταιρείας σταματάει λίγο μετά το μεσημέρι, έξω από τετραόροφο κτίριο στην καρδιά της Λευκωσίας.

Πρόκειται για την τρίτη εγκατάσταση ηλιακού συστήματος για θέρμανση νερού, που αναλαμβάνουν ο Πέτρος-Μιχάλης και ο βοηθός του, Σωτήρης, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, από τις επτά το πρωί που έπιασαν δουλειά.

Είναι μια τέλεια χορογραφημένη διαδικασία και σχεδόν πάντα εκτελείται με τον ίδιο τρόπο: Στον καυτό μεσημεριανό ήλιο, ο γερανός που βιδώνεται στο φορτηγό, ανυψώνει πρώτα τον λέβητα, μετά τους ηλιακούς συλλέκτες με μαύρο τζάμι και έπειτα με γαλβανισμένη χαλύβδινη βάση, πάνω στην οποία θα σταθεί ολόκληρο το σύστημα.

Κάνουμε κατά, μέσο όρο, τέσσερις εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων την ημέρα, σε όλη την Κύπρο“, δήλωσε ο Μιχάλης. “Και η κάθε εγκατάσταση μας παίρνει κάτι παραπάνω από δύο ώρες, μιας και το ίδιο το σύστημα είναι αρκετά απλοποιημένο”, συνέχισε.

Η Κύπρος, έχει ξεπεράσει όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όσον αφορά την υιοθέτηση ηλιακών συστημάτων ζεστού νερού, με περίπου το 93,5% των νοικοκυριών να εκμεταλλεύονται την εναλλακτική μορφή ενέργειας για οικιακές ανάγκες. Τα στοιχεία της ΕΕ, δείχνουν ότι το νησί της ανατολικής Μεσογείου, υπερβαίνει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν τεθεί στη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων χάρη στην ευρεία χρήση της ηλιοθερμικής τεχνολογίας.

“Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου η Κύπρος δεν έχει επιτύχει τους στόχους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”, λέει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο πρώτος Επίτροπος Περιβάλλοντος του νησιού. “Αλλά όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τη βιώσιμη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων, έχουμε επιτύχει τον στόχο εύκολα, ακριβώς λόγω της τόσο εκτεταμένης χρήσης ηλιακών θερμοσιφώνων για τόσα πολλά χρόνια”.

Ο Θεοπέμπτου, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων που ηγείται της επιτροπής περιβάλλοντος του κυπριακού κοινοβουλίου, θυμάται ακόμα έντονα ότι είδε το πρώτο ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού να εγκαθίσταται στην ταράτσα του σπιτιού της οικογένειάς του πριν από σχεδόν 60 χρόνια.

“Ήταν στα τέλη του 1960, όταν τα ηλιακά συστήματα συστήθηκαν στο νησί της Κύπρου και ακόμη θυμάμαι το πρώτο σύστημα εδώ, επειδή έτυχε να ανεγερθεί στην οροφή αυτού του κτιρίου στην Λευκωσία”, θυμάται. “Οι Ισραηλινοί, ήταν αυτοί που μας εισήγαγαν την τεχνολογία και γρήγορα απογειώθηκε, επειδή είναι τόσο απλή. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι ηλιακοί συλλέκτες, δεξαμενή και χάλκινοι σωλήνες. Από τότε, έχει αποτελέσει μια θαυμάσια λύση, για τις ανάγκες των νοικοκυριών εδώ”.

“Τα ηλιακά θερμικά συστήματα, όχι μόνο συνέλεγαν την ηλιακή ενέργεια ως θερμότητα, η οποία παράγεται μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, τα οποία ήταν εξαιρετικά οικονομικά και αποδοτικά, αλλά βοήθησαν παράλληλα και στη δημιουργία μιας ολόκληρης βιομηχανίας”, εξηγεί.

“Ήταν υπέροχο, για τις οικογένειες χαμηλών οικονομικών απολαβών, ενώ ταυτόχρονα άνοιξαν και θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο βουλευτής. Υπάρχουν και οι τοπικοί κατασκευαστές, που παράγουν τα εξαρτήματα και στη συνέχεια όλοι οι υπάλληλοι, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην εγκατάστασή τους. Είναι μεγάλη επιχείρηση”.

Στο ρόλο του ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Θεοπέμπτου, προσπάθησε σθεναρά για να κάνει τα ηλιακά συστήματα υποχρεωτικά σε όλα τα νεόδμητα οικιστικά και εμπορικά κτίρια, μια κίνηση που θεσπίστηκε από τη Ισραήλ, τη δεκαετία του 1970.

“Στο ρόλο μου ως Επίτροπος, είχα αυτό ως προτεραιότητα. Οι αρχιτέκτονες πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι στέγες, όχι μόνο έχουν αρκετό χώρο για τις εγκαταστάσεις, αλλά ότι μπορούν, ακόμη, να υποστηρίξουν το βάρος τους“, επισήμανε.

πηγή: TheGuardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα