Περιβάλλον

Προχωρά το καταστροφικό χτίσιμο του Ερημίτη στην Κέρκυρα

Ερωτήματα- "φωτιά" και μάλιστα ενώ το νησί έδινε μάχη τελευταία για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν.

Parallaxi
προχωρά-το-καταστροφικό-χτίσιμο-του-ε-1039024
Parallaxi

Εικόνα εξωφύλλου: corfupress 

O κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση που πάσχισε πολύ για αυτό. Ο Ερημίτης στην Κέρκυρα αποτελεί ένα από τα τελευταία αδιατάρακτα παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας.

H οικοδομική άδεια για “Ανάπτυξη Παραθεριστικού Τουριστικού χωριού “Κασσιώπη Κέρκυρα”, αποτελούμενου από ξενοδοχειακό συγκρότημα 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων και συγκρότημα διαμερισμάτων, στη θέση Αρταβάνη (Ερημίτης) της περιοχής Αγίου Στεφάνου Νήσου Κέρκυρας (ΕΣΧΑΔΑ ΚΑΣΣΙΩΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑ) – Κτίριο Τουριστικής Λιμενικής Εγκατάστασης” εδόθη τελικώς από το ΥΠΕΝ (Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ) πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Ιουλίου. Την ημέρα που καιγόταν όλη η Ελλάδα. Το λες και συμβολικό. 

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε δοθεί τεράστια μάχη από πρωτοβουλίες, κινήματα, συλλογικότητες και φορείς ενάντια στη συγκεκριμένη επένδυση.

Tι λέει για αρχή ο Ερημίτης Πλους για την καταστροφική απόφαση που πάρθηκε:

Τις ώρες που η τοπική κοινωνία έτρεχε να περισώσει ότι μπορούσε, από την πύρινη λαίλαπα που είχε ζώσει την ευρύτερη περιοχή της Β.Α. Κέρκυρας και επί τρεις μέρες κατάτρωγε δασικό πλούτο, χλωρίδα και πανίδα, απειλούσε ζωές, ζωικό κεφάλαιο και σπίτια στα χωριά μας, το κράτος της διαπλοκής άνοιγε τις πόρτες για την καταστροφή του παράκτιου τμήματος οικοσυστήματος Ερημίτη, αδειοδοτώντας τους βιαστές του, τους φερόμενους ως επενδυτές, για την κατασκευή θαλάσσιων και χερσαίων λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Καταθέσαμε σήμερα στο Σ.τ.Ε. αίτηση για την ακύρωσης τους.

Τη Δευτέρα επίσης καταθέτουμε αίτηση για την αναστολή οποιονδήποτε εργασιών που σχετίζονται με αυτές και αγωγή για την διάρρηξη της δικαιοπραξίας παραχώρησης ιδιοκτησίας από το ΤΑΙΠΕΔ προς την φερόμενη ως επενδύτρια εταιρεία.

Ο Ερημίτης είναι δικός μας και θα παραμείνει δικός μας, κτήμα του Κερκυραϊκού λαού.. Τελεία και παύλα! Δεν θα τους περάσει…

Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό και τα κινήματα να σταθούν δίπλα μας, όπως πάντα στον αγώνα, να επαγρυπνούν και να πυκνώσουν τις επισκέψεις του στην περιοχή.

Πηγή: corfupress.gr

Οι αγώνες για την προστασία του Ερημίτη 

Το δίκτυο οργανώσεων Mediterranean Alliance for Wetlands (Μεσογειακή Συμμαχία για τους Υγροτόπους) είχε στείλει γράμμα στον Πρωθυπουργό (το 2021), δίνοντάς του πολλούς λόγους για την ακύρωση της επένδυσης “Kassiopi Project” της NCH Capital στον Ερημίτη. Οι 27 πΜΚΟ από 15 μεσογειακές χώρες έλεγαν ανάμεσα στ’ άλλα ότι οι απειλές που σχετίζονται με το Kassiopi Project περιλαμβάνουν την αυξημένη ηχορύπανση, τη ρύπανση των υδάτων, φωτορύπανση, μεταβολή της λεκάνης απορροής των υδάτων, απώλεια βλάστησης, κίνδυνος απώλειας απειλούμενων ειδών (όπως η βίδρα Lutra lutra), κατακερματισμό του οικοσυστήματος και εν τέλει απώλεια βιοτόπων.

Στην από 17.8.2020 επιστολή του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας προς 3 αρμόδια υπουργεία αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Η περιοχή Ερημίτης του Δήμου Β. Κέρκυρας ανήκει και έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του υπουργείου πολιτισμού που αφορά στα προστατευόμενα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο των μνημονίων μέρος της γης χαρίστηκε για κατ’ ευφημισμόν επένδυση, χωρίς να ληφθεί υπόψη αφενός ο χαρακτηρισμός ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αφετέρου η σθεναρή εναντίωση του κερκυραϊκού λαού».

Δεδομένου ότι:

  • Υπάρχουν κομβικά στάδια της επένδυσης που δεν έχουν τελεσιδικήσει. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και από το ΣτΕ, τόσο για τις υψομετρικές μελέτες  όσο και για την οικοδομική άδεια. Οποιαδήποτε καταστροφή γίνει στο οικοσύστημα από έργα οδοποιίας, εκχερσώσεις κλπ, θα είναι μη αναστρέψιμη. Παρόλα αυτά οι εργασίες ξεκίνησαν με την εμφάνιση οχημάτων βαρέως τύπου και διάνοιξη δρόμων.
  • Στα παραπάνω δικόγραφα, ένα έγκριτο επιστημονικό επιτελείο τόσο από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Β. Κέρκυρας, όσο κι από ανεξάρτητους πολιτικούς μηχανικούς, πολεοδόμους κλπ, τεκμηριώνουν ότι η εγκατάσταση του σταθμού αφαλάτωσης και η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δίπλα στη Βρωμολίμνη, παραβιάζει ρητά την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Η Βρωμολίμνη προστατεύεται με το Προεδρικό Διάταγμα 229/2012 για την προστασία και διατήρηση μικρών νησιώτικων υγροτόπων (Υ222KER030) ενώ ο αιγιαλός από το Ν. 2971/2001 αλλά και το Σύνταγμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Έχει συσταθεί ‘Μονάδα Περιβάλλοντος’ σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους; Από ποιον ελέγχεται; Με ποιο τρόπο επικοινωνεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της στο ενδιαφερόμενο κοινό σύμφωνα με την Σύμβαση του Aarhus, τη σχετική Οδηγία και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ,  όπως ενσωματώθηκαν στο Εθνικό Δίκαιο;
  2. Με ποια άδεια διήλθε όχημα κατά μήκος του αιγιαλού μπροστά από τη Βρωμολίμνη και διαμόρφωσε το υπόστρωμα για διάνοιξη δρόμου; Θεωρείτε ότι η εκχέρσωση είναι η επιστημονικά αποδεκτή λύση για τη διαχείριση μέρους των 160 στρεμμάτων τα οποία κάηκαν στις 16.8.2020; Αφού η τροποποίηση της χωροταξίας των βασικών εγκαταστάσεων αναφέρει ρητά ότι η μελέτη οδοποιίας του έργου ΔΕΝ εγκρίνεται εφεξής από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία και ότι η οδοποιία επί της δασικής έκτασης ΔΕΝ ακολουθεί τις προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας, τότε ποιος δημόσιος φορέας καλύπτει αυτό το δημιουργηθέν διοικητικό κενό;  Ποιος θα αναλάβει από εδώ και πέρα, την απαιτούμενη συνταγματική και περιβαλλοντική εγκυρότητα των έργων οδοποιίας μέσα στα δάση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Πηγή: startmediacorfu.gr/ Αρχείο 2021 

Η δίκη που είχε αναβληθεί:

Toν Μάρτιο του 2023 είχε αναβληθεί η δίκη για την ακύρωση των αδειών πολεοδόμησης του ειδικού κάλλους ΕΡΗΜΙΤΗ που επρόκειτο να εκδικασθεί στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Όπως είχε ενημερώσει ο Γιώργος Καλούδης:

Την αίτηση ακύρωσης των αδειών ζητά ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας και στρέφεται κατά των υπουργών Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Την αναβολή αποφάσισε αυτεπάγγελτα ως δικαιούνταν ο εισηγητής Σύμβουλος Επικρατείας κ. Ντουχάνης

Στη δίκη άσκησε παρέμβαση υπέρ των υπουργών και κατά του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, η εταιρεία τσιμεντοποίησης και κακοποίησης του Ερημίτη «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με τον διακριτικό τίτλο «NEW CORFlJ REAL ESTATE INVESTMENTS», που εδρεύει στην Αθήνα» . Την εταιρεία αυτή εκπροσωπεί ή επικουρεί στη Κέρκυρα δικηγορικό γραφείο Κέρκυρας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας έχει λάβει κατά πλειοψηφία απόφαση να παρέμβει στη δίκη υπέρ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και γενικά να συνδράμει σε όλες τις δράσεις για την αποτροπή του βιασμού του απείρου φυσικού κάλλους Ερημίτη.

Η Δήμαρχος κ. Υδραίου, η οποία υποστηρίχτηκε από τη δεξιά, μειοψήφισε μαζί με όλη τη παράταξή της, αφού πρώτα προσπάθησε να υπονομεύσει τη διαδικασία λήψης ψηφίσματος και απόφασης.Ως συνήθως πράττει.

Πηγή: corfupress.gr/ Αρχείο Μαρτίου 2023

Ερωτήματα – φωτιά για την πυρκαγιά στον Ερημίτη το 2020

Ακολουθεί άρθρο που δημοσιεύτηκε στην “Αυγή” εκείνο τον Αύγουστο:

Εντός των ορίων του ακινήτου στον Ερημίτη που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία NCH Capital Inc από το ΤΑΙΠΕΔ για να χτιστούν μέσα στο δάσος ξενοδοχείο και παραθεριστικό χωριό (τα οποία θα συνοδεύονται από λιμάνι για κότερα στον ανέγγιχτο αιγιαλό) απλώθηκε η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στον  Άγιο Στέφανο, η οποία οριοθετήθηκε χθες το μεσημέρι.

Η φωτιά κατέκαψε τουλάχιστον 300 στρέμματα (το ακίνητο είναι 496) και, όπως κατήγγειλε στο τοπικό Corfu TV ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, “υπήρχαν πέντε ταυτόχρονες εστίες σε μεγάλη έκταση γύρω από τον Ερημίτη”.

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και ειδικότερα στις πρωτοβουλίες, τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τους φορείς που εναντιώνονται από την πρώτη στιγμή στην επένδυση βλέποντας σε αυτή την καταστροφή ενός μοναδικού στο είδος του οικοσυστήματος.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Όπως μας έγινε γνωστό από τον Λάμπρο Ντούσικο, μέλος κι επιστημονικό σύμβουλο του συλλόγου «Ερημίτη Πλους, Περιβαλλοντική Προστασία Βορείου Στενού Κέρκυρας», μέσα στις επόμενες ημέρες ο σύλλογος θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη φωτιά, και μάλιστα θα ζητήσει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη το ενδεχόμενο υποκίνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η πρόβλεψη Μητσοτάκη

Ο λόγος είναι ότι η φωτιά στον Ερημίτη έρχεται ακριβώς έναν μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί και το επιχείρημα που επικαλέστηκε σε συνομιλίες του με πολίτες on camera για την υπεράσπιση του Kassiopi project, η έναρξη του οποίου ξεκίνησε και επισήμως παρουσία του. Προβάλλοντας ως μόνη διέξοδο για την προστασία του τόπου την ιδιωτικοποίησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε διερωτώμενος: “Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα; Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε…”. “Θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος” πρόσθεσε κάποιος από το κοινό του.

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε χθες ότι, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στ. Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) πρόκειται να μεταβεί στην Κέρκυρα για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τελικά η φωτιά δεν έχει προέλθει από εμπρησμό, η εξέλιξη εξυπηρετεί τη ρητορική ότι το μέρος είναι παρατημένο και άρα η μόνη λύση για να προστατευτεί είναι το χτίσιμό του.

Κανένα όφελος για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

Εταιρεία και κυβέρνηση υπόσχονται ότι το έργο θα προσφέρει ένα νέο όραμα στον τουρισμό της Κέρκυρας και της Ελλάδας γενικότερα και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με θέσεις εργασίας και εισοδήματα σε φόρους.

Ο Λ. Ντούσικος αντιτείνει αυτό που λέει εδώ και χρόνια το κίνημα: “Δεν θα υπάρξει κανένα όφελος, ούτε για το περιβάλλον ούτε για την τοπική οικονομία. Είναι μια all inclusive πολύ υψηλού επιπέδου εγκατάσταση, στην οποία θα έρχονται μόνο πλούσιοι με ελικόπτερα και ταχύπλοα. Δεν είναι αυτοί, λοιπόν, που θα ψωνίζουν ντομάτες από τα χωριά”.

Το έργο προβλέπει την αποψίλωση 35 στρεμμάτων και ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο Λ. Ντούσικος, αποφεύγει ν’ αναγνωρίσει την ξεχωριστή οικολογική του ταυτότητα. Στην περιοχή κατοικούν και ενδημούν πολλά άγρια ζώα, πολλά πουλιά και άγρια θηλαστικά, μεταξύ των οποίων και τρία απειλούμενα είδη: η ενυδρίδα lutra lutra, η μεσογειακή φώκια και το ρινοδέλφινο. Υπάρχουν ακόμη πληθώρα από πανύψηλες κουμαριές, δάφνες και άλλα σκληρόφυλλα δενδρώδη είδη αιώνων με χοντρό κορμό. Βότανα, θάμνοι, λουλούδια και άγριες ορχιδέες.

Παραχωρήσεις έναντι πινακίου φακής

“Το έργο δεν μπορεί να γίνει” υπογραμμίζει ο Λ. Ντούσικος τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να βγάλει ακόμη ούτε την οικοδομική της άδεια κι ενώ έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που κέρδισε την πρώτη διαγωνιστική δημοπρασία, αποκτώντας το δικαίωμα χρήσης επιφανείας για 99 χρόνια έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Το μόνο που έχει κάνει η εταιρεία μέχρι σήμερα είναι ν’ αποψιλώσει το υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, όπου σχεδιάζει να χτίσει το ξενοδοχείο. Για χάρη βέβαια του ξενοδοχείου έγιναν εκπτώσεις και σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς από το σημείο ξηλώθηκε επίσης το μοναδικό ναυτικό οχυρό το οποίο επιβλέπει τα θαλάσσια στενά Ελλάδας – Αλβανίας.

“Το οχυρό μεταφέρθηκε σε χαμηλότερο σημείο, με μεγαλύτερο νεκρό τομέα, δηλαδή σε σημείο με λιγότερη ορατότητα. Στην αρχή η μεταφορά έγινε χωρίς καν να έχει λάβει γνώση το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο και με έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ, φορέα ο οποίος σχηματίστηκε, υποτίθεται, για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Την ίδια στιγμή να σημειώσουμε ότι υπάρχει τουρκικός ναύσταθμος στα 4 με 5 χιλιόμετρα απόσταση. Για τα συμφέροντα, δηλαδή, μιας πολυεθνικής real estate παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Και για να είναι σαφές, όταν στην Αριστερά λέμε για κυριαρχικά δικαιώματα, εννοούμε δικαιώματα λαϊκής κυριαρχίας”.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, η εταιρεία θέλησε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και ύστερα από νέο διαγωνισμό παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας έναντι 2.050.000 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια η εφορία το εκτιμούσε στα 16.028.579 ευρώ. Κίνηση που της δίνει τη δυνατότητα να βγάλει χρήματα ακόμη κι αν δεν βάλει ούτε ένα τούβλο πάνω στον ερημίτη.

Πουλάνε κοπανιστό αέρα

Για το συγκρότημα δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε καν τι θα γίνει με την αποχέτευση και την ύδρευσή του τονίζει ο Λ. Ντούσικος. “Δεν έχουν πού να βάλουν τη μονάδα αφαλάτωσης, τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά και όλες τις βασικές εγκαταστάσεις των λειτουργικών συστημάτων”. “Ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσαν να γίνουν οι εγκαταστάσεις είναι δίπλα στον υδροβιότοπο, αλλά το ΣτΕ απέρριψε το ενδεχόμενο. Στο σημείο όπου προορίζονται να τοποθετηθούν δεν χωράει ούτε το 1/10 όσων πρέπει να γίνουν”.

“Γι’ αυτό έκαναν αλλαγή χρήσης της ιδιότητας, ώστε να πουλήσουν οικοδομικά τετράγωνα” σημειώνει ο Λ. Ντούσικος. Μόνο που αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορούν να οικοδομηθούν.

“Κατά μία έννοια, προστατεύουμε ανυποψίαστους αγοραστές…” τονίζει με δηκτικό ύφος ο επιστημονικός σύμβουλος του Ερημίτη Πλου προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες για το σύνολο της πολεοδομικής μελέτης, η οποία περιλαμβάνει, πέραν της αποχέτευσης και της ύδρευσης, την υψομετρική μελέτη, τους συντελεστές, την οδοποιία και άλλους τομείς, με προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων και στο ΣτΕ, ενώ από μέρα σε μέρα θα υποβληθούν και προσωπικές μηνύσεις στην εταιρεία.

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τη φωτιά που είχε ξεσπάσει το 2020:

Πηγή: avgi.gr/ Αρχείο 2020 

«Ηθική αυτουργία της κυβέρνησης σε εμπρησμό αν εκδοθεί οικοδομική άδεια στον Ερημίτη»

Δημοσίευμα του The Press Project το 2020: 

Παρέμβαση με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε κάνει το 2020 ο βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στην περιοχή του Ερημίτη της Κέρκυρας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για 20 χρόνια στον Ερημίτη. Μέτα τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τον Ερημίτη ότι το δάσος καίγεται, τα τσιμέντα μένουν, θα ήταν η μόνη δυνατή πράξη προκειμένου να αποφύγει την σκιά της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κέρκυρα στις αρχές Ιουλίου, και τη συμμετοχή του στη φιέστα της εταιρείας που έχει αναλάβει το «Kassiopi Project», είχε δηλώσει ότι «κάποια στιγμή θα καεί το δάσος».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε», με κάποιον από τους συνδαιτημόνες του να προσθέτει πως «θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος».

Σημειώνεται ότι το «Kassiopi Project» έχει βρει αντίθετο τον περισσότερο κόσμο της Κέρκυρας λόγω του περιβαλλοντικού αντίκτυπου που θα έχει στο νησί. Αντιδράσεις κατά του project έχουν σημειωθεί και από τους Βρετανούς Ιδιοκτήτες στην Κέρκυρα, ενώ αιχμές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει αφήσει, μεταξύ άλλων, και ο τραπεζίτης Νατ Ρότσιλντ. Επιπλέον, τοπικοί φορείς και πολίτες της Κέρκυρας έχουν διαδηλώσει πολλές φορές κατά της υλοποίησης του project.

Πηγή: The Press Project/ Αρχείο 2020 

Λίγα λόγια για τον Ερημίτη Κέρκυρας 

Ο Ερημίτης Κέρκυρας είναι ένα παρθένο οικοσύστημα συνολικού εμβαδού περίπου 2.000 στρεμμάτων στη βορειοανατολική Κέρκυρα, ανάμεσα στον Άγιο Στέφανο Σινιών και την παραλία Αυλάκι, ακριβώς απέναντι από τις Αλβανικές ακτές. Χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας για αμυντικούς λόγους και στη συνέχεια, κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, κτίστηκε ο ύψους 9 μέτρων φάρος στη νησίδα Καπαρέλι με σκοπό την εξάλειψη κινδύνου από θαλάσσης.

Μέρος της έκτασης το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο παραχωρήθηκε το 2013, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρεία NCH Capital, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε ανέγερση ξενοδοχείου, μαρίνας και επαύλεων.Τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης των παλαιών κτισμάτων με σκοπό την έναρξη της ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεων.

Ο Ερημίτης Κέρκυρας είναι ένα παρθένο οικοσύστημα πυκνής βλάστησης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει συνολική έκταση 2.000 περίπου στρεμμάτων. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Κέρκυρα, σε μικρή απόσταση από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Στεφάνου Σινιών και την Κασσιώπη, και αποτελείται από παραλίες, ορμίσκους, ακρωτήρια, καθώς και και τρεις λίμνες, οι οποίες είναι γνωστές με τις ονομασίες: Άκολη, Βρωμολίμνη, Έλος Ερημίτη.

Οι τρεις αυτές λίμνες έχουν καταγραφεί από την οργάνωση WWF Hellas στον κατάλογο των προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων.

Εντός του Ερημίτη βρίσκουν καταφύγιο και ενδημούν πολλά πουλιά και άγρια θηλαστικά, μεταξύ των οποίων και τρία απειλούμενα είδη: η μεσογειακή φώκια, το ρινοδέλφινο και η σβίδρα  (ή βίδρα).

Η συνολική έκταση του Ερημίτη υπολογίζεται σε 2.000 στρέμματα, από τα οποία τα 438,23 στρέμματα έχουν μεταβιβαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιωτική εταιρεία προς τουριστική επένδυση. Ο επενδυτής έχει δικαίωμα δόμησης 36.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατείχε έκταση 497 στρεμμάτων στην περιοχή και έχει παραχωρήσει το σύνολο σχεδόν της έκτασης που του ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση.

Βάσει του ιδρυτικού του Νόμου 3986/2011 το ΤΑΙΠΕΔ συστήθηκε με σκοπό να πουλήσει την ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, προωθώντας την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, με πώληση περιουσιακών στοιχείων που είχαν περιληφθεί στα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το παραθαλάσσιο οικόπεδο Ερημίτης στη βορειοανατολική Κέρκυρα.

Με δελτίο τύπου με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2013, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την προσφορά που κατατέθηκε από την εταιρεία NCH Capital για το παραθαλάσσιο οικόπεδο Ερημίτης (Κασσιόπη) – θέση Αρταβάνη επιφάνειας 438,23 στρεμμάτων με ακτογραμμή 725 μέτρων. Η μεταβίβαση αφορούσε το δικαίωμα επιφάνειας για μια περίοδο 99 ετών. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται περίπου σε 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατομμύρια δόθηκαν για την απόκτηση δικαιώματος  επιφανείας, άλλα 2,3 εκατομμύρια ως ρήτα τύπου earn-out και τα υπόλοιπα 75 εκατομμύρια περίπου αφορούν την επένδυση.

Με νεότερο διαγωνισμό το 2017 το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε νέα πρόσκληση για την απόκτηση δικαιώματος πλήρους κυριότητας του οικοδομήσιμου μέρους του οικοπέδου με μοναδικό πλειοδότη την NCH Capital και τίμημα εξαγοράς 2 εκατομμύρια ευρώ. H πλήρης επωνυμία της εταιρείας που ελέγχεται από την NCH Capital και διαχειρίζεται την επένδυση είναι η «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.»

Δικαίωμα επιφάνειας είναι το εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου να κατασκευάζει κτίσμα σε έδαφος δημοσίου κτίσματος που δεν του ανήκει και να ασκεί στο κτίσμα τις εξουσίες που του παρέχει το δικαίωμα της κυριότητας (παρ.1, άρ. 18, ν.3986/2011)

Ο ανάδοχος προτίθεται να προχωρήσει σε ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων 180 κλινών, 40 ανεξάρτητων κατοικιών εμβαδού 250 τμ επί εκτάσεως ενός στρέμματος έκαστη, καθώς και μαρίνας 60 θέσεων.

Η διαχείριση του ξενοδοχείου Kassiopi Resort θα γίνει από διεθνή operator, ενώ μέσω της επένδυσης υπολογίζεται να δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του ως τουριστικός προορισμός.

Αντιδράσεις στην επένδυση εκδηλώθηκαν τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Έγιναν δικαστικές διαμάχες τόσο με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Δήμο Κέρκυρας, όσο και με το Σύλλογο «Ερημίτης Πλους: Περιβαλλοντική προστασία Ακτίων Βόρειου Στενού Κέρκυρας».

Ευρωπαίοι κάτοχοι ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή που έχουν επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε αγορές ακινήτων στο νησί, αντιτίθενται στην επένδυση θεωρώντας ότι καταστρέφεται το οικοσύστημα, αλλά και η οικονομία της περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε συνεδρίασή του στις 23 Φεβρουαρίου 2020 τάχθηκε κατά κάθε πράξης τσιμεντοποίησης της περιοχής και ζητά από την Κυβέρνηση να κηρυχτεί η περιοχή προστατευόμενος χώρος απείρου φυσικού κάλλους με απαγόρευση κάθε δόμησης και χρήση του ως οικολογικό πάρκο με δημόσια χρήση, ενώ μαζί με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας θα συνεχίσουν να κινούνται δικαστικά.

Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο με ψήφισμά του στις 15 Φεβρουαρίου 2020 άλλαξε πλεύση σε σχέση με παλιότερες αποφάσεις, στηρίζοντας επί της ουσίας τη συγκεκριμένη επένδυση υπό προϋποθέσεις.

Πηγή: Βικιπαιδεία 

Πηγές: corfupress.gr, avgi.gr, The Press Project, startmediacorfu.gr, Βικιπαιδεία 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα