Προειδοποίηση: Εισβολή Λεοντόψαρου που απειλεί τα Οικοσυστήματα της Μεσογείου

Η Elafonisos Eco, μια οικολογική ένωση που εδρεύει στο νησί της Ελαφονήσου αναλύει.

Parallaxi
προειδοποίηση-εισβολή-λεοντόψαρου-π-994644
Parallaxi

Η Elafonisos Eco, μια οικολογική ένωση που εδρεύει στο νησί της Ελαφονήσου, πραγματοποίησε μια παρουσίαση στη Λέσχη Γιοτ του Μονακό κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ωκεανών του Μονακό, για να προειδοποιήσει τις κοινότητες της Μεσογείου για την απειλή της εισβολής του λεοντόψαρου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό και υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’.

Το λεοντόψαρο, γνωστό και ως ιπτάμενο σκορπιόψαρο, είναι ένα αρπακτικό είδος που μπορεί να φάει έως και έξι φορές το βάρος του, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως χταπόδια, σαρδέλες, γαύρους και μικρά ψάρια, και διαταράσσοντας το οικοσύστημα της Μεσογείου. Το είδος έχει ήδη εμφανιστεί στην Κύπρο, την Κρήτη, την Αμοργό, την Ελαφόνησο, τη Σικελία και την Καλαβρία και η Elafonisos Eco προειδοποιεί ότι θα φτάσει στις ακτές του Μονακό και στη Γαλλική Ριβιέρα μέσα σε πέντε χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Η Elafonisos Eco παρουσίασε τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών σχετικά με το πρόβλημα των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, εξηγώντας την κατάσταση και προτείνοντας πιθανές λύσεις. Η ένωση προώθησε την κατανάλωση του λεοντόψαρου, ως έναν τρόπο μείωσης της παρουσίας του, όπως έγινε στην Καραϊβική, και μοίρασε ένα βιβλίο συνταγών σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Επικεφαλής της παρουσίασης ήταν ο Enrico Toja, πρόεδρος της Elafonisos Eco, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής όλων στην εξεύρεση λύσης, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των καταναλωτών, των διανομέων, των αλιέων, των ΜΚΟ και των ακαδημαϊκών.

«Το Λεοντόψαρο μας φέρνει αντιμέτωπους και με ευρύτερα ζητήματα που αφορούν το παγκόσμιο περιβάλλον και την ευθύνη μας», δήλωσε ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’.

Η Elafonisos Eco παρουσίασε επίσης ένα σύντομο ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν η Κατερίνα Κοκκινάκη, η Υπεύθυνη Green Marketing και του προγράμματος, ο Alexander Balzan, ασκούμενος φοιτητής στον τουρισμό και η Pauline Fabre, ασκούμενη δευτεροετής φοιτήτρια από τη Γαλλία σχετικά με την αλίευση, τον καθαρισμό και την προετοιμασία του λεοντόψαρου, με τρεις διαφορετικές συνταγές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με διάφορους επαγγελματίες του ναυτιλιακού τομέα.

«Το λεοντόψαρο μπορεί να γίνει πραγματικός εφιάλτης αν δεν δράσουμε τώρα. Έχουμε ακόμη χρόνο να αλλάξουμε την τρέχουσα κατάσταση και να βρούμε απλές λύσεις», δήλωσε ο Toja. «Θα περάσει μέσα από την εκπαίδευση, την επικοινωνία και την κατάρτιση. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν το διακύβευμα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον καταναλωτή, τον διανομέα και τον αλιέα. Πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς της κοινωνίας. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια λύση».

Η εκδήλωση είχε μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή και μετά την παρουσίαση η Elafonisos Eco δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Nice-Matin και Monaco-Matin, προειδοποιώντας τους κατοίκους της Μεσογείου για την απειλή του λεοντόψαρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα