Η προσπάθεια για καθαρό Θερμαϊκό συνεχίζεται
Γίνε κι εσύ μέρος αυτής της σπουδαίας προσπάθειας και υιοθέτησε νέες συνήθειες που θα μας οδηγήσουν στη θάλασσα που όλοι ονειρευόμαστε να ζωντανέψει ξανά
Αν σκεφτούμε ότι το νερό στο σώμα μας περιέχεται σε ποσοστό 70%, δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να συνειδητοποιήσουμε τον ρόλο του στη ζωή μας. Για εμάς τους Θεσσαλονικείς είναι σίγουρα ακόμα περισσότερο σημαντικός, καθώς βιώνουμε την ευτυχία να ζούμε δίπλα στη θάλασσα, που είναι το μισό μας «οξυγόνο» -το άλλο μισό είναι το δάσος μας.
Παρ’ όλα αυτά, ο Θερμαϊκός βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη και τους κατοίκους της, αφού η έλλειψη σεβασμού στο θαλάσσιο περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους για τη βιοποικιλότητά του και συνεπώς για εμάς. Σταθερό ζητούμενο παραμένει η κινητοποίηση ώστε να τον απολαύσουμε μια μέρα όπως μας αξίζει. Αλλά αυτό προϋποθέτει γνώση, διάθεση και προσπάθεια. Μια σπουδαία δράση έχει ξεκινήσει για έναν καθαρότερο και βιώσιμο Θερμαϊκό.
Η Θεσσαλονικιά μπύρα Νύμφη υποδέχεται το φθινόπωρο στη γενέτειρά της, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεσή της για έναν πιο καθαρό Θερμαϊκό, συνεχίζοντας τις αξιόλογες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Με μια ανασκόπηση του μέχρι στιγμής έργου της, η μπύρα με τη μορφή της μυθικής Γοργόνας, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά αγαπήθηκε και πολύ πιο έξω από αυτήν, αποδεικνύει ότι παραμένει σταθερή στις αξίες της και διευρύνει την προσπάθειά της για μια θάλασσα απαλλαγμένη από απορρίμματα.
Ήδη με τις μέχρι τώρα δράσεις της κατάφερε να κάνει ένα πολύ ισχυρό statement, που ταιριάζει στη φιλοσοφία της, και να βρεθεί σε κάθε σημείο όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, συμβάλλοντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και προσπαθώντας να αλλάξει το θαλάσσιο τοπίο, αλλά κυρίως τον τρόπο σκέψης και βαθμό ευαισθησίας των ανθρώπων. Ανανεωμένη και ακόμα πιο δυναμική, συνεχίζει μέχρι να ολοκληρώσει το αρχικό της όραμα.
Συγκέντρωση απορριμμάτων
Μέσω του υποβρύχιου καθαρισμού, σε 2.880 τ.μ. βυθού, καθαρίστηκαν συνολικά 3.200.000 λίτρα απορριμμάτων, όπως λάστιχα, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, βάρκα, άγκυρες.
Ο παράκτιος καθαρισμός «ψάρεψε» περισσότερους από 4 τόνους -κομμάτια από βάρκες, αλιευτικό εξοπλισμό, πλαστικά ποτήρια, σακούλες, παπούτσια, υφάσματα, λάστιχα, γυάλινα μπουκάλια, σε έκταση 6.500 τ.μ.!
Μέσω του ιστιοπλοϊκού καθαρισμού, τα επιπλέοντα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν από την επιφάνεια της θάλασσας ήταν 10 κιλά περίπου -ανάμεσά τους κομμάτια φελιζόλ, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, μπαλόνια, ψυγειάκι, συσκευασίες τροφίμων-, ενώ το αντιρρυπαντικό σκάφος Αλκίππη για 8 συνεχόμενες ημέρες σάρωσε στην κυριολεξία 1.040.000 λίτρα νερού, απομακρύνοντας 130.000 λίτρα απορριμμάτων ημερησίως!
Δράσεις upcycling
Από τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων, που συνελέγησαν απ’ όλες τις δράσεις που πραγματοποίησε η η Νύμφη σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, έγινε η διαλογή όσων θεωρήθηκαν αξιοποιήσιμα μέσα από το «upcycling» τους.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η η Νύμφη σε συνεργασία με την iSea εκμεταλλεύτηκε όλα αυτά τα «υλικά» για να κατασκευάσει και να παρουσιάσει στο κοινό ένα άγαλμα ρεαλιστικού μεγέθους με τη μορφή γοργόνας, ενώ παράλληλα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερους πολίτες, ενημέρωσε τους επισκέπτες για το πώς μπορούν να αξιοποιούν τα υλικά των απορριμμάτων από θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Οι πρωτοβουλίες της Νύμφης, όμως, δε σταματάνε εδώ, καθώς το σκάφος Αλκίππη θα συνεχίσει να «χτενίζει» το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού -όλα τα Σάββατα του Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή του Νοεμβρίου-, ως μέρος του προγράμματος που έχει σχεδιάσει και θα υλοποιεί ως και τον Φεβρουάριο του 2022, πραγματοποιώντας έτσι την υπόσχεσή της για μια θάλασσα πιο καθαρή και το μέλλον της πόλης.
Αν ο Θερμαϊκός είναι για σένα όχι μόνο ένα φόντο για selfies, αλλά η θάλασσα της πόλης που οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή, γίνε κι εσύ μέρος αυτής της σπουδαίας προσπάθειας -με σύμμαχο τη Νύμφη- και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλους, ώστε να δημιουργηθεί μια αλυσίδα σωτηρίας του θαλάσσιου θησαυρού μας.
Κάνε κλικ στον σύνδεσμο για να ενημερωθείς για τις δράσεις και τα αποτελέσματα τους και υιοθέτησε νέες συνήθειες που θα μας οδηγήσουν στη θάλασσα που όλοι ονειρευόμαστε να ζωντανέψει ξανά.