Πυρκαγιές: 12.000 άτομα ετησίως πεθαίνουν από τον καπνό στις δασικές πυρκαγιές

Που υπάρχει περισσότερος κίνδυνος - Η νέα μελέτη

Parallaxi
πυρκαγιές-12-000-άτομα-ετησίως-πεθαίνουν-α-1200893
Parallaxi

Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε περισσότερες πυρκαγιές παγκοσμίως και πιθανόν προκαλεί τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως, λόγω της εισπνοής καπνού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βορεϊνά δάση της Ασίας.

Μια δεύτερη μελέτη ανέφερε ότι από το 2003 έως το 2019, η παγκόσμια θέρμανση είχε αυξήσει την έκταση των περιοχών που καίγονται κατά περίπου 16%. Ωστόσο, άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η αποψίλωση των δασών για δρόμους ή γεωργικές δραστηριότητες, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, διερεύνησαν την επίδραση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εκκαθάριση της γης.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Dr. Chae Yeon Park από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, εκτίμησε ότι τη δεκαετία του 2010, περίπου 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού που περιέχει μικροσωματίδια (PM2.5), τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να υποτιμούνται

Η συμβολή της παγκόσμιας θέρμανσης σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, καθώς υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η κατακερματισμένη δασική γη, μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή περιορίζουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Οι ερευνητές, για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποίησαν τρία μοντέλα παγκόσμιας βλάστησης και πυρκαγιών και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο στο οποίο οι σύγχρονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είχαν αφαιρεθεί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας οδήγησε σε αύξηση των θανάτων από εισπνοή PM2.5 λόγω των πυρκαγιών.

Οι συγγραφείς υπογράμμισαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να υποτιμούνται, καθώς τα σωματίδια που προέρχονται από πυρκαγιές είναι πιο τοξικά από άλλες πηγές.

Ο καθηγητής Hilary Bambrick, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας Πληθυσμού του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα καπνού κατά τις πυρκαγιές του 2019-2020, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

Σε άλλη μελέτη, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο ανέφεραν ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις σαβάνες της Αφρικής. Παρά τη μείωση των καμένων περιοχών λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Πηγη – Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα