Πυρκαγιές : Κλιματική διάσταση, αίτια και διαχείριση
Οι πυρκαγιές συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, καθώς απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η κλιματική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η παρατεταμένη ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Επιπλέον, οι πυρκαγιές συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, καθώς απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Οι πολίτες φαίνονται να ανησυχούν για την κατάσταση και κυρίως για αυτό που θα ακολουθήσει τις ερχόμενες γενιές, για τα όσα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους. Όπως λένε, χρειάζεται προσοχή και σύνεση από όλους, ενώ εκτιμούν ότι οι περισσότερες φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι.
“Οι περισσότερες πυρκαγιές είναι ανθρωπογενούς προέλευσης. Είτε εξ αμελείας είτε εκ προμελέτης, εκ προθέσεως”, τόνισε ο ομότιμος Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής εταιρείας, κ. Θεοχάρης Ζάγκας και συνέχισε λέγοντας: “Ως δασολόγοι πιστεύουμε ακράδαντα ότι το παιχνίδι μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη σωστή πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Και χρειάζονται πολύ απλές κινήσεις. Πυρόπληκτες ιστορικά περιοχές θα πρέπει να έχουν διαρκή επιτήρηση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε άμεση προσβολή κάθε εκδηλούμενης πυρκαγιάς, ανεξαρτήτως προέλευσης. Είναι γνωστό στον επιστημονικό μας χώρο ότι οι πυρκαγιές προλαβαίνονται τα πρώτα 10, 15, το πολύ 20 λεπτά. Από κει και ύστερα, όταν αποκτήσουν μεγάλες διαστάσεις, μεγάλα μέτωπα, είμαστε μυρμηγκάκια μπροστά τους και δυστυχώς μόνον έμμεσα καταπολεμούνται. Δεν μας σώζουν ούτε τα ελικόπτερα, ούτε τα αεροπλάνα, τα οποία έχουμε θεοποιήσει τελευταία. Ήταν μια πρακτική η οποία ακολουθείτο στο παρελθόν και δυστυχώς έχει ατονήσει.”
“Αυτή τη στιγμή τονίζω για νιοστή φορά το πρότυπο της Κύπρου, το οποίο πρέπει εμείς να υιοθετήσουμε σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών. Οι Κύπριοι έχουν παγκόσμιο ρεκόρ στην πρώτη προσβολή των δασικών πυρκαγιών, είναι στα δώδεκα λεπτά και πασχίζουν να το κάνουν δέκα λεπτά. Επομένως, στις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η Αττική, η Εύβοια, η Ρόδος, ο Έβρος, περιοχές στις οποίες είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν, υπάρχει πιθανότητα να τις έχουμε και στο άμεσο μέλλον. Επομένως, εκεί θα πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, και στη Χαλκιδική, που είναι δίπλα μας.”
Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ο κ. Ζάγκας επισήμανε τη σημασία του ρόλου των τοπικών κοινωνιών, ενώ, όπως ανέφερε, “λαμβάνονται μέτρα αλλά αυτά είναι αποσπασματικά.”
“Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να φροντίσει τα του οίκου του. Αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν θα τελειώσουμε ποτέ με τις φωτιές”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα πώς οργανώνεται η πολιτεία απέναντι στις πυρκαγιές, απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, τονίζοντας ότι ” τον κεντρικό ρόλο τον έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή είναι που οργανώνει, αυτή είναι που σχεδιάζει, αυτή είναι που καθοδηγεί όλες τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Ο ρόλος της Περιφέρειας όπως και της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, είναι να συνδράμουν στο έργο που κάνει η Πυροσβεστική. Έχουμε εξοπλίσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου, τα οποία λειτουργούν με ευθύνη της, προκειμένου να προλαμβάνουμε γρήγορα και άμεσα να γίνεται παρέμβαση στα περιαστικά δάση.”
“Οι δασικές πυρκαγιές συνδέονται με τον καιρό. Η κλιματική αλλαγή συνεισφέρει στο να έχουμε εντονότερες δασικές πυρκαγιές ως προς την έντασή τους…Θα ζούμε σαν να είμαστε στις χώρες της Βόρειας Αφρικής”, επισήμανε ο μετεωρολόγος, κ. Στέργιος Κάρτσιος.
“Ως εθελοντές διασώστες θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις και την ενέργειά μας στην υπηρεσία της πολιτείας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το μέλημά μας πρώτα είναι η ανθρώπινη ζωή. Μετά είναι η περιουσία του και μετά είναι το περιβάλλον”, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας, κ. Θανάσης Μπαγιώκος.
Πηγή: ΕΡΤ