“Καμπανάκι” από τους επιστήμονες: Τα μισά μαγκρόβια οικοσυστήματα του πλανήτη κινδυνεύουν
Κινδυνεύουν με κατάρρευση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών και της ρύπανσης
Τα μισά από τα μαγκρόβια δάση του κόσμου (Σ.τ.Σ: τα μαγκρόβια δάση όπως και τα τροπικά, είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από πολύ πλούσια βιοποικιλότητα) κινδυνεύουν με κατάρρευση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών και της ρύπανσης, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), γνωστή για την Κόκκινη Λίστα της με τα απειλούμενη είδη, αξιολόγησε για πρώτη φορά τα μαγκρόβια δάση σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα σε 36 διαφορετικές περιοχές.
Η γενική διευθύντρια της IUCN Γκρέθελ Αγκιλάρ δήλωσε ότι η αξιολόγηση “υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη προστασία των μαγκρόβιων δασών — των κρίσιμων δηλαδή οικοτόπων για εκατομμύρια ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο”.
Τα μαγκρόβια είναι δέντρα ή θάμνοι που φύονται κυρίως στο θαλασσινό νερό ή σε υφάλμυρο νερό κατά μήκος ακτογραμμών και ποταμών σε ισημερινά κλίματα.
Η IUCN, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή της με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας “, αναφέρει ότι το “50% των μαγκρόβιων οικοσυστημάτων που αξιολογήθηκαν κινδυνεύουν με κατάρρευση” και χαρακτηρίζονται είτε ως ευάλωτα, είτε ως απειλούμενα ή κρίσιμα απειλούμενα.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, 20% από αυτά αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης.
Τα μαγκρόβια δάση απειλούνται από αποψίλωση, ανάπτυξη, μόλυνση και από την κατασκευή φραγμάτων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσίων υδάτων και της μεγαλύτερης συχνότητας σφοδρών καταιγίδων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Περίπου 15% των παγκόσμιων ακτών καλύπτονται από μαγκρόβια που καταλαμβάνουν περίπου 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ