Περιβάλλον

Σήκωσε το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό- Σε περιμένουν 6 καθηλωτικές εμπειρίες!

Αυτό τον μήνα τα μάτια σου θα δουν τη νύχτα στον ουρανό από συντριβές αστεροειδών μέχρι πλανήτες.

Parallaxi
σήκωσε-το-βλέμμα-στο-νυχτερινό-ουρανό-899948
Parallaxi

Παρόλο που το καλοκαίρι απολαύσαμε στο έπακρο υπερπανσέληνο και βροχή μετεωριτών, το φθινόπωρο φέρνει επίσης ποικιλία από υπέροχες εμπειρίες εξαιτίας του νυχτερινού ουρανού.

Ας ξεκινήσουμε μιλώντας για την πιο γνωστή και αγαπημένη εμπειρία όλων: Το Βόρειο Σέλας. 

Δείτε αναλυτικά παρακάτω όλα όσα θα συμβούν στο νυχτερινό ουρανό του Σεπτεμβρίου:

14 Σεπτεμβρίου: Απόκρυψη Ουρανού και Σελήνης

Εάν βρεθείτε στην Αφρική, την Ασία ή την Ευρώπη στις 14 Σεπτεμβρίου, στρέψτε τα μάτια σας προς τον ουρανό για μια μοναδική θέαση του πλανήτη που συναντά το φεγγάρι: Tο φεγγάρι θα περάσει μπροστά από τον Ουρανό. Την απόκρυψη (τεχνικός όρος για ένα αντικείμενο που περνά μπροστά από ένα άλλο) είναι δύσκολο να τη δει κανείς από την επιφάνεια της Γης δεδομένης της εγγύτητας του πλανήτη μας με το φεγγάρι. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη θα αποτελέσει εξαίρεση. Ελέγξτε πατώντας ΕΔΩ πού και πότε μπορείτε να το δείτε. 

16 Σεπτεμβρίου: Ποσειδώνας σε αντίθεση

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Γη θα περάσει ανάμεσα από Ποσειδώνα και Ήλιο. Αυτό το γεγονός, που είναι γνωστό ως αντίθεση, συμπίπτει με τον πλανήτη που φτάνει στην πιο κοντινή του θέση με τον ήλιο. Το αποτέλεσμα: Ο Ποσειδώνας θα είναι στο πιο φωτεινό και πιο ορατό του σημείο. Σίγουρα, ο μακρινός πλανήτης θα εξακολουθεί να μας φαίνεται μικρός – σαν μια μικροσκοπική μπλε κουκκίδα, ακόμη και με τη χρήση ισχυρών τηλεσκοπίων – ωστόσο αξίζει να βγείτε εκεί έξω για να αντικρίσετε τον παγωμένο πλανήτη.

22 Σεπτεμβρίου: Φθινοπωρινή Ισημερία

Θα είναι επίσημα φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο, στις 9:04 μ.μ. στις 22 Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες γίνονται μεγαλύτερες. — μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στον κόσμο της παρατήρησης των άστρων. Η ισημερία του Σεπτεμβρίου είναι επίσης μια από τις πιο δραστήριες περιόδους σέλας. Οπότε αν το να δείτε το βόρειο σέλας είναι στα σχέδιά σας, προγραμματίστε το ταξίδι σας τώρα.

26 Σεπτεμβρίου: Συντριβή αστεροειδούς μέσω της αποστολής DART της NASA

Σύντομα προγραμματίζεται ένα ακόμα γεγονός βγαλμένο θα έλεγε κανείς από ταινία επιστημονικής φαντασίας: Η πρώτη αποστολή της NASA να εκτρέψει αστεροειδή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, γνωστής ως “Double Asteroid Redirection Test (DART)”, το διαστημόπλοιο DART, που εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021, θα συγκρουστεί με έναν μη απειλητικό αστεροειδή. Δεν είναι κάτι που θα συμβεί τυχαία. Πρόκειται για δοκιμή ώστε να προσδιοριστεί εάν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να ανακατευθύνει με επιτυχία την ταχύτητα και την πορεία μελλοντικών αστεροειδών που ενδέχεται να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας. Ακολουθήστε τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της NASA για να παραμείνετε ενημερωμένοι για το θέμα. 

26 Σεπτεμβρίου: Δίας σε αντίθεση

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου κάτι μοναδικό θα συμβεί. Μέχρι τα μεσάνυχτα στην ανατολική ακτή ο Δίας φτάνει στο υψηλότερο σημείο του ουρανού, σύμφωνα με το In-the-Sky.org. Θα κάνει επίσης την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε αυτό το σημείο, οπότε πάρτε κιάλια στο χέρι και κοιτάξτε ψηλά.

29 Σεπτεμβρίου: Η αποστολή Juno της NASA πετά δίπλα στο φεγγάρι του Δία

Πέρυσι, η NASA επέκτεινε την αποστολή του διαστημικού της σκάφους “Juno”, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία από το 2016. Στις 29 Σεπτεμβρίου, το “Juno” θα πετάξει δίπλα στο φεγγάρι Europa του Δία, το οποίο μπορεί να είναι το καλύτερο μέρος στο ηλιακό μας σύστημα ως προς την εύρεση εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNET. Θα αιωρείται μόλις 221 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Ευρώπης, σύμφωνα με το Forbes. Αυτό το συμβάν πιθανότατα θα αποκαλύψει συγκλονιστικές εικόνες από τον πλανήτη, όπως ακριβώς έγινε στις αρχές του 2021. Αυτές οι φωτογραφίες θα βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών αποστολών στον Δία.

Πηγή: Travel + Leisure, Stephanie Vermillion

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα