Ελλάδα

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, γιατί κι αυτά έχουν δικαιώματα

Πλέον λειτουργεί το 10410 η νέα τηλεφωνική γραμμή της Άμεσης Δράσης για καταγγελίες Κακοποίησης ζώων - Δείτε 4 video με ζώα που έγιναν viral

Parallaxi
σήμερα-η-παγκόσμια-ημέρα-ζώων-γιατί-κι-916288
Parallaxi

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων καθιερώθηκε το μακρινό 1931 στο πλαίσιο ενός συνεδρίου περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία. Εκεί μάλιστα γιορτάστηκε για πρώτη φορά.

Η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα και όχι μόνο. Έκτοτε η ημέρα των ζώων έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων 2022 παροτρύνεται ο κόσμος να κάνει πράξεις προς όφελος των ζώων. Έτσι, ο κόσμος παροτρύνεται να συμμετέχει υπογράφοντας petitions που αφορούν την κακοποίηση των ζώων, να βοηθήσει εθελοντικά όπως μπορεί, να υιοθετήσει ένα ζωάκι αν αυτό είναι εφικτό και γενικώς να βοηθάει διαρκώς όπως και όποτε μπορεί.

10410 – Νέα τηλεφωνική γραμμή της Άμεσης Δράσης για καταγγελίες Κακοποίησης ζώων

Στο μεταξύ σήμερα με αφορμή Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιώματων των ζώων, πρεμιέρα έκανε ο πενταψήφιος αριθμός 10410 ο οποίος θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο για καταγγελίες κακοποίησης ζώων.

Οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν στον πενταψήφιο αριθμό 10410 – προφανώς εμπνευσμένος από την 4η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα των ζώων – και θα μπορούν να καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ή θανάτωσης αδέσποτου ή και δεσποζόμενου ζώου.

Οι αστυνομικοί που θα υποδέχονται τις καταγγελίες, και θα έχουν έδρα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κατεχάκη, θα ενημερώνουν άμεσα το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που έχει συμβεί το καταγγελλόμενο περιστατικό, και από εκεί θα ξεκινά η διερεύνησή του. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να αναφέρουν κάθε κακοποίηση ζώου, χωρίς να χρειάζεται να πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

«Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πιο πρόσφατος νόμος (4830/2021) επιβάλλει ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη για συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που χαρακτηρίζονται ποινικά πλέον ως κακουργήματα.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο 24 του σχετικού νόμου αναφέρει ως κακοποίηση ζώων: το φόνο και βασανισμό των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, την πρόκληση εγκαύματος, τη θερμοπληξία, την ηλεκτροπληξία, τα κρυοπαγήματα, την σύνθλιψη, τον ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), τον πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), τον εκούσιο τραυματισμό (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), τις κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, τη κτηνοβασία, τη σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και την εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.

Είναι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες οι ελευθερίες-δικαιώματα των ζώων:

1) ελευθερία από την πείνα και τη δίψα

2) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση

3) ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια

4) ελευθερία από φόβο και αγωνία και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Η Διεθνής Διακήρυξη για τα δικαιώματά τους

Ωστόσο προς την ίδια τη κατεύθυνση, τον Οκτώβριο του 1978 υπογράφηκε στο Παρίσι, η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Είχε προηγηθεί το Σεπτέμβριο του 1977 διεθνής συνάντηση για τα ζώα στο Λονδίνο, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων στην οποία συμμετείχαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων.

Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων περιλαμβάνει 14 άρθρα τα οποία κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ζώων ως προς το σεβασμό του ανθρώπου στη ζωή και το θάνατό τους, τη φυσική αναπαραγωγή τους, τη φροντίδα τους, τις σωστές συνθήκες διαβίωσής τους, την προστασία τους, τη μη κακοποίηση ή θανάτωσή τους και τη μη εκμετάλλευσή τους για κερδοσκοπικούς ή πειραματικούς λόγους.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2

1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3

1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4

1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,

2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5

1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6

1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.

2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8

1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.

2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10

1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12

1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.

2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13

1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.

2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14

1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.

2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα