Θεσσαλονίκη

«SOSε ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ»: Ψήφισμα για τις «άσκοπές κοπές» των δέντρων της πόλης

Δείτε πως μπορείτε να συμμετέχετε.

Parallaxi
sosε-τα-δεντρα-ψήφισμα-για-τις-άσκοπέ-964085
Parallaxi

Κάλεσμα προς τους πολίτες να υπογράψουν για τη σωτηρία των δέντρων της Θεσσαλονίκης από τις άσκοπες κοπές και τα καταστροφικά κλαδέματα απευθύνει το Δίκτυο “SOSε ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ”.

Το Δίκτυο απευθύνει το κάλεσμά του σε κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης που ανησυχεί για την εντεινόμενη καταστροφή των δέντρων της, αλλά και σε κάθε έναν και κάθε μία που θέλει να συμμετέχει στην προσπάθεια για τη σωτηρία των δέντρων στην Ελλάδα, μια που το γεγονός της κακοποίησης τους λαμβάνει χώρα σε διάφορους δήμους, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Οι υπογραφές, που συγκεντρώνονται μέσω της πλατφόρμας AVAAZ, θα κατατεθούν στο Δήμαρχο και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου & Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο σύνδεσμος για να συμμετέχετε με την υπογραφή σας είναι ο εξής:http://bit.ly/3iMLPRu.

Επίσης, το ψήφισμα βρίσκεται αναρτημένο στην ομάδα SOSΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ στο Facebook  (https://www.facebook.com/groups/658127399260179).

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα: «Τον τελευταίο χρόνο αντικρίζουμε καθημερινά κομμένα και αποκεφαλισμένα δέντρα που σωρηδόν βαπτίζονται επικίνδυνα από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και με ιδιαίτερη ταχύτητα καρατομούνται κατά εκατοντάδες σε όλη την πόλη. Τη θέση τους παίρνουν ξύλινα ξόανα στη σειρά, χωρίς σχήμα, φύλλωμα, ίσκιο και πουλιά.

Αυτή η περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή αποκαλείται από τη διοίκηση του Δήμου “βαθύ ή αυστηρό κλάδεμα”, ένα είδος κλάδευσης που η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία έχει επανειλημμένα κατακρίνει ως θανατηφόρο για τα δέντρα. Γιατί; Διότι η διοίκηση του Δήμου αποφασίζει και αναθέτει σε εργολάβους και ανειδίκευτους εργάτες, συνήθως χωρίς την επίβλεψη δασολόγων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου του Δήμου το έργο αυτό, απαξιώνοντας τις ορθές πρακτικές κλάδευσης, ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις, όπως η κάλυψη των τομών με υλικό επούλωσης για να αποφεύγονται οι μυκητολογικές προσβολές και η είσοδος νερού.

Να σημειωθεί ότι ειδικοί δασολόγοι του ΑΠΘ δηλώνουν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών κινδυνεύουν όντως να πέσουν, ενώ η πλειοψηφία τους μπορεί και πρέπει να επιβιώσει με την απαραίτητη φροντίδα.

Χιλιάδες δέντρα κακοποιούνται και αργοπεθαίνουν από την πλήρη αδιαφορία, στενάζοντας μέσα σε στενές δενδροδόχους, χωρίς πότισμα, χωρίς αερισμό, χωρίς φροντίδα για μύκητες, έντομα και ασθένειες. Την ίδια στιγμή, δημόσιες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου, όπως η Πλατεία Ελευθερίας και ο Κελλάριος όρμος, μετατρέπονται εν μία νυκτί σε πάρκινγκ. Η διοίκηση του Δήμου υπόσχεται φύτευση νέων δέντρων σε αντικατάσταση αυτών που κόβονται, όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν εδώ και χρόνια στην πόλη 4.000 κενές δενδροδόχοι».

Στο ψήφισμα, οι πολίτες ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Να παύσουν άμεσα οι μαζικές κοπές και τα καταστροφικά βαθιά κλαδέματα. 
  • Να ανασταλεί η κοπή των 73 δέντρων στην περιοχή του πάρκου Ρωμαϊκής Αγοράς και σε άλλα σημεία της πόλης και να επανεξεταστεί ποια από αυτά είναι πράγματι επικίνδυνο να πέσουν. 
  • Να προβλέπεται συμμετοχή του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ και εξειδικευμένων δασολόγων στα αστικά δέντρα, στις αποφάσεις για κοπές και κλαδεύσεις δέντρων.
  • Η κλάδευση να γίνεται με βάση τις επιστημονικές αρχές της δενδροκομίας, υπό την επίβλεψη δασολόγου, και όχι με κριτήριο την ευκολία και την ταχύτητα αποπεράτωσης των εργολαβικών συνεργείων.
  • Να εξαντλούνται όλα τα μέσα για τη διάσωση του κάθε δέντρου, και μόνο αν αυτά αποτύχουν να επιτρέπεται η υλοτόμηση. Κατόπιν, να γίνεται η άμεση αντικατάστασή του. 
  • Να φυτευτούν άμεσα τα κατάλληλα δέντρα στις 4.000 άδειες δενδροδόχους της πόλης. 
  • Να στελεχωθεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου & Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης από το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα