Τα ψάρια αρνούνται να κολυμπήσουν στον οχετό της Τάφρου 66 – Ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία

Τι υποστηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τι καταγγέλλει η περιφερειακή αντιπολίτευση

Φίλιππος Δεργιαδές
τα-ψάρια-αρνούνται-να-κολυμπήσουν-στο-1209597
Φίλιππος Δεργιαδές

«Ακόμα και με κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου, περνώντας σχετικά δίπλα από την Τάφρο 66, η δυσοσμία και η βρώμα είναι αφόρητη. Τα νερά είναι σκέτος θάνατος».

Αυτή είναι η μαρτυρία ενός κατοίκου από τα χωριά της Πέλλας, που διασχίζει η περίφημη «Τάφρος 66», που με τα χρόνια έχει μετατραπεί σε μία άκρως μολυσμένη «υδάτινη χωματερή», ανεπεξέργαστων αγροτικών και αστικών απόβλητων αλλά και βιομηχανικών λυμάτων από τα κονσερβοποιεία της Πέλλας και της Ημαθίας.

Να σημειωθεί ότι η «Περιμετρική Τάφρος 66», είναι μία τεχνητή τάφρος συλλογής επιφανειακών υδάτων στην Κεντρική Μακεδονία, μήκους περίπου 39 χιλιομέτρων, που δημιουργήθηκε το 1935 για την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Ξεκινά ως επέκταση του ποταμού Μογλενίτσα, από το ύψος της Σκύδρας, και μέσω του ποταμού Αλιάκμονα καταλήγει στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα, η τάφρος διέρχεται από πολλά χωριά και περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, όπως Λιποχωρίου, Πολυπλατάνου, Αγγελοχωρίου, Ζερβοχωρίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Μαρίνας, Λυκόγιαννης, Νέας Νικομήδειας, Μακροχωρίου και Διαβατού.

Οι 15.000 και πλέον κάτοικοι αυτών των περιοχών, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που λειτουργούν ενισχυτικά στα φαινόμενα της μόλυνσης της Τάφρου 66, υποφέρουν από τη δυσοσμία και την μόλυνση, ενώ εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία ανθρώπων και ζώων καθώς τα νερά της τάφρου χρησιμοποιούνται για άρδευση, παρότι σε ελέγχους έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού και χρωμίου ενώ μολύνουν και τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής.

Τα ψάρια αρνούνται τα νερά της Τάφρου 66  

Λόγω της μόλυνσης, αυτή την περίοδο η Τάφρος 66, έχει μεταβληθεί σε υδάτινη υγειονομική βόμβα, με ελάχιστο νερό, που δεν ανανεώνεται λόγω της ανομβρίας, που μυρίζει και προκαλεί θάνατο σε κάθε οργανισμό, με πρώτα θύματα τα ψάρια.

Πρέπει να επισημάνουμε πως αυτός ο «ανοιχτός οχετός» καταλήγει στον Αλιάκμονα και μέσω αυτού στον Θερμαϊκό Κόλπο, τον οποίο επιβαρύνει με διάφορα χημικά δηλητήρια από τα φυτοφάρμακα, τα ανεπεξέργαστα απόβλητα από τους βιολογικούς σταθμούς των εργοστασίων κονσέρβας αλλά και αστικά λύματα.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο που εξασφαλίσαμε αλλά και τις φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τα ψάρια, από τον καθαρό ποταμό «Αραπίτσα» που στην ένωση του με την Τάφρο 66, αρνούνται πεισματικά να μπουν στα μολυσμένα βρώμικα νερά γεμάτα λύματα και βρωμιές κάθε είδους:

Τα ψάρια έχουν παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού Αραπίτσα και στη συμβολή των δύο υδάτινων ροών, αρνούνται να κολυμπήσουν στον οχετό της Τάφρου 66. Σχηματίζουν κοπάδι και προσπαθούν να αποφύγουν τα επικίνδυνα νερά καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο θάνατος. Εξάλλου η καθαρότητα των νερού του ποταμού σε σχέση με τα θολά βρώμικα και δύσοσμα νερά της Τ66, είναι απόλυτα εμφανής.

Φ. Φωτιάδης: Οι ευθύνες ανήκουν στην ΠΜΚ – Να μας δώσει στοιχεία για τους ελέγχους

Το θέμα συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά οι αρμόδιοι περιφερειάρχες δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Διαφορετική βέβαια είναι η προσέγγιση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έφεραν προς συζήτηση το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας, της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Φώτης Φωτιάδης τονίζει πως δεν γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται, ούτε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

«Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της μόλυνσης και ιδίως της δυσοσμίας έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους κατοίκους. Οι κάτοικοι που ζουν δίπλα στην Τάφρο 66 κυριολεκτικά υποφέρουν. Πρέπει να ληφθούν μέτρα» τονίζει στην Parallxi και αναφέρει πως οι ευθύνες αντιμετώπισης του προβλήματος ανήκουν στην αρμόδια Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται πιο τακτικά και εκεί όπου υπάρχουν παραβάσεις να επιβάλλονται πρόστιμα ενώ έχουμε και ένα παιχνίδι μεταξύ της αντιπεριφέρειας Πέλλας με την αντιπεριφέρεια Ημαθίας με τις ευθύνες να έχουν γίνει μπαλάκι» τονίζει και αναφέρει ότι τα στοιχεία που παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Μάλιστα σχολίασε ότι κυβερνητικοί βουλευτές δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα στην Βουλή όταν το γνωρίζουν εδώ και χρόνια, με την κυβέρνηση και την ΠΜΚ να μη πράττουν τα αυτονόητα.

Η παράταξη Πράξεις για τη Μακεδονία μάλιστα κατέθεσε σχετικά ερωτήματα:

1) Πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων της τάφρου; Αν ναι, κάθε πότε και σε ποια σημεία; Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή χρόνου και τόπου;

2) Πραγματοποιούνται έλεγχοι για παράνομες εισροές υγρών αποβλήτων; α) Πόσες μονάδες ελέγχθηκαν σε ποια ημερομηνία (δεδομένου της εποχιακής λειτουργίας ορισμένων μονάδων)  και πόσες δεν ελέγχθηκαν; β) Ποιες ποινές επιβλήθηκαν και από αυτές, ποιες υλοποιήθηκαν; γ) Σε ποια σημεία και πότε έγιναν έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων και ποιά τα αποτελέσματά τους; Υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, ανά σημείο ελέγχου, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα;

3) Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων για την συγκεκριμένη λεκάνη απορροής;

4) Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιλύσει (όχι απλά να διαχειριστεί) τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την Τάφρο 66;

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δραστηριότητας ανάδειξης του ζητήματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/8/24 επίσκεψη στην «Τάφρο 66» κλιμακίου της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστέργιου, όπου δόθηκε η ευκαιρία της επικοινωνίας με κάτοικους των όμορων οικισμών που περιέγραψαν το μέγεθος του προβλήματος.

Μυλόπουλος: Η ΠΚM μόνο δικαιολογίες έχει, όχι απαντήσεις

Σχετική παρέμβαση έγινε και από τον επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή», καθηγητή ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, που δήλωσε σχετικά:

«Η Τάφρος 66 έχει μετατραπεί, με ευθύνη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σε υγειονομική βόμβα. Ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων από τις γύρω βιομηχανίες και πιθανόν και από τους δήμους, ρυπαίνουν καθημερινά τα νερά της. Και μέσω αυτής και τα υπόγεια νερά που υδρεύουν και αρδεύουν την περιοχή, αλλά και τον ποταμό Αλιάκμονα και εντέλει και τον Θερμαϊκό Κόλπο, στον οποίο τα μολυσμένα νερά καταλήγουν. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει κάθε φορά που ερωτάται δικαιολογίες για όλα.

Την καλούμε να πάψει να είναι περιορισμένης ευθύνης για ένα ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής και να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της. Πριν να είναι αργά…».

Κλιμάκιο της παράταξης «Αλλαγή» επίσης επισκέφθηκε περιοχές της Τ66 προκειμένου να καταγράψει το πρόβλημα για το οποίο ζητά να πληροφορηθεί για τα αποτελέσματα των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας στα νερά της Τ66, για τις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί, για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και τους λόγους που αυτά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Επίσης ζητά στοιχεία για τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών της περιοχής που φαίνεται να μη λειτουργούν, για τις προβλέψεις σε περίπτωση υπερχείλισης της Τάφρου από πλημμυρικό επεισόδιο και για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει άμεσα η διοίκηση για την αποκατάσταση της ποιότητας των νερών.

Τι ειπώθηκε από τους κ.κ Τζαμτζή και Μπίλια

Στη συνεδρίαση της ΠΜΚ ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής παραδέχτηκε ότι η ρύπανση εμφανίζεται κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και συμπίπτει με την λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας φρούτων, λόγω των αποβλήτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς που περιέχουν μεγάλο οργανικό φορτίο.

Υποστήριξε ότι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο έλεγχοι, σε όλη τη διάρκεια του έτους και την τελευταία τετραετία μόνο επιβλήθηκαν πρόστιμα 325.689€. Επίσης, ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μελέτης οριοθέτησης και όχι μόνο της Τάφρου.

Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και έχει εγκριθεί η υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ της αντιπλημμυρικής προστασίας της τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία. Όπως είπε  θα δώσει λύση σε μια περιοχή που έχει πολλά προβληματικά σημεία και πολλά νερά και είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση που θα γίνει από το 1935 που κατασκευάστηκε η τάφρος, με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 35.000.000.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα