Featured

Η τάση του ”Thrifting” που κατακτά τη Θεσσαλονίκη σε αφορά προσωπικά

Είναι μόνο οικονομικό ή μήπως υπάρχει και κάτι ακόμα;

Εύα Καβάζη
η-τάση-του-thrifting-που-κατακτά-τη-θεσσαλον-514228
Εύα Καβάζη

Λέξεις – Εικόνες: Εύα Καβάζη

Η αγορά ρούχων είναι μία απόλαυση, χιλιάδες διαθέσιμα κομμάτια έτοιμα για εσένα. Προτιμάς τα έντονα χρώματα, τα πιο απαλά, τα μαύρα, τα ρούχα φαντεζί; Μπορείς να τα βρεις όλα με μία βόλτα σου στα καταστήματα.

Τι γίνεται όμως όταν θέλεις κάτι πιο ξεχωριστό ή σπάνιο; Η απάντηση είναι μία, επισκέπτεσαι τα Τhrift Shops. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει σταθερό κοινό. Ίσως στην επιτυχία τους να συμβάλει το trend με τα vintage αντικείμενα ή ο κύκλος που κάνει η μόδα. Με αντικείμενα που είχαμε καταχωνιάσει στην ντουλάπα μας να επιστρέφουν ξανά στο προσκήνιο.

Με τον όρο Thrift shop εννοούμε τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών ή αλλιώς αντικείμενα δεύτερου χεριού.

Τα συγκεκριμένα έγιναν trend με την κρίση, η οικονομική δυσκολία οδήγησε τους ανθρώπους σε οικονομικά ρούχα όπως αυτά του δεύτερου χεριού. Το λεγόμενο Thrift shop δεν είναι μόνο οικονομικό για τον καθένα μας αλλά και μέσω αυτού ζούμε και μία βιώσιμη ζωή.

Στη Θεσσαλονίκη προ πενταετίας θα έβρισκες λιγοστά καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων, με τον κόσμο να αναρωτιέται για τα ρούχα και τα άτομα που θα τα φορούσαν αργότερα.

Τα τελευταία δύο χρόνια το σκηνικό άλλαξε δραστικά, τα καταστήματα όχι μόνο πληθαίνουν αλλά μπορείς να διακρίνεις και την αποδοχή του κόσμου. Αυτό που κάνει τον κόσμο να επιστρέφει ξανά και ξανά είναι η εμπειρία, το ψάξιμο, τα μοναδικά κομμάτια, το μεταχειρισμένο.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι ο προορισμός των ρούχων. Είναι από κάδους ανακύκλωσης; Από τα σκουπίδια; Από τα καταστήματα; Είναι καινούργια και απλά μας κοροϊδεύουν; Η απάντηση απέχει κατά πολύ.

Τα ρούχα έρχονται μέσω της Ιταλίας από τα λεγόμενα «εργοστάσια ανακύκλωσης», τα οποία αγοράζουν από τον κόσμο τα ρούχα με το κιλό, και έπειτα από μια διαδικασία αποστείρωσης τα προωθούν ξανά στην αγορά μέσω των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Τα καταστήματα με ρούχα δεύτερου χεριού τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει ένα σταθερό κοινό. Ίσως σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι τα ρούχα που θα βρεις στα καταστήματα είναι αρκετά πιο οικονομικά. Μια αγορά σου μπορεί να ξεκινήσει από μερικά ευρώ ακόμα και για αντικείμενα όπως τα πανωφόρια να φτάσει έως πενήντα ευρώ.

Στην αρχή, η επίσκεψη σου στο μαγαζί θα σου φανεί σαν μια δοκιμασία. Και είναι φυσιολογικό: στα καταστήματα που συνηθίζουμε οι περισσότεροι να πηγαίνουμε για τα ψώνια μας, τα ρούχα είναι τακτοποιημένα με ένα συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ψάξεις την κάθε κρεμάστρα.

Επίσης, στα Thrift Shops τα κομμάτια είναι περιορισμένα. Μπορεί να βρεις κάποιο κομμάτι που θα σου αρέσει, αλλά να μην υπάρχει ποικιλία στα νούμερα. Μπορεί όμως και να βρεις πίσω από κάποια ξεχασμένη κρεμάστρα έναν μικρό θησαυρό. Μερικά από τα κομμάτια είναι μοναδικά, λίγα άτομα θα έχουν το ίδιο με εσένα. Τέλος, μέσω των αγορών σου ή έστω της επίσκεψής σου καταλαβαίνεις ότι ένα αντικείμενο στην ντουλάπα σου που μπορεί να μην το φοράς πλέον, ίσως κάποιος να το θέλει πραγματικά.

Οικολογία και Thrifting

Ένα ρούχο για να φτάσει στην ντουλάπα σου κάνει μία μακρινή διαδρομή. Από την ιδέα, το σχέδιο, το πατρόν, τα υφάσματα, το χρώμα, το ράψιμο, στο κατάστημα. Για κάθε κομμάτι ρούχου που παράγεται, μία συγκεκριμένη διαδικασία καταναλώνει ενέργεια, νερό και αφήνει χημικά απόβλητα πίσω της.

Η παραγωγή μιας απλής μπλούζας απαιτεί βαμβάκι, το οποίο με τη σειρά του απαιτεί πότισμα και συγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Μετά την συγκομιδή, χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του. Έπειτα στην παραγωγή της μπλούζας μπαίνουν χημικά για το χρώμα. Συνολικά για την παραγωγή μιας απλής μπλούζας χρησιμοποιούνται πάνω από 2.000 λίτρα νερού ενώ για την κατασκευή ενός τζιν πάνω από 5.000 λίτρα. Για την μεταφορά των ρούχων καταναλώνονται εκατοντάδες λίτρα καυσίμων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εκπομπών ρύπων Co2.

Έτσι όταν αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ρούχο δεν συμβάλλεις σε όλη αυτή την σπατάλη. Σίγουρα μία αγορά σου δεν θα σώσει τον κόσμο ή ένα νέο ρούχο δεν θα καταστρέψει τον πλανήτη, όμως καλό είναι να υπάρχει μέτρο στις αγορές.

Βιώσιμη μόδα και Thrifting

Τα Thrift Shops σχετίζονται με την βιώσιμη μόδα (Sustainable Fashion), όρος με τον οποίο εννοούμε την αλλαγή στον τρόπο που παράγονται τα προϊόντα μόδας, στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα.

Ο σκοπός είναι ένας πιο οικολογικός και ηθικός τρόπος ζωής απέναντι στη γρήγορη μόδα (Fast Fashion). Τα ρούχα παλαιότερα για να δημιουργηθούν χρειάζονταν τουλάχιστον 6 μήνες από το σχέδιο, τα χρώματα, τα υφάσματα μέχρι το τελικό προϊόν. Αντιθέτως, πλέον με την επικράτηση του Fast Fashion, χρειάζονται μόνο δύο εβδομάδες. Η γρήγορη μόδα είναι σχετικά φθηνή, εύκολα προσβάσιμη και είναι πάντα μέσα σε όλα τα trends. Οι μεγάλες μάρκες που όλοι ψωνίζουν είναι μέρος της γρήγορης αγοράς. Οι μάρκες – κολοσσοί χρησιμοποιούν sweatshops για την γρήγορη και οικονομική παραγωγή των προϊόντων τους.

Τι είναι τα Sweatshops 

Τα Sweatshops είναι οι χώροι εργασίας με φτωχές, ανήθικες εργατικές συνθήκες. Οι εργάτες σε αυτά τα μέρη δουλεύουν για πολλές ώρες και ο μισθός τους μπορεί να είναι κάτω του ευρώ. Οι υποδομές είναι χώροι, συνήθως αποθήκες, με ρωγμές και αποτελούν κίνδυνο για τους εργαζόμενους.

Ήταν 24 Απριλίου του 2013 στο Μπαγκλαντές όταν το κτίριο στη Σαβάρ που εργάζονταν χιλιάδες άτομα κατέρρευσε. Ο αντίκτυπος 1.127 θάνατοι, 2.450 τραυματισμοί ανθρώπων. Το κτίριο φιλοξενούσε υφαντουργίες μεταξύ άλλων, γνωστές μάρκες που υπάρχουν στην ντουλάπα μας. Μετά το δυστύχημα μαρτυρίες εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας και τις ρωγμές στο κτίριο βγήκαν στην επιφάνεια.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για την κατάρρευση από «The New York Times»:

Ψάξτε και το ντοκιμαντέρ True Cost στο Netflix:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα