Τέλος στα πλαστικά μπουκαλάκια με σαμπουάν σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια
Νέοι κανόνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν τέλος στα σαμπουάν στα ξενοδοχεία
«Ξεχνάμε» τα μπουκαλάκια με σαμπουάν των ξενοδοχείων και άλλες… παροχές με πλαστικά, καθώς τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους ανανεωμένους κανόνες για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών, καθώς επίσης και για την αύξηση της ασφάλειας και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των συσκευασιών, καθιστώντας υποχρεωτική την ανακύκλωσή τους, τη μείωση των επιβλαβών ουσιών και την ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωμένου υλικού.
Οι στόχοι μείωσης των συσκευασιών τέθηκαν στο 5% έως το 2030, το 10% έως το 2035 και το 15% έως το 2040, με έμφαση στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.
Επίσης, απαγορεύονται ορισμένες μορφές πλαστικής συσκευασίας μιας χρήσης από το 2030, συμπεριλαμβανομένων αυτών όπως οι συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφετέριες και εστιατόρια, οι ατομικές μερίδες (π.χ. για καρυκεύματα, σάλτσες, κρέμες γάλακτος, ζάχαρη), οι συσκευασίες στα ξενοδοχεία για προϊόντα περιποίησης (σαμπουάν, αφρόλουτρα, κα) και το συρρικνωμένο περιτύλιγμα για βαλίτσες στα αεροδρόμια, θα απαγορευτούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.
Παράλληλα, προωθείται η επαναχρησιμοποίηση και η χρήση επαναπλήρωσης, ενώ προβλέπεται και η απαγόρευση των πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (κάτω των 15 μικρομέτρων), εκτός εάν απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.
Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να δώσουν κίνητρα στα εστιατόρια, τις καντίνες, τα μπαρ, τις καφετέριες και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας να σερβίρουν νερό από τη βρύση, (όπου υπάρχει, δωρεάν ή με χαμηλό τέλος παροχής υπηρεσιών) σε επαναχρησιμοποιούμενη ή επαναγεμιζόμενη μορφή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να επικυρώσουν επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ, ενώ οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη για την ενεργό συμμετοχή της βιομηχανίας, των κρατών μελών και των καταναλωτών στην καταπολέμηση της υπερβολικής συσκευασίας.
Άλλα συμφωνηθέντα μέτρα περιλαμβάνουν:
-στόχοι για το πόσα πλαστικά θα ανακυκλώνονται από κάθε συσκευασία
-ελάχιστους στόχους ανακύκλωσης κατά βάρος των παραγόμενων αποβλήτων συσκευασίας και αυξημένες απαιτήσεις ανακύκλωσης
-το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων ποτών μίας χρήσης (έως τρία λίτρα) να συλλέγονται χωριστά έως το 2029 (συστήματα κατάθεσης και επιστροφής).
Η εισηγήτρια Frédérique Ries (Renew, BE) δήλωσε: «Για πρώτη φορά σε περιβαλλοντικό νόμο, η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης συσκευασιών, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο υλικό. Καλούμε όλους τους βιομηχανικούς τομείς, τις χώρες της ΕΕ και τους καταναλωτές να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην καταπολέμηση της υπερβολικής συσκευασίας.
Η απαγόρευση των χημικών ουσιών στις συσκευασίες τροφίμων για πάντα, είναι μια μεγάλη νίκη για την υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Ήταν επίσης σημαντικό οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες να συναντήσουν τη βιομηχανική πραγματικότητα. Η συμφωνία προωθεί την καινοτομία και περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Πηγή: iEidiseis.gr