ThessAnimals: Ψαρόνι

Όσα δεν ξέρατε για ένα γνωστό πουλί που εντοπίζεται σε αγροτικές περιοχές, χωριά και προάστια πόλεων.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-ψαρόνι-924713
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της.

Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

(Ευρωπαϊκό) Ψαρόνι Stumus vulgaris

Μήκος 19-22 εκ. Γνωστό πουλί σε αγροτικές περιοχές, χωριά και προάστια πόλεων. Επίσης σε δασωμένες εκτάσεις (ιδιαίτερα με βελανιδιές).Σχηματίζει κοπάδια μετά την αναπαραγωγή, μερικές φορές με εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά, ψάχνει για τροφή σε χωράφια, πάρκα, ελαιώνες κ.τ.λ. Αναπαράγεται σε Β.Ελλάδα και Θεσσαλία. Πολύ κοινό το χειμώνα και στη Ν.Ελλάδα, τεράστιοι αριθμοί κουρνιάζουν σε καλαμιώνες, δεντροστοιχίες, αρκετά σε πάρκα πόλεων κ.τ.λ.

3-29.jpg

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Ένα μαύρο πουλί με κίτρινη μύτη στον κήπο είναι ή Ψαρόνι ή Κότσυφας. Με προσεκτική παρατήρηση σε διαφορές είναι σημαντικές. Το Ψαρόνι έχει μικρές λευκοκίτρινες κηλίδες, φτερά με μεταλλική πράσινη και βιολετιά λάμψη, ουρά κοντή και ράμφος μάλλον μακρύ και μυτερό, δεν χοροπηδά αλλά περπατά με σπασμωδικές δραστήριες κινήσεις κ.α. Πέταγμα γρήγορο, ελαφρά κυματιστό, σιλουέτα χαρακτηριστική με σχετικά μυτερές φτερούγες και κοντή ουρά. Πόδια ροδοκάστανα. Φύλα παρόμοια.

2-33.jpg

ΦΩΝΗ

Πλούσιο ρεπερτόριο. Κατά την απογείωση και στην πτήση, συχνά ένα σύντομο βούισμα “τσαρρρρ”. Συναγερμός στη φωλιά ένα βραχνό, μακρόσυρτο “τσιιιχχχ” και στην εμφάνιση αρπακτικού ένα έντονο “κιεττ”. Τα μικρά ζητούν τροφή σε συνεχόμενο, βραχνό βουητό, που όταν πετάξουν μπορεί να γίνει ένα σχεδόν μεταλλικό κροτάλισμα. 

4-22.jpg

Κελάηδημα κοντά στη θέση φωλιάς την άνοιξη, αλλά περιστασιακά και σε ζεστές ηλιόλουστες ημέρες φθινοπώρου και χειμώνα, δυνατά υψηλά σφυρίγματα και σχετικά απαλοί, κοφτοί ήχοι, στριγκλιές και καλές μιμήσεις άλλων πουλιών (π.χ. Τουρλίδα, Φαλαρίδα, Σπουργίτης, Καρακάξα και Κουρούνα).

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα