Περιβάλλον

ThessAnimals: Σιρλοτσίχλονο

Γνωρίστε το είδος που αποφεύγει τον ανοιχτό κάμπο και είναι στενά δεμένο με το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-σιρλοτσίχλονο-927917
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. 

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Σιρλοτσίχλονο Emberiza cirlus

Μήκος 15-16,5 εκ. Αναπαράγεται σε παρυφές και ξέφωτα δασών, αλσυλλίων κ.τ.λ. κυρίως σε χαμηλά ή μέτρια υψόμετρα, τοπικά μέχρι 1.500 μέτρα. Προτιμά ελαφριά λαφώδεις περιοχές, με μερικά σχετικά ψηλά δέντρα και πυκνούς θάμνους σε φυτοφράχτες, συχνά σε ηλιόλουστες πλαγιές με καλλιέργειες, αμπελώνες και ελαιόδεντρα. Αποφεύγει τον ανοιχτό κάμπο, γενικά, στενά δεμένο με το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο.

4-13.jpg

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Σαν Χρυσοτσίχλονο αλλά λίγο μικρότερο, με αναλογικά λίγο μεγαλύτερο ράμφος και κοντύτερη ουρά. Το αρσενικό απαραγνώριστο, με μαύρο λαιμό και οφθαλμική γραμμή και φαρδιά, λαδοπράσινη ζώνη στήθους. Τα θηλυκά του 1ου χειμώνα μοιάζουν πολύ με Χρυσοτσίχλονο, αλλά διακρίνονται από το γραμμωτό ουροπύγιο, γκριζοκάστανο με λαδιά χροιά και πλαϊνά κεφαλιού με σκούρα σημάδια που κάνουν μεγαλύτερη αντίθεση με το ανοιχτόχρωμο φόντο.

3-19.jpg

ΦΩΝΗ

Κάλεσμα ένα λεπτό, οξύ “ζιιιτ”. Επίσης, ένα κατερχόμενο “σιιιου” και μια γρήγορη οξεία τρίλια “ζιρ’ρ’ρ’ρ’ρ’ρ”. Το κελάηδημά είναι μια μακριά, επίπεδη τρίλια, ξερή “σρε σρε σρε σρε σρε σρε”.

2-21.jpg

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα