ThessAnimals: Βαλκανικός δρυοκολάπτης
Ο μόνος δρυοκολάπτης που εύκολα βλέπουμε στα πεδινά σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, συχνά γύρω από χωριά ή και σε πάρκα και δεντροστοιχίες πόλεων
Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της.
Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.
Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).
Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.
Βαλκανικός δρυοκολάπτης Dendrocopos syriacus
Μήκος 23-25 εκ. Αναπαράγεται σε ανοιχτές περιοχές με δενδροκαλλιέργειες, κήπους, πάρκα ,αλσύλλια κ.τ.λ. Ο μόνος δρυοκολάπτης που εύκολα βλέπουμε στα πεδινά σε Κ. και Β.Ελλάδα, συχνά γύρω από χωριά ή και σε πάρκα και δεντροστοιχίες πόλεων. Έχει επεκταθεί προς ΒΔ στην Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα. Στην Ελλάδα, άλλοτε μόνο ανατολικά και βόρεια, έχει επεκταθεί δυτικά της Πίνδου, νότια μέχρι Στερεά και μάλλον συνεχίζει. Είσοδος φωλιάς περίπου 5 εκ. σε διάμετρο.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Πολύ όμοιος με τον Πευκοδρυοκολάπτη, ίδιο μέγεθος, με μόνο μικρό κόκκινο μπάλωμα στην πίσω κορόνα στο θηλυκό και με μεγάλα μπαλώματα σε ώμο και κόκκινο κάτω μέρος. Χρειάζεται προσεκτική παρατήρηση για να τους διαχωρίσουμε (αν και σπάνια απαντούν στα ίδια μέρη στην Ελλάδα).
Χωρίς μαύρη γραμμή που ενώνει τη μαύρη ζώνη στο κέντρο του σβέρκου με τη λοξή μαύρη λωρίδα στο πλάι του λαιμού, κάπως πιο μακρύ ράμφος, ανοιχτόχρωμα φτερά στα ρουθούνια, λιγότερο λευκό στα εξωτερικά πηδαλιώδη, συνήθως καθαρότερα λευκά πλαϊνά κεφαλιού και πιο ανοιχτόχρωμο μέτωπο από Πευκοδρυοκολάπτη.
ΦΩΝΗ
Το κοινό κάλεσμα “κικ” είναι απαλότερο από του Πευκοδρυοκολάπτη και συχνά μοιάζει πολύ με το κάλεσμα κινδύνου του Κοκκινοσκέλη, “γιπππ” όταν ταραχτεί πολύ, αυτό μπορεί να επαναλαμβάνεται σε γρήγορη σειρά, “γκιπ γκιπ γκιπ…”,συχνά ανάμικτο με “τσιρρρ”.
Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ