Περιβάλλον

Τι συμβαίνει στο αιωνόβιο πευκοδάσος Δραγουντέλι στη Σιθωνία

Μελιτοφόρα πεύκα... εξαφανίζονται σε μία άνευ προηγουμένου υλοτομία - Για «μεγάλη καταστροφή» και ζήτημα επιβίωσης κάνουν λόγο οι μελισσοκόμοι

Νίκος Γκάγιας
τι-συμβαίνει-στο-αιωνόβιο-πευκοδάσος-987658
Νίκος Γκάγιας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επαγγελματίες μελισσοκόμους της Χαλκιδικής η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο πευκοδάσος του Δραγουντέλι στη Σιθωνία.

Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν πολλά ερωτηματικά, με τους ανθρώπους του κλάδου να σημειώνουν ότι η καταστροφή είναι ακόμα μεγαλύτερη και δεν μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως στα παρακάτω καρέ.

Σε μια προσπάθεια για ανάδειξη του ζητήματος, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Χαλκιδικής, έστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς και πολιτικούς του νομού, ζητώντας απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πευκοδάσος, που αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που παράγεται το πευκόμελο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός ανέφερε στην parallaxi:

«Η κατάσταση αυτή είναι τα τελευταία δύο χρόνια. Κόβουν συνέχεια δέντρα».

Σημειώνει επίσης, ότι για την ώρα δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση στην επιστολή τους προς το Δασαρχείο Πολυγύρου.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Τα συγκεκριμένα πεύκα υπάρχουν μόνο στη Σκιάθο, την Εύβοια, την Τουρκία και είναι 100 χρόνων. Τα ίδιο συμβαίνει και με τις κουκουναριές, που είναι ένα είδους που βγαίνει μόνο στη Λιβαδειά και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Όταν τα κόβεις, πότε θα ξανά βγει το μέλι; Το κενό δεν αναπληρώνεται και μ’ αυτό τον τρόπο χαλάει όλο το οικοσύστημα»

Ο ίδιος όπως αναφέρει η κατάσταση στο δάσος είναι ακόμα χειρότερη και δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Χαλκιδικής προς το Δασαρχείο Πολυγύρου:

«Κυρία Δασάρχη,

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το πευκοδάσος του Δραγουντέλη στη Σιθωνία, αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που παράγεται το πευκόμελο, ποικιλία που αποτελεί την κύρια παραγωγή μελιού στον τόπο μας.

Παρατηρούμε εδώ και πολύ καιρό, να υφίσταται η καταστροφή του στο όνομα της «αραίωσης», γεγονός που μας προβληματίζει αφού θέτει κινδύνους τόσο για το δάσος όσο και για την επιβίωσή των μελισσοκόμων.

Για το δάσος, καθώς τα κλαδιά από την «αραίωση» παραμένουν στον χώρο αποτελώντας εύφλεκτη ύλη για πυρκαγιές, ενώ για τους μελισσοκόμους καθώς εξαφανίζονται αιωνόβια δέντρα, στα οποία υπάρχει το μελιτοφόρο έντομο marchalina hellenica, από τις μελιτοεκκρίσεις του οποίου παράγεται το πευκόμελο.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την άδεια (ημερομηνία και πρωτόκολλο, ποιος την εξέδωσε, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, στο όνομα ποιου εκδόθηκε) με την οποία επιτρέπονται αυτές οι ενέργειες.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε φωτογραφίες που αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για συνεργασία και παροχή κάθε βοήθειας που θα απαιτηθεί από εμάς, με απώτερο σκοπό την προστασία του δάσους που τόσο αγαπάμε και φροντίζουμε.

Για τον Σ.Ε.Με.Χ. Ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Κασσανδρινός»

Το Δασαρχείο Πολυγύρου από την πλευρά του σε επικοινωνία που είχε η Parallaxi μαζί του ενημερώνει πως τις επόμενες ημέρες θα απαντήσει εγγράφως στην επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Χαλκιδικής. 

Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Ζωγράφου, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Χαλκιδικής συμμεριζόμενη την ανησυχία των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, για τη συστηματική υλοτόμηση του μελιτοφόρου πευκοδάσους του όρους Ίταμος, στη χερσόνησο της Σιθωνίας απέστειλε επιστολή στην Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κωνσταντίνο Αραβώση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: « Περιορισμός της υλοτόμησης του μελιτοφόρου πευκοδάσους της Σιθωνίας»

Αξιότιμε κ. Γενικέ,

Λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα κατάσταση, όπως αυτή έχει πρόσφατα διαμορφωθεί, με τη συνεχιζόμενη υλοτόμηση του πευκοδάσους του όρους Ίταμος, που καταλαμβάνει τη χερσόνησο της Σιθωνίας στην Π.Ε. Χαλκιδικής, και μετά από την ανησυχία των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, απευθυνόμαστε σε εσάς, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει και την εγρήγορση σας.

Το πευκοδάσος της Σιθωνίας αποτελεί ένα από τα κύρια ενδιαιτήματα στον ελληνικό χώρο του μελιτοφόρου εντόμου Marchalina hellenica, από τα μελιτώματα του οποίου παράγεται το περίφημο πευκόμελο, μετά τη συλλογή, την ενίσχυση με ένζυμα και την επεξεργασία του από τις ίδιες τις μέλισσες. Για το λόγο αυτό αποτελεί και τον κύριο προορισμό των μελισσοκόμων, όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά και ολόκληρης της επικράτειας, για μεταφορά και διαβίωση των μελισσοσμηνών τους, κατά τις χρονικές περιόδους που ο «εργάτης» του πεύκου παράγει μελίτωμα.

Η υλοτομία που υφίσταται το αιωνόβιο δάσος της Σιθωνίας κατά το τελευταίο έτος δεν έχει προηγούμενο. Ολόκληρες εκτάσεις με τεράστια μελιτοφόρα πεύκα εξαφανίζονται και στη θέση τους παραμένει μόνο η επικίνδυνη για πυρκαγιές ύλη των υπολειμμάτων τους.

Η ανησυχία μας και ιδιαίτερα των μελισσοκόμων εντείνεται διότι αντίστοιχα ενδιαιτήματα έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές όπως της Εύβοιας και της Θάσου που μαζί με τη Χαλκιδική αποτελούν την κύρια πηγή του πευκόμελου. Ένας παραγωγικός κλάδος της χώρας μας , με ουσιαστική συμμετοχή και στην δενδροκαλλιέργεια μέσω των μελισσών – επικονιαστών αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πλήττεται ανεπανόρθωτα και η παραγόμενη ποσότητα του εξαιρετικού σε θρεπτική αξία πευκόμελου ελαττώνεται καθημερινά.

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να εξετάσετε τις συνθήκες κατά τις οποίες γίνεται η προαναφερόμενη υλοτόμηση, τα διαχειριστικά σχέδια και τις αδειοδοτήσεις.

Ακόμη κι αν τηρείται γραφειοκρατικά η νομιμότητα, να ενσκήψετε με ευαισθησία στην καταστροφική αυτή λαίλαπα προς όφελος των παραγωγικών τάξεων του πρωτογενούς τομέα και της κοινωνίας ολόκληρης.

Με Εκτίμηση

Αικατερίνη Ζωγράφου

Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Χαλκιδικής»

Η Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σε ανακοίνωση της πριν λίγες ημέρες είχε πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα κοινοποιούνται καταγγελίες από κατοίκους κι επαγγελματίες για ανεξέλεγκτη υλοτόμηση στο Δάσος του Δραγουντέλι»

Αναλυτικά η ανακοίνωση τονίζει ότι :

«Για υλοτόμηση που διενεργείται από εργολάβους, σε μεγάλη κλίμακα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, αφενός, οι προβληματισμοί για την αειφορία του δάσους κι αφετέρου, οι επισημάνσεις των μελισσοκόμων, οι οποίοι ζουν από το δάσος και εντός του οποίου αναπτύσσουν την δραστηριότητα του. Μας καταγγέλλεται ότι κόβονται πεύκα παραγωγικά για την μελισσοκομία, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι δυνατός ο έλεγχος για την ροή της ξύλευσης, για την αντιπυρική μέριμνα και προετοιμασία και για την προστασία αυτού του φυσικού πόρου μοναδικού κάλλους της Σιθωνίας και της Ελλάδας συνολικότερα.

Οι δικές μας θεσμικές παρεμβάσεις για το Δάσος του Δραγουντέλι βασίζονται σε δύο επίπεδα. Πρώτον στην διασφάλιση της αειφορίας και της προστασίας του, όπως και της αντιπυρικής θωράκισης του, μέσα από την αναγκαία επικαιροποίηση των διαχειριστικών μελετών που δυστυχώς δεν έχει γίνει. Η διαχείριση του δασικού αποθέματος του Δραγουντέλι γίνεται με μελέτες που ανέρχονται στο 2010. Το αποτέλεσμα είναι να μην λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο φυσικό οικοσύστημα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Δεύτερον, παρεμβαίνουμε για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν από το δάσος και με το δάσος. Οι μελισσοκόμοι κι οι κτηνοτρόφοι ζουν με το δάσος του Δραγουντέλι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εάν δεν προστατέψουμε την χλωρίδα που επιτρέπει την ποιοτική μελισσοκομία στο Δραγουντέλι κι αν δεν δώσουμε στους κτηνοτρόφους δυνατότητες βόσκησης και σταβλισμού τότε το δάσος θα παραμείνει απροστάτευτο κι η Σιθωνία θα κινδυνέψει από πολύ σοβαρά προβλήματα οικολογίας.

Επαναλαμβάνουμε, στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη καλύτερης επιτήρησης του δάσους του Δραγουντέλι, την ανάγκη επικαιροποίησης των διαχειριστικών μελετών, την ολοκλήρωση των μελετών βοσκοϊκανότητας, την χωροταξική διευθέτηση της κτηνοτροφίας και την στελέχωση του δασαρχείου με προσωπικό, ώστε να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο του»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα