Περιβάλλον

Το ”Lightning ball” που έγινε viral

Προϊόν επεξεργασίας ή κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο;

Ελισάβετ Τζουβάρα
το-lightning-ball-που-έγινε-viral-542716
Ελισάβετ Τζουβάρα
Στιγμιότυπο: Youtube

Χαζεύοντας στο ίντερνετ μπορεί κάνεις να έρθει αντιμέτωπος με διάφορα βιντεάκια από ολόκληρο τον κόσμο. Άλλα αστεία, άλλα στενάχωρα και μερικές φόρες είναι αυτά που θα χαρακτηρίζαμε ”ανεξήγητα”.

Στις αρχές του 2020 ένα ”μυστηριώδες” βίντεο εμφανίστηκε στο ίντερνετ και μάλιστα έχει τραβήξει την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο είκοσι-τριών δευτερολέπτων καταγράφηκε μια μπάλα να εμφανίζεται μέσα από το δάσος, να διασχίζει τις ράγες του τραίνου και στην συνέχεια να εξαφανίζεται. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν ένα απλό βίντεο όμως η συγκεκριμένα μπάλα φαίνεται να κουβαλάει κάποιου είδους ηλεκτρικό φορτίο, κάτι που έχει προβληματίσει τον παγκόσμιο ιστό.

Το συγκεκριμένο βίντεο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Youtube τον Μάιο του 2019, από έναν χρήστη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Έκτοτε έχει αναπαραχθεί από χρήστες διάφορων μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, κατατάσσοντας το σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα του Ιανουαρίου.

Το ερώτημα όμως είναι ένα. Θα μπορούσε αυτό το βίντεο να είναι αληθινό; 

Τι περισσότερες φορές τέτοιου είδους βντεάκια είναι προϊόν επεξεργασίας. Ειδικά με τα μέσα που μας παρέχει πλέων η τεχνολογία, είναι πολύ εύκολο για έναν ερασιτέχνη ακόμα να κατασκευάσει ένα τέτοιο υλικό. Το περίεργο λοιπόν δεν είναι το γιατί υπάρχει ένα τέτοιο βίντεο αλλά γιατί έχει επηρεάσει τόσο πολύ τη κοινή γνώμη.

Με μια απλή αναζήτηση (Lightning ball) στο ίντερνετ τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που περιμέναμε. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια η ”αστραπιαία σφαίρα” είναι ένα ανεξήγητο και δυνητικά επικίνδυνο φαινόμενο ηλεκτρικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα. Ο όρος σχετίζεται με αναφορές φωτεινών σφαιρικών αντικειμένων, που ποικίλλουν από μέγεθος μπιζελιού, σε διάμετρο αρκετών μέτρων.

Παρόλο που συνήθως σχετίζεται με καταιγίδες, το φαινόμενο διαρκεί πολύ περισσότερο από το φλας. Δύο εκθέσεις από τον δέκατο ένατο αιώνα λένε ότι η μπάλα τελικά εκρήγνυται ( ακριβώς όπως και στο βίντεο), αφήνοντας πίσω της μια οσμή θείου. Η πραγματική ύπαρξη αυτών των φαινομένων δεν αποδεικνύεται, αλλά εμφανίζεται σε διάφορες αναφορές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι περισσότεροι επιστήμονες αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τις αναφορές περί ”αστραπιαίας σφαίρας”.

Μάλιστα τα εργαστηριακά πειράματα μπορούν να παράγουν αποτελέσματα που είναι παρόμοια με αυτό της ”αστραπιαίας σφαίρας”, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σχετίζονται με τα φυσικά φαινόμενα παραμένει ασαφής.

Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει πως πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν την εξωγήινη ”παρέμβαση”. Το βίντεο έχει μαζέψει διάφορα σχόλια όπως ” Πάντα μου έλεγαν ότι ζούμε σε έναν πλανήτη με τόσες οντότητες, πλάσματα και πράγματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε”. Μερικοί προσπαθούν να εξηγήσουν πως είναι ψεύτικο ”Παρατήρησε κανείς πως δεν υπάρχει αντανάκλαση του φωτός στα δεντρά;” και τέλος κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να το διακωμωδήσουν λέγοντας ”Πιθανότατα να βρήκες ένα άγριο pikachu…”.

Όπως και να έχει, ο πλανήτης μας έχει υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή που δεν θα ήταν καθόλου παράξενο να έρθουμε αντιμέτωπου με νέα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον, πριν να είναι πολύ αργά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα