Tρίτο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας σε μια εβδομάδα
Προειδοποίηση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αφού η μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατέρριψε το ρεκόρ της θερμότερης ημέρας όλων των εποχών για τρίτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Η επιστροφή του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό συνδυάζεται φέτος με την κλιματική αλλαγή για να φέρει πρωτοφανή επίπεδα ζέστης.
Την Πέμπτη, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους έφτασε τους 17,23 βαθμούς, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης.
Το ιστορικό ρεκόρ των 16,92 βαθμών που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016 είχε προηγουμένως καταρριφθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη.
«Αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που απαιτούνται, πιστεύω ότι πλησιάζουμε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα τελευταία ρεκόρ της θερμοκρασίας» δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη ήταν επίσης το θερμότερο που έχει καταγραφεί στα 44 χρόνια που τηρούνται αρχεία, ανακοίνωσε σύμφωνα με το Associated Press το Πανεπιστήμιο του Μέιν στις ΗΠΑ. Η θερμοκρασία ήταν 0,4 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ. Mακράν ο θερμότερος Ιούνιος
Ακόμα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν μακράν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί με μέση θερμοκρασία 16,51 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από μισό βαθμό υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών.
Οι νότιες περιοχές των ΗΠΑ πλήττονται από καύσωνα εδώ και εβδομάδες, ενώ στην Κίνα ο υδράργυρος ανέβηκε στους 35 βαθμούς και στην Αφρική άγγιξε τους 50.
Στην Ευρώπη, όπου η μέση θερμοκρασία αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, η Ισπανία καταγράφει ρεκόρ ζέστης και ανησυχεί για επανάληψη των περυσινών φονικών καυσώνων.
Ακόμα και στην Ανταρκτική, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στη μέση του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, καταγράφει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.
Στον Ειρηνικό Ωκεανό η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ ήδη από τον Μάιο, ενώ «ακραίοι» θαλάσσιοι καύσωνες» καταγράφηκαν τον Ιούνιο στον Ατλαντικό.
Νέα ρεκόρ αναμένονται τώρα στη διάρκεια του Ιουλίου. Όπως εκτίμησε ο Κάστερ Χάουσταϊν του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, «ο Ιούλιος είναι πιθανό να είναι ο θερμότερος Ιούλιος όλων των εποχών και ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών».
Πηγή: in.gr