Featured

Ποια σημεία της πόλης θεωρούνται επικίνδυνα άβατα για τις γυναίκες;

Αν θεωρείς πως υπάρχει κι άλλη κόκκινη ζώνη που γνωρίζεις και δεν την συμπεριλάβουμε άφησε ένα σχόλιο με αυτήν, βοήθησε μας να κυκλοφορούμε ασφαλείς! 

Μυρτώ Τούλα
ποια-σημεία-της-πόλης-θεωρούνται-επικ-850265
Μυρτώ Τούλα

Όντας γυναίκα σε συζητήσεις που είχα ανά διαστήματα με φίλες και φίλους μου δημιούργησα έναν νοητό χάρτη για τα σημεία της πόλης που πρέπει να αποφύγω κυρίως το βράδυ. Αυτή η νοητή χαρτογράφηση με τις στάσεις της αλλάζει και μεγαλώνει κάθε χρόνο. Οι άγραφοι κανόνες για την επιβίωση τις νύχτες στη Θεσσαλονίκη όσον αφορά το γυναικείο φύλο, διαμορφώνονται και αλλάζουν κάθε μέρα.

Αρχικά θα αναφέρω πως οι περισσότερες γυναίκες-κοπέλες μετά τις 00:00 κυκλοφορούν με τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλα τους, αυτό γιατί; Γιατί αν ποτέ επιχειρήσει να σου επιτεθεί πισώπλατα είναι ο μόνος τρόπος να τον τραυματίσεις και να προσπαθήσεις μετέπειτα να διαφύγεις.

Επιπρόσθετα, οι κοπέλες που παίρνουν την απόφαση να βγουν σε club γυρνούν πάντα με κάποιον από την παρέα τους, είναι κανόνας χρόνων. Τα κορίτσια δεν κυκλοφορούν ποτέ μόνα τους στα Πανεπιστήμια, στον Βαρδάρη, στον ΟΣΕ. Είναι πολλοί οι άγραφοι κανόνες, το συγκεκριμένο άρθρο όμως έχει σκοπό την προστασία των γυναικών στην Θεσσαλονίκη και την γνωστοποίηση στοιχείων που αφορούν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον ΟΑΣΘ, στα πανεπιστήμια ή σε κάποιο άλλο μέρος.

*Για να δημιουργήσω μία ανεπίσημη χαρτογράφηση των σημείων που θεωρούνται “άβατα” για τις γυναίκες ζήτησα από τους ακόλουθους του Instagram μου και της Parallaxi να απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις.*

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον ΟΑΣΘ, συγκεκριμένα ρώτησα :

“Έχεις αντιληφθεί/βιώσει ποτέ σεξουαλική παρενόχληση μέσα στον ΟΑΣΘ”

Απάντησαν 260 άτομα, το σοκαριστικό στοιχείο είναι πως τα 147 επέλεξαν το “ναι”.

Στην ακριβώς επόμενη ερώτηση “Αν έχεις δεχθεί ποτέ σεξουαλική παρενόχληση” απάντησαν 264 άτομα, οι 136 απάντησαν (“ναι”), ανάμεσα τους και αγόρια. Ενδεχομένως η καλύτερη απόδειξη σε κάποιους που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί αυτό.

Το δεύτερο σκέλος της προηγούμενης ερώτησης :

“Αν ναι, μίλησες σε κάποιον;”

Απάντησαν 177 άτομα, τα 85 επέλεξαν το “όχι”.

Αυτό για εκείνους που ρωτούν γιατί τώρα.

Επόμενη μου ερώτηση :

“Αν αντιλήφθηκες/ δέχθηκες ποτέ σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο/πανεπιστήμιο”

Απάντησαν 210 άτομα, οι 168 επέλεξαν το κουμπί που έγραφε “όχι”, όμως οι 43 επέλεξαν το “ναι”. Αν και μικρό το ποσοστό, υπάρχει και δεν πρέπει να το αμελούμε.

Αλλάζοντας τη θεματολογία της δημοσκόπησης, ρώτησα ανοιχτά για περιοχές που θεωρούνται άβατες κατά την γνώμη τους.

Το συγκεκριμένο ερώτημα έργραφε: “Αν ποτέ κάποι@ φίλ@, σου έχει πει πως φοβάται να γυρίσει σπίτι μον@”

Το 94% επέλεξε το “ναι” το 6% το “όχι.”

Η επόμενη ερώτηση με 4 επιλογές αφορούσε την περιοχή που θεωρούν όσοι συμμετέχουν στο poll πιο επικίνδυνη κυρίως για τις γυναίκες,

Απάντησαν 266, οι 90 διάλεξαν το κέντρο, οι 8 τα ανατολικά, οι 167 επέλεξαν τα δυτικά, οι 7 επέλεξαν το κουμπί που έγραφε “άλλη περιοχή.”

Τελευταίο κομμάτι του poll ήταν να μου γράψουν οι ίδιοι τις περιοχές που αισθάνονται ανασφαλείς το βράδυ, τις περισσότερες απαντήσεις τις έδωσαν γυναίκες.

Συμμετείχαν και με βοήθησαν στην έρευνα μου τρεις influencer από την Θεσσαλονίκη θέτωντας την ίδια ερώτηση στα προσωπικά τους social media, πάνω από 1.000 γυναίκες χαρτογράφησαν τις περιοχές της πόλης που σφίγγουν τα δόντια τους για να τις διασχίσουν μόνες το βράδυ.

*Ευχαριστώ πολύ την Ζωή Βλάχου, την Κλαίρη Καριπιδάκη και την Σίσσυ για την συμμετοχή τους στην έρευνα (για να δούμε κιόλας πως οι influencers χρησιμεύουν και βοηθούν σε θέματα που μας αφορούν όλ@)

Ακολουθεί λοιπόν μία λίστα με τις κόκκινες ζώνες, όπως καταγράφηκε από τις απαντήσεις των γυναικών που έλαβαν μέρος στην διαδικτυακή έρευνα:

-Καμάρα και τα περίγυρα

– Άγαλμα Βενιζέλου – Ρωμαϊκή Αγορά

-Στάσεις λεωφορείων στην Εγνατία και η Εγνατία γενικά

-Πανεπιστήμια

-Αγίου Δημητρίου

-Ροτόντα

-Βαρδάρης

-Αντιγονιδών

-Επταπύργιο και περίγυρα

-Αμπελόκηποι και Μενεμένη

-Σταθμός ΚΤΕΛ

-Εγνατία μέσα από τα στενά που φτιάχνουν το μετρό

-Μοναστηρίου

-Πλατεία Δημοκρατίας

-Ναυαρίνου

-Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

-Πλατεία Αριστοτέλους

-Σταυρούπολη

-Ξηροκρήνη

-Μελενίκου

-Σταθμός ΟΣΕ

-Κασσάνδρου

-Σοφοκλέους

-Γιαννιτσών

-Περιοχή δικαστηρίων

-Ολύμπου

-Παπαναστασίου με Καραμανλή προς Ιπποκράτειο

-Λαγκαδά

-Περιοχή της παλιάς Λαχαναγοράς

-Στρατηγού Δουμπιώτη (κάποια δήλωσε πως στον συγκεκριμένο δρόμο τα φώτα είναι μονίμως κλειστά)

-Αρετσού

-Ποσειδώνιο

-Περιοχή δωδεκαόροφων στα Δυτικά

-Μηχανουργείο

-Δελφών

-Μπότσαρη

-Καπάνι

-Ηλιούπολη

-Φιλίππου

-Μελενίκου

-Πίσω από το One Salonica

-Aλατζά Ιμαρέτ

-Στοά Κολόμβου

-Ολυμπιάδος

-Συκιές

Μία λίστα που περίπου 1.000 γυναίκες  και μερικοί άνδρες κάτοικοι της πόλης δημιουργήσαν με τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα τους μερικές έγραψαν “όλη η πόλη το βράδυ είναι επικίνδυνη δεν περπατώ ποτέ μόνη μου. Φοβάμαι από την στιγμή που κατεβαίνω από το αυτοκίνητο μέχρι εκείνη που θα μπω στο σπίτι.”

140 κοπέλες φοβούνται να περπατήσουν μόνες τους το βράδυ στην πόλη, 82 δήλωσαν πως παρατήρησαν ότι κάποιος τους ακολουθούσε, 105 θεωρούν πως η Θεσσαλονίκη είναι επικίνδυνη το βράδυ και 137 παραδέχτηκαν πως περπατούν με τα κλειδιά ή το κινητό στο χέρι όταν είναι μόνες.

Ως εδώ, ας αναγνωρίσουμε τις κόκκινές ζώνες της πόλης και ας γίνει επιτέλους κάτι για να αλλάξουν για εμάς. Ας φωτίσουμε όλα τα σκοτεινά σημεία της, ας γνωστοποιήσουμε αυτές τις ζώνες σε όλους και σε όλες! Ας νικήσουμε τον φόβο και όλους εκείνους που τον τροφοδοτούν και τον δυναμώνουν. Όλ@ μαζί!

*Αν θεωρείς πως υπάρχει κι άλλη κόκκινη ζώνη που γνωρίζεις και δεν την συμπεριλάβουμε άφησε ένα σχόλιο με αυτήν, βοήθησε μας να κυκλοφορούμε ασφαλείς! 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα