Αρχιτεκτονικη

Πώς ένα μουσείο στη Βουδαπέστη χτίστηκε υπόγεια για να επεκταθεί ένα πάρκο

Η Napur Architects αποκάλυψε το προσφάτως ολοκληρωμένο Μουσείο Εθνογραφίας, το οποίο υψώνεται ανάμεσα στους ιστορικούς δρόμους της Βουδαπέστης. 

Parallaxi
πώς-ένα-μουσείο-στη-βουδαπέστη-χτίστ-911271
Parallaxi

Η Napur Architects αποκάλυψε το προσφάτως ολοκληρωμένο Μουσείο Εθνογραφίας, το οποίο υψώνεται ανάμεσα στους ιστορικούς δρόμους της Βουδαπέστης.

Ως μέρος του Liget Budapest Project, της μεγαλύτερης αστικής-πολιτιστικής ανάπτυξης της Ευρώπης, το έργο ορίζεται από την καμπυλωτή κλίση του και τον τρόπο που εναρμονίζεται με το πάρκο.

museum-of-ethnography-9.png

Το Μουσείο Εθνογραφίας του Napur Architects είναι το αποτέλεσμα μιας νικηφόρας συμμετοχής στο διαγωνισμό που επιλέχτηκε μεταξύ σχεδίων από διάσημες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Zaha Hadid Architects και BIG. Το ουγγρικό αρχιτεκτονικό στούντιο επέλεξε να σεβαστεί το πλαίσιο της πόλης ενσωματώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού χώρου υπόγεια, αντί να διαταράξει τον ιστορικό αστικό ιστό.

museum-of-ethnography-8.png

Οι αρχιτέκτονες διευκρινίζουν: «Το εξήντα τοις εκατό της δομής βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του εδάφους και χάρη στην διαμορφωμένη οροφή και τη διαφάνεια των τμημάτων πάνω από το έδαφος, το νέο μουσείο προσαρμόζεται επίσης στο περιβάλλον του στην κλίμακα του. Ο χώρος της στέγης που καλύπτεται από γρασίδι θα είναι ένας ευχάριστος κοινοτικός χώρος που περιμένει τους επισκέπτες του Városliget.»

museum-of-ethnography-7.png

Το σήμα κατατεθέν του μουσείου της Βουδαπέστης είναι ο γυάλινος τοίχος με την όψη του να θυμίζει κουρτίνα που τυλίγει το διαμορφωμένο roof garden. Η λεπτομερής πρόσοψή του είναι εντελώς σύγχρονη, αποτελούμενη από σχεδόν μισό εκατομμύριο pixel. Την εντυπωσιακή πρόσοψη στολίζουν μεταλλικά πλέγματα με σχέδια βασισμένο σε εθνογραφικά μοτίβα επιλεγμένα από τις ουγγρικές και διεθνείς συλλογές του μουσείου. Τα εικονοστοιχεία εισήχθησαν σε ένα πλέγμα αλουμινίου κομμένο με λέιζερ από ένα ειδικό ρομπότ, περισσότερα από 2.000 από τα οποία είναι προσαρτημένα στο κτίριο.

museum-of-ethnography-6.png
museum-of-ethnography-5.png

Οι νέες λειτουργίες και οι ευέλικτοι χώροι του υπερσύγχρονου κτηρίου του μουσείου θα διευκολύνουν την κατανόηση της ιστορικής κληρονομιάς που ενσαρκώνει η συλλογή καθώς και των διαφόρων πτυχών της σύγχρονης κοινωνίας. Εκτός από τη μετάδοση αυτής της ιστορικής κληρονομιάς, η υλοποίηση πιο πρόσφατων επαγγελματικών και ερευνητικών θεμάτων και προοπτικών συνεχίζει να είναι μεταξύ των στόχων προτεραιότητας του μουσείου, όπως επιβεβαιώνεται από την αποστολή του.

museum-of-ethnography-4.png
museum-of-ethnography-3.png

Οι αρχιτέκτονες σχολιάζουν: «Οι δημιουργικά χτισμένοι χώροι θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες επικοινωνίας με τους επισκέπτες, επιτρέποντας την παρουσίαση των καθημερινών αντικειμένων, φαινομένων και ιδεών του παρελθόντος και του παρόντος δίπλα-δίπλα».

museum-of-ethnography-2.png

Πηγή εικόνων και πληροφοριών: DesignBoom

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα