Parallax View

Πως καταντήσατε έτσι τις παραλίες;

Κανένας σεβασμός στο άτομο, ξεκάθαρο ξεπούλημα της φύσης, η απόλυτη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση.

Parallaxi
πως-καταντήσατε-έτσι-τις-παραλίες-899637
Parallaxi

Λέξεις: Κώστας Μπακιρτζής 

Το να αποζητάς τα καλοκαίρια, στις υπέροχες ελληνικές παραλίες, την ηρεμία έχει αρχίσει να μοιάζει με ανέκδοτο. Χρόνο με τον χρόνο, όλες οι αμμουδιές των παιδικών μας χρόνων και ονειροπολήσεων μεταμορφώνονται σε μπιτσόμπαρα. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. 

Κανένας σεβασμός στο άτομο, ξεκάθαρο ξεπούλημα της φύσης, η απόλυτη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση. 

Έχω μνήμες από δεκάδες παραλίες στη Θάσο όπου κάναμε γυμνισμό τα καλοκαίρια που ήμουνα παιδί, ούτε μια από αυτές δεν είναι προσβάσιμη για έναν άνθρωπο που θέλει να απολαύσει τη θάλασσα και την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά στην παραλία δίχως χιλιάδες ανθρώπους δίπλα του και μουσικές που σου δημιουργούν ακουστικά προβλήματα από την ένταση. 

Είναι τόσο αισχρό που, με το έτσι θέλω, παραλίες μεταμορφώνονται σε μαγαζιά για συγκεκριμένο κόσμο. Έχει γίνει η θάλασσα μας προϊόν. Έχετε κάνει τη φύση μαγαζάκι σας. Ψάχνουμε τέτοιες μέρες κάθε χρόνο τις θάλασσες που ειν’ ακόμα θάλασσες, τις παραλίες που είν’ ακόμα παραλίες. Δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο.

Και η πλάκα είναι πως σχεδόν κανένας από όσους πηγαίνουν στα προαναφερθέντα δεν μπαίνει στη θάλασσα.

 Αν είναι έτσι, πάρτε τις ξαπλώστρες και πηγαίνετε σε κανένα οροπέδιο, έχει αμέτρητες ανοιχτωσιές για άραγμα και ηλιοθεραπεία.

*Ο Κώστας Μπακιρτζής είναι μουσικός και πέρασε τα καλοκαίρια του στη Θάσο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα