Πως τα βγάζει πέρα μία οικογένεια σήμερα

Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να στερηθεί κάποιος για να επιβιώσει οικονομικά;

Νίκος Γκάγιας
πως-τα-βγάζει-πέρα-μία-οικογένεια-σήμε-911600
Νίκος Γκάγιας

Η σκέψη «πως θα βγει και αυτός ο μήνας» γίνεται ακόμα πιο έντονη όσο περνάει ο καιρός. Με τις διαρκείς αυξήσεις, τα έξοδα που τρέχουν, τις διακοπές που όλοι λίγο-πολύ θα πάνε και με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός, ο βραχνάς για το πώς θα τα βγάλεις οικονομικά πέρα και αυτό τον μήνα, έχει επιστρέψει το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο.

Βέβαια οι σκέψεις για το πως θα τα βγάλεις πέρα διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Είναι λογικό πως είναι άλλες οι ανάγκες σου όταν μένεις μόνος, όταν συγκατοικείς, όταν έχεις την δική σου οικογένεια ή όταν ζεις στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σου.

Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι αυξημένες γι’ αυτό τον λόγο πολλοί είναι εκείνοι που έχουν περιορίσει τις αγορές τους για να επιβιώσουν οικονομικά. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ η Parallaxi μέτρησε πόσο κοστίζει η ζωή στη Θεσσαλονίκη κατά προσέγγιση. Τα υψηλά ενοίκια, οι τιμές στο ρεύμα που έχουν ξεφύγει, η βενζίνη, το σουπερμάρκετ και πολλά άλλα δημιουργούν ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ” εξόδων που πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν με τον βασικό μισθό τους. 

«Μας σώζουν οι παππούδες και οι προσφορές»

Έντονα το ζήτημα των μηναίων εξόδων αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς. Μπορεί τόσα χρόνια να είχαν προσαρμόσει τη ζωή τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όμως όταν στη ζωή τους έρχεται ένα μωρό οι συνθήκες αλλάζουν και τα έξοδα αυξάνονται. 

«Είναι λογικό όταν οι πάνες κοστίζουν 20 ευρώ ότι θα κοιτάξεις να κόψεις από κάπου αλλού και θα πάρει τα απολύτως απαραίτητα» αναφέρει ένας νέος πατέρας, ενώ συμπληρώνει ότι: «Εάν δεν είχαμε τους δικούς μας γονείς να συνεισφέρουν κάποιες φορές με την αγορά συσκευασιών με πάνες για το μωρό σίγουρα τα έξοδα και ο προβληματισμός θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Επίσης στα έξοδα πρέπει να συμπεριληφθεί ο παιδίατρος κάθε μήνα»

Εκτός άλλων μία από τις σκέψεις των γονιών είναι η ένδυση των παιδιών. Τα μωρά – ιδίως στις μικρές ηλικίες- ανά 2-3 μήνες μεγαλώνουν τόσο πολύ που χρειάζονται διαρκώς νέα ρούχα. Έτσι οι γονείς είτε θα πρέπει να αγοράσουν νέα είτε πολύ συχνά βλέπουμε ότι παίρνουν τα ρούχα είτε από μεγαλύτερα ξαδέρφια είτε αν έχουν και άλλα μεγαλύτερα παιδιά.

Μία μητέρα τετραμελούς οικογένειας αναφέρει ότι κάθε μήνας είναι και ένας νέος μαραθώνιος επιβίωσης. 

«Τους τελευταίους μήνες με τις αυξήσεις να υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους τομείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βρούμε πιο οικονομικές λύσεις. Είναι αυτονόητο πια ότι κυνηγάμε τις προσφορές σε τρόφιμα, απορρυπαντικά κλπ. Δηλαδή πάψαμε να κοιτάμε συγκεκριμένες εταιρείες από μακαρόνια, ρύζι που συχνά θα επιλέγαμε παλαιότερα και αγοράζουμε κάθε φορά την εταιρεία που βγάζει την καλύτερη προσφορά. Φυσικά έχουν περιοριστεί και οι ποσότητες. Πριν λίγο καιρό θα αγοράζαμε στο σπίτι προϊόντα για να “υπάρχουν” – αυτό πια δεν υπάρχει»

Επίσης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μητέρα υπάρχουν μερικά προϊόντα που έχουν βγει από τις λίστες του σουπερμάρκετ. 

«Έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε κρουτόν. Ενώ πάντα θα υπήρχαν 1-2 συσκευασίες στο ντουλάπι, πλέον με το ψωμί που περισσεύει φτιάχνουμε τα δικά μας κρουτόν και μ’ αυτό τον τρόπο γλυτώνουμε κάποια χρήματα. Δεν είναι ότι θα μας σώσει αυτή η κίνηση αλλά είναι ενδεικτικά μία περικοπή που έχουμε κάνει και διατηρούμε μέχρι σήμερα»

Από την άλλη ένας φοιτητής που ζει μόνος του και εργάζεται στην εστίαση αναφέρει ότι για να μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά συχνά προτιμάει να τρώει είτε στην εστία του πανεπιστημίου είτε στην ταβέρνα που εργάζεται έτσι ώστε να γλυτώσει τα χρήματα από το μαγείρεμα. Όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Τα λεφτά που πρέπει να δίνω κάθε μήνα για να τρώω σπίτι μου είναι πάρα πολλά. Μ’ αυτό τον τρόπο έχω καταφέρει να γλυτώσω πάρα πολλά χρήματα. Επίσης έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ το αμάξι για μικρές μετακινήσεις. Επιλέγω είτε να πάω με τα πόδια είτε να μετακινηθώ με το αμάξι. Έτσι έχω καταφέρει να μην πληρώνω ούτε βενζίνες καθημερινά. Φυσικά όλα αυτά δημιουργούν μία έξτρα ταλαιπωρία, τουλάχιστον όμως καταφέρνω να έχω κάποια χρήματα από τον μισθό μου για προσωπικές μου ανάγκες και διασκέδαση που όλοι μας έχουμε τόσο πολύ ανάγκη»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα