Ελλάδα

Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι νέοι στα beach bar της Χαλκιδικής

Ποιο «πόδι» προτιμούν και για ποιον λόγο

Μυρτώ Τούλα
πόσα-χρήματα-ξοδεύουν-οι-νέοι-στα-beach-bar-τη-899509
Μυρτώ Τούλα

Ανέκαθεν το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής αποτελούσε πόλο έλξης για τα νεαρά άτομα. Εκεί γίνονται τα πάρτι, εκεί δεσπόζει το φοιτητικό camping Ποσείδι, εκεί η νυχτερινή ζωή εξελίσσεται και εξαπλώνεται διαρκώς. 

Τα περισσότερα beach bar στην Κασσάνδρα ανήκουν σε ιδιοκτήτες μαγαζιών στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Φυσικά,  το μπάνιο στα beach bar της Κασσάνδρας είναι ακριβή υπόθεση. Οι οργανωμένες παραλίες χρειάζονται ένα καλό budget, διότι οι τιμές στις ξαπλώστρες και στις ομπρέλες έχουν ξεφύγει.

Αντίθετα στην Σιθωνία, πολλές ακτές είναι ακόμη ανοργάνωτες με ελάχιστα beach bar και φυσικά αυτά που υπάρχουν δεν αντιστοιχούν στα δεδομένα του πρώτου ποδιού. Εκεί υπάρχουν ακόμη οι καντίνες, ελάχιστα club και ακόμη λιγότερες οργανωμένες παραλίες που διεξάγουν πάρτι. Το δεύτερο πόδι προτιμάται από οικογένειες αλλά και φοιτητές οι οποίοι προτιμούν τα camping ή έχουν εξοχικό εκεί.

Την τελευταία πενταετία έχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα beach bar στο πρώτο πόδι διοργανώνουν μουσικά event, πάρτι, live με διάσημους τραγουδιστές και trappers, αποτέλεσμα αυτού να αυξάνουν και τις τιμές του στα αναλώσσιμα και στις ξαπλώστρες. Κάθε καλοκαίρι η Κασσάνδρα μοιάζει να είναι απλησίαστη όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι ενώ γεμίζει ασφυκτικά με αποτέλσμα στις παραλίες να μην πέφτει…καρφίτσα, λόγω της μικρής χιλιομετρικής απόστασης με τη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές πάντως συνεχίζουν να προτιμούν την χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Μιλήσαμε με τέσσερα νέα παιδιά στην ηλικία των 20-28 για την κατάσταση που επικρατεί στην Χαλκιδική, ποιο «πόδι» προτιμούν και πόσα χρήματα ξοδεύουν στα Beach Bar;

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έτρεξαν στα social media μας, το 48% των συμμετέχοντων προτιμούν το πρώτο «πόδι» ενώ το 52% το δεύτερο. Σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουν τα Beach Bar οι νέοι, το 82% απάντησαν βάσει της τοποθεσίας και της θάλασσας ενώ μόλις το 18% απήντησε βάσει των πάρτι και της μουσικής. Όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν στις οργανωμένες παραλίες οι νέοι οι απόψεις διήστανται όλοι αναφέρουν πως οι τιμές στις ξαπλώστρες ξεκινούν από τα 5 ευρώ και φτάνουν στην καλύτερη στα 20 ευρώ. 

H Kαλλιόπη προτιμά την Κασσάνδρα για να απολαύσει μία μέρα στην Χαλκιδική με την παρέα της, συγκεκριμένα αναφέρει πως τα χρήματα που θα ξοδέψει εκείνη και η παρέα της ποικίλουν σχετικά με το τί ακριβώς επιλέξουν πως θέλουν να κάνουν. “Αν πας χαλαρά για έναν καφέ και για ένα πρωινό θα ξοδέψεις περίπου 15 ευρώ. Από την άλλη αν θέλεις να πας μια ημέρα που θα έχει πάρτι για να πιεις τότε θα ξοδέψεις γύρω στα 30-35 ευρώ. Το πρώτο πόδι το επιλέγω κυρίως για τα πάρτι του και για την “ζωή” που έχει και όχι τόσο για τις παραλίες γιατί σε σχέση με το δεύτερο πόδι κατά την γνώμη μου δεν είναι το ίδιο ωραίες. Ενώ στο δεύτερο πόδι πας για να χαλαρώσεις, να απολαύσεις τα ωραία νερά και την ομορφιά της φύσης.” λέει. Η Καλλιρόη από την πλευρά της δεν προτιμά τα beach bars, απολαμβάνει κυρίως τις ανοργάνωτες παραλίες του πρώτου ποδιού. “Όταν αποφασίσουμε με την παρέα να πάμε σε κάποιο θα επιλέξουμε πρώτο πόδι γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Tα χρήματα που ξοδεύουμε συνήθως είναι γύρω στο 50αρικο στον καθε έναν από εμάς αφού θα είμαστε όλη μέρα εκεί από το πρωί, υπολογίζοντας πώς θα πιούμε καφέ, αργότερα θα πάρουμε κάποιο cocktail, και φυσικά θα χρειαστεί να φάμε. Η τιμή εναλλάσσεται βάσει της θέσης που θα επλέξουμε στο beach bar, συνήθως η πρώτη γραμμή των ξαπλωστρών που είναι μπροστά στην ακτή είναι ακριβότερη, οπότε και την αποφεύγουμε. Από την άλλη αν κάτσουμε στο μπαρ, στοιχίζει λιγότερα χρήματα. Τίποτε δεν είναι σταθερό, παίζουν ρόλο οι ώρες που θα κάτσεις κάπου.” αναφέρει.  Ο Χρήστος αναφέρεται στην αλλαγή που παρατηρεί τα τελευταία χρόνια στο πρώτο «πόδι» και κάνει λόγο για ακραία αύξηση τιμών στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες. “Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που προτιμώ το πρώτο πόδι, έτυχε να έχουμε εξοχικό στην Σκιώνη. Με την “έξαρση” των club προφανώς το πρώτο πόδι μαζεύει κυρίως νέους. Παρατήρησα πως από τότε που διοργανώνονται συναυλίες και dj sets στα beach bar αυξήθηκαν και δραματικά οι τιμές. Έχουμε καταλήξει να πληρώνουμε την ξαπλώστρα 10 ευρώ, μας χρεώνουν και την ομπρέλα γύρω στα 3 ευρώ και φυσικά ότι πάρουμε. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει περίπου 3-5 χρόνια τώρα και φυσικά πολλοί από εμάς που έχουμε τα σπίτια μας εκεί αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε τα beach bar του πρώτου ποδιού διότι πια είναι οικονομικά απλησίαστα. Οπότε στρεφόμαστε σε “κρυφές” παραλίες και τα χρήματα που θα δίναμε στις οργανωμένες τα δίνουμε σε εξοπλισμούς, ψηγειάκια, καρέκλες θαλάσσης και ομπρέλες. Σαφώς οι επιλογές του πρώτου ποδιού για παιδιά της ηλικιάς μου είναι περισσότερες από εκείνες της Σιθωνίας. Ωστόσο, θεωρώ πως όσο μεγαλώνω θα το εγκαταλείψω, διότι η κατάσταση οικονομικά ξεφεύγει μετά από κάποιο σημειό θεωρείς πως είσαι στην Μύκονο και η μακαρονάδα κοστίζει 15 ευρώ.”  

Ο Θοδωρής σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Χαλκιδική σχολιάζει πως για αυθημερόν εξορμήσεις εκείνος και η παρέα του προτιμά το πρώτο πόδι κυρίως λόγω απόστασης. “Η επιλογή του μαγαζιού γίνεται κυρίως από την παρέα και το εάν επιθυμεί κάτι πιο ήσυχο είτε κάτι πιο ντιριντάχτα. Το κόστος δεν διαφέρει και πολύ. 5-10 ευρώ για ξαπλώστρα-ομπρέλα, 5 ευρώ καφές-νερό, άλλα 5 ευρώ κανα μπυράκι (αν είσαι οδηγός ice tea), και κανα 10αρικο για τη λιγούρα (κλαμπ σαντουιτς μπεργκερ κλπ). Δηλαδή κανα 30αρι πάνω κάτω (εκτός μεταφορικών). Υπάρχει βέβαια και επιλογή της ελεύθερης παραλίας κατα κύριο λόγο στο δεύτερο πόδι. Οι τιμές σε μπιτς μπαρ δεν είναι διαφορετικές απλά υπάρχουν μαγαζιά που δε χρεώνουν ξαπλωστρα-ομπρέλα. Συνήθως συνδυάζουμε το δεύτερο πόδι με ολιγοήμερη διαμονή (κάμπινγκ είτε δωμάτια) κατα προτίμηση όχι σαββατοκύριακο γιατί η κίνηση είναι ανυπόφορη.” αναφέρει. 

Η Ελένη πηγαίνει στην Χαλκιδική πολλά χρόνια κάθε καλοκαίρι στο πρώτο “πόδι” και συγκεκριμένα στο Πευκοχώρι. “Η Κασσάνδρα, έχει πολλές επιλογές μέσα στα χωριά και πιο ήσυχες για όλες τις ηλικίες, αφού το κάθε μαγαζί που είναι μπροστά στην θάλασσα, λίγο πολύ το εκμεταλλεύεται. Ωστόσο είναι λογικό οι νέοι να αναζητούνε κάτι πιο διασκεδαστικό και αυτό το βρίσκουμε στα πιο μεγάλα beach bar, τα οποία μαζεύουν πολύ κόσμο. Γενικά το ποσό που θα ξοδέψει κανείς στα συγκεκριμένα είναι περισσότερο απ’ τα μαγαζιά που βρίσκονται μέσα στα χωριά. Στα περισσότερα οι τιμές είναι για την κατανάλωση που πρέπει να γίνει ανά άτομο (όχι ξαπλώστρα) πράγμα που εξαρτάται από την ημερομηνία που θα πας πχ άλλη τιμή θα έχει τον Ιούνιο , άλλη τιμή τον Ιούλιο και άλλη τον Δεκαπενταύγουστο. Υπάρχουν και μερικά beach bar στα οποία πληρώνεις ξαπλώστρα. Θυμάμαι πέρσι το καλοκαίρι, έδωσα 30€ για τις ξαπλώστρες + την κατανάλωση που έπρεπε να κάνω, πράγμα που το βρήκα εγκληματικό, διότι πρακτικά το μαγαζί δεν προσέφερε κάτι περισσότερο από τα άλλα. Να αναφέρω πως το ίδιο καλοκαίρι λίγες μέρες πριν είχα πάει σε ένα νησί και είχα πληρώσει για τις ξαπλώστρες 15€ αλλά όλη η θέα ήταν στο πιάτο σου.” Ο Μιχάλης κατάγεται από την Κασσάνδρα τονίζει λοιπόν πως οι ηλικίες από 18-25 επιλέγουν ένα beach bar ξεκάθαρα με βάση τη δημοτικότητα του και όχι εάν έχει καλή παραλία ή καλό καφέ. “Τα πάρτι τραβάνε αρκετά, όπως αυτά που γίνονται στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Όπου δηλαδή υπάρχει κόσμος και είναι της «μόδας» θα το επισκεφτούν με κριτήριο κατά βάση τα stories από το Instagram. Όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύει ένας νέος σε beach bar εν έτη 2022 στη Χαλκιδική… είναι πολλά. Λόγω χρέωσης του σετ ξαπλώστρας και των «εκπληκτικών» υπηρεσιών , ο μέσος όρος είναι περίπου στα 20-30 το άτομο. Για να πιει ένα καφέ , να φάει μια σαλάτα και να κάνει το μπάνιο του 2 ώρες. Για τα πάρτι… είναι λες και βγαίνεις τα κλαμπ.” επισημαίνει.

Για τον ίδιο, Νο1 επιλογή είναι το πρώτο “πόδι” της Χαλκιδικής. “Πιο «in» beach bars και σίγουρα με πιο εύκολη πρόσβαση από το να πάει κάποιος στο δεύτερο πόδι. Ιδίως οι μικρότερες ηλικίες, προτιμούν τα έξαλλα πάρτι. Οι ψαγμένοι, θα πάνε στο δεύτερο πόδι που ναι μεν είναι πιο ήρεμα, ωστόσο οι παραλίες είναι εκπληκτικές. Φοβερά νερά, καλός κόσμος και πολλαπλές επιλογές. Σίγουρα περισσότερες από το πρώτο. Πες μου σε ποιο πόδι θα κατευθυνθείς , για να σου πω ποιος είσαι -με μια πρόταση -.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα