Από το Bιολογικό του ΑΠΘ στα εργαστήρια του Λονδίνου
Ο νεαρός επιστήμονας Αλέξανδρος Ονουφριάδης μιλάει για την σημαντική βράβευση που έλαβε.
Μία σημαντική διάκριση έλαβε ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας, Αλέξανδρος Ονουφριάδης από την Βρετανική Εταιρία Ερευνητικής Δερματολογίας (British Society for Investigative Dermatology), η οποία του απένειμε το Βραβείο Ερευνητή Πρώιμης Σταδιοδρομίας για το 2020 – 2021. (2020 – 2021 Early Career Investigator Award).
Με αφορμή αυτό ο νεαρός επιστήμονας μιλάει στη Parallaxi για την βράβευση του, την απόφαση του να ασχοληθεί με τον τομέα της βιολογίας, καθώς και την επιλογή του να φύγει από την Ελλάδα για να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό.
Μιλώντας για την διάκριση ο κ. Ονουφριάδης αναφέρει ότι: «η Βρετανική Εταιρία Ερευνητικής Δερματολογίας βραβεύει κάθε χρόνο ερευνητές στην πρώιμη σταδιοδρομία τους, που είναι ουσιαστικά τα πρώτα δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού τους και λαμβάνει υπόψιν την συνολική πορεία ενός νέου ερευνητή. Το 2020 βραβεύτηκα αλλά λόγω της πανδημίας ακυρώθηκε η βράβευση και η επίσημη τελετή έγινε τελικά φέτος»
Για τον ίδιο όλα ξεκίνησαν από τα χρόνια του Λυκείου, τότε που αποφάσισε πως θέλει να σπουδάσει βιολογία.
«Ήταν η εποχή της αποκρυπτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, που το βρήκα αρκετά συναρπαστικό στην εφηβεία μου και με έκανε να επιλέξω αυτή την κατεύθυνση. Έτσι σπούδασα στο Βιολογικό του ΑΠΘ και από την αρχή ήθελα να ασχοληθώ με την γενετική. Μετά το πέρας των σπουδών μου έφυγα κατευθείαν στο Εδιμβούργο και έκανα το μεταπτυχιακό μου στον τομέα της γονιδιωματικής.
Εν συνεχεία πήγα στο Λονδίνο στο King’s College London, όπου εκπόνησα την διδακτορική μου διατριβή, στην οποία ασχολήθηκα με μία σπάνια μορφή ψωρίασης, δηλαδή με δερματολογικά θέματα και έτσι ανακάλυψα το κύριο γονίδιο που οδηγεί σ’ αυτή την ασθένεια. Μετά πήγα στο University College London όπου έκανα το μεταδιδακτορικό μου και στη συνέχεια επέστρεψα στο King’s College London στον τομέα της γενετικής και πλέον στον τομέα της δερματολογίας, όπου και συνεχίζω να εργάζομαι ως σήμερα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής»
Αναφερόμενος στο πως επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό ο κ. Ονουφριάδης τονίζει ότι για τον ίδιο ήταν μία συνειδητή και σύνθετη επιλογή.
«Σίγουρα είχε να κάνει με την ποιότητα των σπουδών γιατί θα μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Όμως είχε να κάνει και με κάποια κακώς κείμενα που έβλεπα στην χώρα τα οποία δεν μου άρεσαν, σχετικά με τον τρόπο ζωής, κάποιες νοοτροπίες που υπάρχουν βαθιά ριζωμένες και στη κοινωνία αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης ήθελα να ζήσω μία νέα εμπειρία. Πιστεύω πως ακόμα και μία σύντομη επίσκεψη στο εξωτερικό βοηθάει τον άνθρωπο πάρα πολύ για να δει πως λειτουργεί ο κόσμος, να γνωρίσει διαφορετικές νοοτροπίες.
Ο ίδιος τονίζει πως θα γύριζε στην Ελλάδα και μάλιστα σκοπεύει να το κάνει σύντομα. Όμως τι ισχύει για τους νέους επιστήμονες που φεύγουν από την χώρα για το εξωτερικό; Υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψουν πίσω;
«Κατά βάση πολλοί άνθρωποι που φεύγουν στο εξωτερικό δεν έχουν σκοπό να γυρίσουν γιατί φτιάχνουν μία ζωή που δύσκολα μπορεί να σου προσφέρει η Ελλάδα τόσο σε θέμα απολαβών όσο και σε θέμα συνθηκών. Από την άλλη υπάρχει ένας κόσμος που ναι μεν γνωρίζει ότι οι απολαβές να είναι μικρότερες στην Ελλάδα αλλά πιστεύει ότι μπορεί να έχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής και σ’ αυτό συμβάλει η οικογένεια, ο καιρός της Ελλάδας, οι φίλοι, οι συγγενείς. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν έχουν άλλη επιλογή γιατί το αντικείμενο εργασίας τους δεν υπάρχει στην Ελλάδα διότι είναι πολύ εξειδικευμένο. Ιδίως στον δικό μου τομέα που δεν έχεις πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές που υπάρχουν στο εξωτερικό σε πολύ καλά πανεπιστήμια»
Κλείνοντας την κουβέντα και μιλώντας για τα μελλοντικά του σχέδια μας αναφέρει ότι:
«Αυτό το διάστημα δουλεύω σε μία σπάνια δερματολογική ασθένεια. Είμαι στα μέσα του project και περιμένω με ανυπομονησία να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ενώ παράλληλά τρέχω διάφορα project στο πλαίσιο συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.»