«Δροσοσταλίδα»: Η δύναμη βρίσκεται στην προσπάθεια

Δύο νέα κορίτσια ανοίγουν ένα Κέντρο Ψυχολογικής Στήριξης και Προσωπικής Εξέλιξης στην Τούμπα.

Γιώτα Κωνσταντινίδου
δροσοσταλίδα-η-δύναμη-βρίσκεται-στ-262482
Γιώτα Κωνσταντινίδου
Σκίτσο: Έφη Θεοδωροπούλου

Δύο νέα κορίτσια, η Θεοδοσιάδου Κωνσταντίνα και η Μουρατίδου Σοφία μας συστήνουν το δικό τους Κέντρο Ψυχολογικής Στήριξης και Προσωπικής Εξέλιξης. Με πλούσια εθελοντική δράση, αστείρευτη διάθεση για εξέλιξη της επιστήμης τους, συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και μια ποικιλία θεματικών και υπηρεσιών στοχεύουν στη φροντίδα της ψυχικής υγείας και την καθημερινή ευημερία.

«Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να δίνουμε σημασία στα συναισθήματά μας, να σεβόμαστε τις ανάγκες μας και να ζητάμε βοήθεια όταν αντιλαμβανόμαστε ότι δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες μας. Με το να μην παραμελούμε και αναβάλλουμε τη φροντίδα της ψυχής μας, προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα πολύτιμο δώρο».

H Δροσοσταλίδα έχει τη δική της ιστορία. Θυμίζει λίγο «Το κομμάτι που λείπει…» του Σιλβερστάϊν. Είναι αλήθεια ότι οι δύο αυτές ιστορίες έχουν κοινά σημεία. Οι πρωταγωνιστές, «Το κομμάτι που λείπει» και η «Δροσοσταλίδα», βρίσκονται σε μια πορεία προσωπικής αναζήτησης. Όσον αφορά στη δροσοσταλίδα μας, μέσα από το ταξίδι της προσπαθεί να δώσει απάντηση στο βασικό ερώτημα: «Ποια είμαι; Ποιο είναι το όνομά μου;». Έτσι, ξεκινάει το ταξίδι της από τον ουρανό ως τη γη αναζητώντας να μάθει ποιο είναι το όνομά της. Στη διαδρομή συναντάει πολλούς και διάφορους, έναν αετό, ένα κύμα, ένα μπουκάλι, ένα λουλούδι, μια πασχαλίτσα. Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το όνομά της. Το βράδυ που κοιμάται, επιστρέφει στον ουρανό και το πρωί ξεκινάει και πάλι την αναζήτησή της. Στο τέλος, η δροσοσταλίδα συναντάει το σπόρο μιας φράουλας και τον ρωτάει:

Σκίτσο: Έφη Θεοδωροπούλου

«-Αλήθεια; Αλήθεια εσύ ξέρεις το όνομα μου; -Ναι, απάντησε ο σπόρος, το ξέρω. Σε λένε ΖΩΗ και σε περίμενα, της είπε και την αγκάλιασε σφιχτά…»

Η πορεία της αυτή εμπεριέχει πολλές συναντήσεις, ποικίλα συναισθήματα (άγχος, φόβο, θλίψη, απόγνωση, ανακούφιση), και πολλές διακυμάνσεις. Όλα αυτά θυμίζουν αρκετά καταστάσεις που όλοι, λίγο-πολύ, αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Το ταξίδι της δροσοσταλίδας μοιάζει πολύ με το ταξίδι που κάνει ο θεραπευόμενος στην προσπάθειά του να δώσει απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Ποιος είμαι;», «Τι μου συμβαίνει;», «Τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά;», «Πώς μπορώ να σχετιστώ καλύτερα με τους άλλους;».

Δύο νέα κορίτσια προβαίνουν στη σύσταση ενός Κέντρου Ψυχολογικής Στήριξης. Κι οι δύο είχαμε σαν στόχο να κάνουμε μια επαγγελματική κίνηση μέσα από την οποία θα ήμασταν σε θέση να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας και την αγάπη μας για την επιστήμη της Ψυχολογίας. Η κοινή μας επιθυμία να προσφέρουμε βοήθεια και στήριξη σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη μάς έδωσε την ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου όπου κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Όταν πλέον οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, το όνειρό μας ευοδώθηκε με τη δημιουργία του Κέντρου.

Η μια συνεργάτης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας και η άλλη του Τμήματος ΦΠΨ. Υπάρχουν πολλά τμήματα Ψυχολογίας στις μέρες μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές σχολές σχετικές με το αντικείμενο της Ψυχολογίας κι αυτό είναι κάτι που μπορεί όντως να διχάσει και να μπερδέψει τον κόσμο. Ως προς τις ικανότητες των ψυχολόγων, σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο χωρίς αυτό όμως να αποκλείει κι άλλους παράγοντες που συντελούν σε μια αποτελεσματική έκβαση της θεραπείας. Οι ικανότητες και δεξιότητες ενός ψυχολόγου, όπως το να μπορεί να δείχνει ενσυναίσθηση, να έχει επικοινωνιακές δεξιότητες, να μπορεί να εφαρμόσει τις γνώσεις του στη διαδικασία και να χαρακτηρίζεται από γνησιότητα και αυθεντικότητα, είναι κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη το ενδιαφέρον που δείχνει ο κάθε ψυχολόγος για την επιστήμη του. Πιο συγκεκριμένα, να είναι ενήμερος και ως προς τις εξελίξεις της επιστημονικής κοινότητας (αρθρογραφία, νέα ερευνητικά δεδομένα) και ως προς τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες (π.χ. οικονομική κρίση). Βασική προϋπόθεση αποτελεί να διαθέτει ο ψυχολόγος επίγνωση των δυνατοτήτων του, τι μπορεί να καταφέρει και τι όχι, μέσω της αυτογνωσίας, της εμπειρίας του καθώς και της εποπτείας από άλλους συναδέλφους. Καθοριστικής σημασίας είναι η θεραπευτική σχέση που θα χτιστεί μεταξύ ψυχολόγου και θεραπευόμενου. Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι κι αυτή είναι αμφίδρομη. Μπορεί λοιπόν ο ψυχολόγος να διαθέτει τις ικανότητες, όμως είναι και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του πελάτη που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση ή μη της σχέσης αυτής. Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ναι μεν μπορεί να υπάρξει κάποιος διχασμός, αλλά η επιλογή ειδικού ψυχικής υγείας και η έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας εξαρτώνται από το πόσο ο κάθε ειδικός καλλιεργεί τις γνώσεις του, τον εαυτό του και το ενδιαφέρον του να εξελιχθεί στο επάγγελμά του όπως και από το τι ταιριάζει στον καθένα που αναζητά βοήθεια.

Ατομικές ή Ομαδικές Συνεδρίες. Στις ατομικές συνεδρίες, ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να δουλέψει εξατομικευμένα το αίτημά του, το λόγο δηλαδή που τον οδηγεί στην αναζήτηση βοήθειας. Λόγω του ότι όλος ο χρόνος της συνεδρίας είναι αφιερωμένος σε αυτόν, του δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνει στα προσωπικά του ζητήματα και να αναγνωρίσει τις βαθύτερες αιτίες που τα προκαλούν. Στις ομαδικές συνεδρίες, ο χρόνος είναι μοιρασμένος ώστε να ακουστούν όλα τα μέλη της ομάδας και η θεματολογία μπορεί να είναι κοινή ή να ποικίλει ανάλογα με τη μορφή της ομάδας. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν προσωπικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς, να ακούσουν τις απόψεις και τα βιώματα των υπόλοιπων μελών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να ανακαλύψουν εναλλακτικές λύσεις που μέχρι τότε δεν είχαν σκεφτεί και να νιώσουν ότι δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν τις καταστάσεις αυτές. Εμείς στη «Δροσοσταλίδα» προσφέρουμε την επιλογή είτε ατομικών συνεδριών είτε της συμμετοχής σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα, όπως είναι οι Ομάδες Γονέων, οι Ομάδες Εφήβων, οι Ομάδες Ενηλίκων και διάφορες ομαδικές δραστηριότητες για παιδιά (Σαφάρι στη χώρα των συναισθημάτων).

Η αίθουσα για το Σαφάρι στη χώρα των Συναισθημάτων

Οι σύγχρονοι άνθρωποι, πολλές φορές, αδυνατούν να διαχειριστούν διάφορες κρίσεις της ζωής τους, χωρισμός, ανεργία, πένθος. Αντί του «τι φταίει, τι δεν έχουν διδαχτεί» που ίσως ακούγεται κάπως ενοχοποιητικό και αυστηρό, θα ήταν καλύτερο να δούμε την κατάσταση πιο σφαιρικά. Όλοι οι άνθρωποι στην πορεία της ζωής τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τις οποίες μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν. Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό, όπως είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, τα βιώματα και οι εμπειρίες του, η ύπαρξη ή η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος (οικογένεια, συγγενείς, φίλοι), όπως και οι εκάστοτε οικονομικές συνθήκες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κουλτούρα της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνει και ζει το άτομο καθώς και με την αντίληψή του, αλλά και της κοινωνίας σχετικά με ζητήματα ψυχικής υγείας, μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς αποτρεπτικούς παράγοντες στο να αναζητήσει το άτομο βοήθεια και συνεπώς να δυσκολέψουν τη διαχείριση των καταστάσεων που αντιμετωπίζει.

Γραφείο Κωνσταντίνας

Η μέθοδος και η αγωγή του Κέντρου της Δροσοσταλίδας. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα ζητήματα του εκάστοτε ενδιαφερόμενου είναι μέσω της Συμβουλευτικής και της Γνωστικής-Συμπεριφορικής Θεραπείας. Όταν ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα, είχαμε στο μυαλό μας ο χώρος μας να αποτελέσει ένα μέρος όπου θα πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες. Ήταν λοιπόν επιθυμία μας να μην περιοριστούμε μόνο στις ατομικές συνεδρίες, αλλά να συνεργαστούμε και με άλλους επαγγελματίες, πάντα με στόχο την ψυχική υγεία και ευημερία. Με βάση αυτό το σκεπτικό, προσφέρουμε στο Κέντρο υπηρεσίες και προγράμματα που αφορούν παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Είναι αυτή η ποικιλία των θεματικών και των υπηρεσιών που παρέχουμε που μας ενέπνευσε να ονομάσουμε και τον χώρο μας «Κέντρο Ψυχολογικής Στήριξης και Προσωπικής Εξέλιξης», ακριβώς επειδή δεν αρκεστήκαμε σε μια απλή συνεργασία μεταξύ μας.

Γραφείο Σοφίας

Σύντομος οδηγός επιβίωσης της καθημερινότητας. Πολλές φορές η καθημερινότητα μάς απορροφά με συνέπεια να παραμελούμε τον εαυτό μας και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τις ανάγκες μας, όχι με την έννοια των υλικών αγαθών, αλλά με τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που συνειδητοποιούμε ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες τις οποίες επιλέγουμε να παραβλέψουμε επικαλούμενοι διάφορους λόγους που για τον καθένα αποτελούν την υποκειμενική του πραγματικότητα. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να δίνουμε σημασία στα συναισθήματά μας, να σεβόμαστε τις ανάγκες μας και να ζητάμε βοήθεια όταν αντιλαμβανόμαστε ότι δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες μας. Με το να μην παραμελούμε και αναβάλλουμε τη φροντίδα της ψυχής μας, προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα πολύτιμο δώρο.

Σκίτσο: Έφη Θεοδωροπούλου

Το μότο το οποίο ακολουθείτε πιστά. Σοφία: Αυτό που θα έλεγα ότι με εκφράζει πάρα πολύ και πηγάζει από την εμπειρία μου είναι η αρχαία ρήση «Αρχή ήμισυ παντός», με την έννοια ότι όταν κάποιος αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και επιλέγει να ζητήσει βοήθεια, τότε έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για τη διαχείρισή τους.

Κωνσταντίνα: Μια αντιπροσωπευτική φράση στην οποία συχνά καταλήγω ως συμπέρασμα μέσα από την εμπειρία μου είναι το: “Αποδεχόμαστε την αγάπη που νομίζουμε ότι αξίζουμε” (“We accept the love we think we deserve“) από το βιβλίο του Stephen Chbosky, “The perks of being a wallflower“. Η λέξη αγάπη μπορεί να αντικατασταθεί από διάφορες άλλες, όπως εκτίμηση, αναγνώριση, ενθάρρυνση, κλπ. Οι άνθρωποι λοιπόν συχνά επιλέγουν να αποδεχτούν μια κατάσταση την οποία νομίζουν ότι αξίζουν, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο που ζουν, σκέφτονται, αποφασίζουν και αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους.

«Δροσοσταλίδα»: Η δύναμη βρίσκεται στην προσπάθεια. Ως Δροσοσταλίδα μας αντιπροσωπεύει πολύ αυτή η έκφραση. Πολλές φορές οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και χρειάζονται τη βοήθεια των ειδικών, χαρακτηρίζονται από τον περίγυρο ως «αδύναμοι». Εμείς όμως πιστεύουμε ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας και η προσπάθεια εύρεσης τρόπων αντιμετώπισης των δυσκολιών είναι δείγμα μεγάλης δύναμης.

*Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη 214, Τηλέφωνο: 2313 086 842

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα