Εδώ γράφεται ραδιοφωνική ιστορία της πόλης σήμερα!

Μια εκπομπή στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης σήμερα γράφει κυριολεκτικά τη μοντέρνα ιστορία της.

Parallaxi
εδώ-γράφεται-ραδιοφωνική-ιστορία-της-86807
Parallaxi

H ιδέα της δημιουργίας μιας φωνοθήκης που θα διασώσει φωνές, ιστορίες ανθρώπων, ανέκδοτα περιστατικά, άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας, εικόνες γειτονιών που δεν υπάρχουν, λεπτομέρειες της πρόσφατης ιστορίας της Θεσσαλονίκης όπως τις διηγούνται σε πρώτο πρόσωπο οι πρωταγωνιστές της, γέννησε την εκπομπή Ξενοδοχείο 958.

Στιγμιότυπο 2016-01-30, 9.19.33 π.μ.

Η εκπομπή ξεκίνησε τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2015, μεταδίδεται κάθε νύχτα, Δεύτερα-Πέμπτη 9-10 μ.μ. από τις συχνότητες του 958 και του 102 της ΕΡΤ3. Την επιμελούνται παραγωγοί και δημοσιογράφοι του 958, η Αναστασία Γρηγορίαδου, ο Γιώργος Τούλας, η Ελένη Κουρτίδου, η Φωτεινή Μπαλογιάννη. Κάθε βράδυ ένας από τους πέντε σε ρόλο οικοδεσπότη φιλοξενεί μια προσωπικότητα της πόλης, από διάφορους χώρους, της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού, της καθημερινότητας ανοίγοντας τα φιλόξενα δωμάτια του ξενοδοχείου και προσφέροντας για μια ώρα στο ραδιοφωνικό αέρα της πόλης την ευκαιρία σπάνιες ευκαιρίες ραδιοφωνικής απόλαυσης. Ο καλεσμένος σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία εξομολόγησης αφηγείται γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της πόλης. Ταυτόχρονα επιλέγει τις μουσικές που αγαπά.

Στιγμιότυπο 2016-01-30, 9.19.05 π.μ.

Πέντε πρόσωπα κάθε βδομάδα, περισσότεροι από εκατόν πενήντα μέχρι σήμερα καλεσμένοι από όλους τους χώρους της ζωής της πόλης σε ένα μοναδικό παζλ φωνών που φιλοξενούνται και στο site της ΕΡΤ δίνοντας την ευκαιρία στους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς ακροατές, ιστορικούς ή μελετητές της πόλης να ακούσουν από πρώτο χέρι μαρτυρίες και απολαυστικές ιστορίες. Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ γεμάτο γοητεία κάθε βράδυ στον αέρα της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Ελλάδας εδώ.

Στιγμιότυπο 2016-01-30, 9.18.49 π.μ.

Ο 958  ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 6 Φεβρουάριου του 1994, με προτροπή της τότε υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και την επιμονή της εμπνεύστριας του Βάνας Χαραλαμπίδου. Ως διάδοχος του ραδιοφωνικού σταθμού της τότε Ερτ και πρώην ΕΙΡΤ στη Θεσσαλονίκη περιοχή και ο οποίος μέχρι το 1988 εξέπεμπε μόνο στα μεσαία κύματα, και έτσι από τότε μετεξελίχθηκε στο σημερινό 95.8 FM με πολιτιστικό χαρακτήρα. Από τα μικρόφωνα του πέρασαν μερικοί από τους σπουδαιότερους παραγωγούς του ραδιοφωνικούς της πόλης, αλλά και καλλιτέχνες και επιστήμονες που έγραψαν ιστορία με τις εκπομπές, τις ηχογραφήσεις και τα αφιερώματα του. Δεκάδες εκδόσεις βιβλίων, δίσκων, περιοδικών και εκδηλώσεις στην πόλης σημάδεψαν την ιστορία του. Η πρώτη απειλή για κείνον ήρθε Τον Αύγουστο του 2011 η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να συγχωνεύσει τα τρία δημόσια ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 κάτι που τελικά δεν έγινε μετά από μεγάλη κινητοποίηση από τον κόσμο αλλά και από τους εργαζομένους. Στις 11 Ιουνίου του 2013 το ραδιόφωνο διέκοψε τη λειτουργία του, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία της στις 11 Ιουνίου 2015.

Από τις 31 Αυγούστου του 2015 εκπέμπει ξανά το αυτόνομο πρόγραμμα του. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα