Η Ελένη πήρε μια ωραία απόφαση. Και την έκανε πράξη.

Η Ελένη Δημοπούλου, οραματίζεται ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ παρών και δρων στην καθημερινή κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιφέρειας και δίνει τον αγώνα της στην Κοζάνη.

Γιώτα Κωνσταντινίδου
η-ελένη-πήρε-μια-ωραία-απόφαση-και-την-82248
Γιώτα Κωνσταντινίδου

β6-1160x773

Η Ελένη Δημοπούλου, οραματίζεται ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ παρόν και δρων στην καθημερινή κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιφέρειας, που θα αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο και  όργανο εξέλιξης της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ένα θέατρο που θα γεφυρώνει πόλεις και κουλτούρες με παραστάσεις που θα ταξιδεύουν και θα επιστρέφουν αρτιότερες στον τόπο καταγωγής τους για να αποδείξουν ότι το θέατρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου.

Η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης αλλά και μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της γενιάς της, μας εξηγεί πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του θεατρικού θεσμού στην επαρχία.

«Είναι πάρα πολύ σημαντική. Πέρα από το γεγονός ότι αναπτύσσει πολιτισμό στην περιφέρεια, επιτελεί και το εξαιρετικά δύσκολο έργο ν’ αναδείξει μια ποιότητα καθώς και τις δυνατότητες του θεσμού, μεταφέροντας παραστάσεις σε άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράσταση «Βρικόλακες» του Ίψεν, που παίζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μικροί οργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα σωστό πλαίσιο και να παράξουν σημαντικό έργο. Έχοντας στο νου μου και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καταλήγω στο γεγονός ότι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις έχουν ξεκινήσει από μικρές πόλεις.»

Πόσο εύκολα, όμως, μπορεί ένας ηθοποιός να δεχτεί μια τέτοια θέση, αναρωτήθηκα.

«Προβληματίστηκα πάρα πολύ και στηρίχθηκα στην ομολογουμένως μεγάλη ιστορία που είχε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και αναμφισβήτητα στηρίχθηκα στην υποστήριξη του Δήμου προς το ΔΗΠΕΘΕ καθώς και από τους ανθρώπους που το περιστοιχίζουν, όπως το Διοικητικό Συμβούλιο και η πρόεδρός του κ. Ηλικίδου. Πρόκειται για φορείς και ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα με μένα. Σε άλλη περίπτωση, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά χωρίς την αμέριστη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας».

βββββββββββ-3-1024x683

Το όραμα ενός καλλιτέχνη έρχεται να συνδυαστεί με μια τεχνοκρατική θέση.

«Δεν θα τη χαρακτήριζα τεχνοκρατική, αλλά ως μια θέση διαχείρισης και έρευνας του τι από τη μια μεριά αναζητά ο κόσμος και τι μπορείς να προσφέρεις ως κοινωφελής επιχείρηση στο πολιτιστικό κομμάτι, μέσα από τα θέατρα, τα θεατρικά εργαστήρια, την ανάπτυξη, τη διαφορετικότητα και την ίδια στιγμή του τι μπορεί να παράξει  ως γνήσια θεατρική τέχνη. Αυτή μπορεί να αφορά όχι μόνο μια πόλη αλλά και όλη τη χώρα, ένα θεατρόφιλο κοινό. Δεν είναι αναγκαστικά το ένα εχθρός του άλλου.» Για την κ. Δημοπούλου, η ύπαρξη μιας άρρηκτα συνδεδεμένης  καλλιτεχνικής και διοικητικής ομάδας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. «Σε μια μικρή πόλη αποκτούν όλα μια περισσότερο βαρύνουσα σημασία. Αυτήν ακριβώς τη σημασία προσπαθούμε να διαχειριστούμε και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχει μια ομάδα, καλλιτεχνική και διοικητική που συνεργάζεται αρμονικά.»

Η πόλη της Κοζάνης έχει το δικό της Φεστιβάλ Θεάτρου με τίτλο, «Μέρες Θεάτρου».

«Ξεκίνησε πέρυσι. Η σκέψη μας είναι να πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια για να έχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε πολύ καλές παραγωγές. Φέτος, διοργανώνουμε ένα Φεστιβάλ, «Θέατρο για όλους» και φιλοξενούμε θεατρικές ομάδες της πόλης που θα προβάλλουν τη δουλειά τους. Μια χρονιά βλέπουμε θέατρο σημαντικών θιάσων και καλλιτεχνών και την επόμενη χρονιά κινούμαστε στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής δημιουργίας.»

 Η πόλη της Κοζάνης και τα ενδιαφέροντά της.

«Η Κοζάνη είναι μια πόλη που έχει μεγάλη προσφορά στο ερασιτεχνικό κομμάτι καθώς είναι μια πόλη της μουσικής και του θεάτρου. Αυτό το δημιουργικό κομμάτι της, οφείλουμε να το διευρύνουμε, να το προτείνουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε με τι καταπιάνεται ο άνθρωπος στον ελεύθερο χρόνο του. Είναι επιθυμία μας να παροτρύνουμε τους δημότες μας να ασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους με τη μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά. Διαθέτει ζωντανή καλλιτεχνική ενέργεια η Κοζάνη.»

 Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και οι παραστάσεις του.

«Σημαντικές παραστάσεις όπως, ο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου, το «Σήμερα ούτε Άμλετ», του Ράινερ Λεβαντόφσκι, «Το νησί των σκλάβων», του Μαριβώ και τώρα ετοιμάζουμε «Τα 40 κλειδιά» που θα είναι η δεύτερη παραγωγή μας γα τους μαθητές μας. Πρόκειται για ένα παραμύθι του οποίου τη σκηνοθεσία θα αναλάβω εγώ. Μέσα στον Ιανουάριο θα διαμορφωθεί το νέο μας καλλιτεχνικό πρόγραμμα.»

politismos_vrikolakes2

Ο καλλιτεχνικός στόχος ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και η πολιτιστική του δέσμευση στο θεατρόφιλο κοινό.

«Το όραμα ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και όχι μόνο της πόλης της Κοζάνης, είναι να παράγει καλό θέατρο. Να επιτελεί το έργο του και να μην πρόκειται για ένα πυροτέχνημα με καλεσμένους που έρχονται μόνο για την έκβαση μιας παράστασης, αλλά να ζουν εδώ οι ηθοποιοί, να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη, να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης για το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό και φυσικά να στοχεύει σε συνέργειες και συμπαραγωγές. Πάνω απ’ όλα να ανεβάζει καλές παραστάσεις, άρτιες.»

Γέφυρα συνεργασίας με άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

«Η πρόεδρός μας, κ. Ηλικίδου συμμετέχει σε μια ομάδα συνεργασίας με άλλους προέδρους ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ για να αναπτυχθούν οι συνεργασίες μεταξύ των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν παύει να έχει το δικό του στίγμα και το ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης διαθέτει ένα ακραιφνώς καλλιτεχνικό προφίλ. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πόσο σημαντικές παραστάσεις έχει φιλοξενήσει και με πόσους αξιόλογους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχει συνεργαστεί. Αυτήν την πορεία του έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στο κομμάτι της εξωστρέφειας. Θέλουμε οι δουλειές μας να ταξιδεύουν και να τις μαθαίνει το θεατρικό κοινό και των άλλων πόλεων. Αυτήν την περίοδο είμαστε Θεσσαλονίκη με την παράσταση, «Βρικόλακες» του Ίψεν. Αυτό που είχαμε συνηθίσει ως τώρα είναι παραστάσεις να μεταφέρονται από το κέντρο στην περιφέρεια. Εμείς διεξάγουμε μια σημαντική προσπάθεια να μεταφέρουμε παραστάσεις από την περιφέρεια στο κέντρο. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί ένα όνειρο και για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, οι συνεργασίες με το ΚΘΒΕ, με το Εθνικό.»

Το θέατρο ως εργαλείο εκπαίδευσης και πρωταγωνιστής σε κάθε πολιτιστική έκφανση της κοινωνικής ζωής.

«Έχουμε το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ αλλά έχουμε και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Η περιφέρεια της Κοζάνης είναι εξαιρετικά μεγάλη, καλύπτοντας περιοχές όπως Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά καθώς και την πόλη της Κοζάνης. Η βοήθεια, λοιπόν, της Περιφέρειας είναι άκρως σημαντική και δεν αφορά μόνο το θέατρο αλλά και τα θεατρικά εργαστήρια, τη θεατρική παιδεία, τη δουλειά που γίνεται μέσα στα σχολεία, τη δουλειά με τους εφήβους πάνω σε θέματα που τους απασχολούν. Το θέατρο προτάσσεται ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης έχουμε ξεκινήσει μια σημαντική συνεργασία με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας όπου συναντάμε ενδιαφέρον από ανθρώπους μέχρι και 80 ετών, κυρίες που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό.»

topic_6776

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα