Ερμής Αδαμαντίδης και Δομινίκη Δαδάτση – studio NaNA (Not a number architects)

Σε μια ζοφερή εποχή που δεν επιτρέπει πολλά όνειρα υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που επιμένουν, προσπαθούν και καταφέρνουν. Να δημιουργούν και να ξεχωρίζουν.

Κατερίνα Καραμφυλίδου
ερμής-αδαμαντίδης-και-δομινίκη-δαδάτ-70078
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Street Relays Volos 2015

της Κατερίνας Καραμφυλίδου

Εικόνα: Άγγελος Ζυμάρας

Τους γνώρισα την άνοιξη του 2010 όταν σχεδιάζαμε το  “H Θεσσαλονίκη Αλλιώς ” και έστειλαν μια εκπληκτική πρόταση  για μια μεικτή κατασκευή, ένα ιδιαίτερο πάρκινγκ ποδηλάτων που ταυτόχρονα λειτουργούσε σαν καθιστικό σώμα. Κόσμησε τότε τον περίβολο του Λευκού Πύργου και μετά την πρώτη προβλήτα του λιμανιού μπροστά στο Κέντρο Συγχρονης Τέχνης.

Η πιο ουσιαστική σχέση που ανέπτυξα μαζί τους ήταν όμως όταν τους ζητήσαμε να σχεδιάσουν μια εγκατάσταση για τον κόσμο του Καβάφη και με μια τρομακτική ευελιξία σχεδίασαν τρεις διαφορετικές για τρεις διαφορετικές στοές της πόλης. Επιλέχθηκε τελικά η πρόταση της Αγίου Μηνά και για σαράντα μέρες η Θεσσαλονίκη απόλαυσε ένα μοναδικό ‘’δάσος’’ από φωτεινές κολόνες ντυμένες με στίχους του ποιητή. Το ίδρυμα Ωνάση που ήταν ο συνδιοργανωτής μας ενέκρινε με μεγάλη ικανοποίηση την πραγματικά ξεχωριστή δουλειά τους.

Ο Ερμής Αδαμαντίδης και η Δομινίκη Δαδάτση, οι Non a Number architects, ξεκίνησαν στο Λονδίνο το 2008, όταν συνεργάζονταν με τα γραφεία της Zaha Hadid και του Norman Foster, ενώ αργότερα επέστρεψαν στην πατρίδα τους τη Θεσσαλονίκη. Από τότε έχουν σχεδιάσει μια σειρά από εντυπωσιακά projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τα εκπληκτικά pop up περίπτερα που σχεδίασαν για τον οίκο Bulgari στα Bloomingdales and Harvey Nichols στο Dubai, και το Pavillion του οίκου στο Abu Dhabi Art Fair  (εθνικό μουσείο Τέχνης).

H βαλκανική τους αποθέωση ήρθε με το Juice Bar Cabin στο Βουκουρέστι, ένα υπόδειγμα αισθητικής και σεβασμού του περιβάλλοντος χώρου από έναν χώρο εστίασης.

Οι συμμέτοχες τους σε εθνικούς διαγωνισμούς όπως το μουσείο της Αργώ στο Βόλο ή παγκόσμιους όπως μια εκκλησία στην Κίνα ή μια βιβλιοθήκη στο Ελσίνκι τους δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουν σπάνιας ομορφιάς κτίρια, έτοιμα να απογειώσουν το τοπίο. Με διαλέξεις στη Σαγκάη αλλά και συμμέτοχες σε παγκόσμιες εκδόσεις όπως το The Future of Architecture 100 buildings, δίνουν το δικό τους κοσμοπολιτισμό στην αρχιτεκτονική της πόλης.

Χάρη στη χρήση της 3D τεχνολογίας στη δουλειά τους, την οποία έχουν ενσωματώσει ιδανικά και με σλόγκαν τους το ‘’σκεπτόμενοι πάνω στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο χτίζοντας κτίρια’’ αποτελούν σήμερα τη μεγάλη ελπίδα στο αρχιτεκτονικό οπλοστάσιο της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα