Οι φύλακες άγγελοι της χρονιάς

Επιλέξαμε ανάμεσα σε δεκάδες ανωνύμους εθελοντές, τρία πρόσωπα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη που ζουν και δρουν σε αυτή την πόλη. Αν υπήρχαν βραβεία ανθρωπισμού και ενεργών πολιτών θα τα είχαν πάρει.

Γιώργος Τούλας
οι-φύλακες-άγγελοι-της-χρονιάς-78641
Γιώργος Τούλας

Screen Shot 2015-12-17 at 3.01.59 μ.μ.

Λέξεις: Γιώργος Τούλας

Τη χρονιά που πέρασε οι φύλακες άγγελοι πλήθυναν. Μαζί με τις φωνές μισαλλοδοξίας μεγάλωσε και το κίνημα της αλληλεγγύης. Πλάι στον ωχαδερφισμό ευτυχώς φούντωσε και η προσπάθεια για ένα καλύτερο κόσμο. Επιλέξαμε ανάμεσα σε δεκάδες ανωνύμους εθελοντές, τρία πρόσωπα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη που ζουν και δρουν σε αυτή την πόλη. Αν υπήρχαν βραβεία ανθρωπισμού και ενεργών πολιτών θα τα είχαν πάρει.

Αντώνης Καράγιωργας

kara1

Πρόεδρος της Ένωσης για τα δικαιώματα των Πεζών, ιδρυτικό μέλος και εκ των εμπνευστών των Streetpanthers, ιδρυτικό μέλος του κοινωνικού παντοπωλείου Bios Coop, βασικό στέλεχος των Περιαστικών Καλλιεργητών του Στρατοπέδου Καρατάσου.

Φέτος απέδειξε με δεκάδες δράσεις στις οποίες συμμετείχε πως ο αστικός ακτιβισμός δεν είναι μια θεωρητική σπουδή πάνω στο πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη αλλά μια αφορμή για δράση και δημιουργία παραδειγμάτων. Η πρόσφατη δράση των Πανθήρων (Streetpanthers) έγινε το μεγαλύτερο αστικό viral της χρονιάς. Ένα παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη χώρα αλλά και μια αφορμή για μια μεγάλη κουβέντα πάνω στην ανυπαρξία των άρχων και την ανικανότητα τους να προστατεύσουν το δημόσιο χώρο, πάνω στην αδιαφορία μιας μερίδας πολιτών για τα δικαιώματα των πεζών και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα αλλά και στα όρια και τη νομιμότητα της παρέμβασης του ακτιβισμού.

Ο Αντώνης Καράγιωργας επέλεξε να επενδύσει τον ελεύθερο χρόνο που του χάρισε η συνταξιοδότησή του από το ΑΠΘ, διδάσκοντας ευαισθησία και αποτελεσματικότητα. Στη διάρκεια της χρονιάς μίλησε σε δεκάδες ελληνικά και μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έκανε γνωστό τον ακτιβισμό της Θεσσαλονίκης.

Πατέρας Αθηναγόρας

πατερ

Επέλεξε αντί για την Αφρική να ασκήσει το ιεραποστολικό του έργο στο γκέτο του Δεντροποτάμου. Δημιουργός του Φάρου του Κόσμου απέδειξε πως τα όρια είναι για να τα ξεπερνάμε. Δουλεύοντας συστηματικά για χρόνια με τα παιδιά Ρομά του Δεντροποτάμου, αλλά και με αποφυλακισμένους έφηβους, παιδιά προβληματικών οικογενειών, κορίτσια αποκλεισμένα από ευκαιρίες, δημιούργησε την μεγαλύτερη κοινωνική κολεκτίβα της πόλης που τη στηρίζουν δεκάδες επιχειρήσεις, ιδιώτες και εθελοντές, υλικά και προσωπική εργασία. Καθημερινά συντελείται ένα θαύμα στο Δεντροπόταμο, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τον πρώτο ξενώνα θα διαδεχθεί σύντομα ένας ακόμα μεγαλύτερος σε οικόπεδο που αποκτήθηκε από την πώληση του πατρικού του σπιτιού και δωρεές Ελληνοαμερικάνων.

Τα παιδιά του Δεντροποτάμου χάρη στις προσπάθειες του πατέρα Αθηναγόρα έσπασαν το χωρικό φράγμα του τόπου τους και κατάφεραν να μπουν σε πανεπιστήμια, να ταξιδέψουν στην Αμερική, να φτάσουν στην Αλάσκα, να πάρουν βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, να διακριθούν. Να πιστέψουν στον εαυτό και τις δυνατότητες τους. Αυτός ο σύγχρονος ιεραπόστολος είναι το σημαντικότερο για μας πρόσωπο της εκκλησίας στην πόλη σήμερα. Ένα πρόσωπο που ενώνει, που εμπνέει, που κάνει πράξη την Αγάπη.

Νίκος Γαβαλάς

arsis

Από τα ιδρυτικά στελέχη της Άρσις, που μαζί με την Praksis αποτελούν το δίπολο των κορυφαίων σε δράση ΜΚΟ της χώρας, ο Γαβαλάς αφιέρωσε τη ζωή του στη δράση που βοηθά αποκλεισμένους ανθρώπους.

Με καθημερινή δραστηριότητα στον αγώνα για τα παιδιά θύματα trafficking, για τους άστεγους, τους πρόσφυγες, η «Άρσις» που το όνομα της είναι διττό και σημαίνει «σηκώνω από κάτω προς τα πάνω», εν προκειμένω παιδιά να σταθούν στα πόδια τους και να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους και από την άλλη, το «Άρσις» μπορεί να προκύπτει και από το ρήμα «αίρω» που σημαίνει «αφαιρώ». Με αυτή την έννοια, εμείς θέλουμε να «αφαιρέσουμε» από αυτούς τους ανθρώπους τα προβλήματα που τους δυσκολεύουν και να τους στηρίξουμε, ώστε ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής τους, όπως λέει συχνά ο ίδιος, αφιερώνοντας το έργο της έμπρακτα στο καλό. Σε αρκετές ελληνικές πόλεις και την Αλβανία.

Ακόμα η πρωτοβουλία για την από κοινού ίδρυση του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης, του δικτύου «Solidarity Now», σε μια αγαστή συνεργασία των ΜΚΟ που δίνουν νόημα στον όρο που τόσο έχει παρεξηγηθεί δείχνει τη δύναμη της συνέργειας.

Από τους σιωπηλούς πρωταγωνιστές της τεράστιας δουλειάς που έγινε στην Ειδομένη τους τελευταίους μήνες υποδέχτηκε και φιλοξένησε πάνω από είκοσι ασυνόδευτους ανήλικους και τριάντα ενήλικους πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας και ξενοδοχεία.

Το τέλος του χρόνου φέρνει μια πραγματική νίκη για το Γαβαλά αφού οι αγώνες του έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα και τα τρία πρώτα διαμερίσματα που εξασφαλίστηκαν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη με έξοδα της οργάνωσης είναι γεγονός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα