Γιώργος Τελτζίδης – κινηματογραφιστής

Σε μια ζοφερή εποχή που δεν επιτρέπει πολλά όνειρα υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που επιμένουν, προσπαθούν και καταφέρνουν. Να δημιουργούν και να ξεχωρίζουν.

Κύα Τζήμου
γιώργος-τελτζίδης-κινηματογραφιστ-70088
Κύα Τζήμου

DSC_0056

της Κύας Τζήμου

Εικόνες: Άγγελος Ζυμάρας

«Τα περισσότερα σενάρια που έχω γράψει τα τελευταία χρόνια, έχουν πρωταγωνιστή έναν μεσήλικα άντρα που η ζωή του έχει φτάσει σε κάποιου είδους αδιέξοδο.  Ίσως τελικά γράφουμε για αυτά που φοβόμαστε ότι είμαστε ή ότι θα γίνουμε.», μου είπε ο Γιώργος σε μια από τις συνεντεύξεις που είχαμε κάνει. Νομίζω αυτή η φράση τα λέει όλα για τον Γιώργο. Ένα νέο άνθρωπο που βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, που καταγράφει τα πάντα γύρω του, ψάχνει, δουλεύει ασταμάτητα  κάτω από την εξαιρετική πίεση που δέχεται η γενιά του εδώ και χρόνια, σε ένα περιβάλλον εχθρικό,  με τον φόβο της απραξίας να καιροφυλακτεί στο βάθος του μυαλού του. Σκέψη καθαρή, συνειδητοποιημένη που απαιτεί έναν ορίζοντα πίσω απ΄τα αδιέξοδα και τον βρίσκει νετάροντας τον κινηματογραφικό του φακό. Ξέρουμε καλά πια πως ταινίες στην Ελλάδα γίνονται μόνο χάρις στο μεράκι και την αγάπη των δημιουργών, χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό είτε κρατικό είτε ιδιωτικό. Με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα, μεταξύ φίλων συχνά…  Κάπως έτσι γυρίστηκε και το “Dye» που μπήκε στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία Ταινία μυθοπλασίας Μικρού μήκους.

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός και σίγουρα μέσα στους νέους κινηματογραφιστές που θα ορίσουν το στίγμα του νέου ελληνικού σινεμά που ακόμη δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση  και θα διαμορφώσουν το μέλλον του, ο μικρομηκάς (προς το παρόν) Γιώργος Τελτζίδης έχει γράψει και σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη, σκρίπτ και casting director σε ταινίες των: Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ‘Εκτορα Λυγίζου, Περικλή Χούρσογλου, Στάθη Αθανασίου κ.α. ενώ δυο σενάριά του έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα μικροφίλμ της ΕΡΤ. (μfilm 2012 & μfilm 2013). Το 2012 στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ για το «Καθαρό Ραδιόφωνο» και το 2013 στο ίδιο φεστιβάλ, το σενάριο του με τίτλο «Γεννήτρια», σε σκηνοθεσία της Nικολέτας Λεούση, απέσπασε τιμητική διάκριση σεναρίου και βραβείο της πανελλήνιας ένωσης κριτικών κινηματογράφου.  Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ονειρεύεται την επόμενη ταινία του. Μεγάλου μήκους.

DSC_0022

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα