Πρόσωπα

Η λιακάδα ενός δημιουργικού ανθρώπου

Στις σκοτεινές εποχές οι άνθρωποι χρειάζονται φωτεινά παραδείγματα. Ο Θανάσης Μπάμπαλης είναι ένα τέτοιο. Βιομηχανικός σχεδιαστής, αποτελεί σήμερα ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα ανθρώπων στον ελληνικό χώρο του design,  που ζώντας και δουλεύοντας εδώ, ξεπερνούν τα όρια του μικρού τόπου, των ελάχιστων ευκαιριών, των αναγκαστικών συνόρων και λάμπουν σε ένα παγκόσμιο επίπεδο. Από σήμερα και […]

Γιώργος Τούλας
η-λιακάδα-ενός-δημιουργικού-ανθρώπου-12338
Γιώργος Τούλας
1.jpg

Στις σκοτεινές εποχές οι άνθρωποι χρειάζονται φωτεινά παραδείγματα. Ο Θανάσης Μπάμπαλης είναι ένα τέτοιο. Βιομηχανικός σχεδιαστής, αποτελεί σήμερα ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα ανθρώπων στον ελληνικό χώρο του design,  που ζώντας και δουλεύοντας εδώ, ξεπερνούν τα όρια του μικρού τόπου, των ελάχιστων ευκαιριών, των αναγκαστικών συνόρων και λάμπουν σε ένα παγκόσμιο επίπεδο.

Από σήμερα και μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου συμμετέχει μαζί με τη Χριστίνα Σκουλούδη στην περίφημη έκθεση 100% Design στο Λονδίνο. Η έκθεση είναι από τις σημαντικότερες εκθέσεις του είδους στον κόσμο και οι δύο Έλληνες σχεδιαστές συμμετέχουν με τη συλλογή “Argonaut Collection” εμπνευσμένη από τον αρχαίο eλληνικό μύθο των Αργοναυτών και το μεγάλο ταξίδι τους για να βρουν το “Χρυσόμαλλο Δέρας”. Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στη χρονιά που ο Θανάσης Μπάμπαλης διακρίνεται για τη δουλειά του. Λίγους μήνες πριν η συσκευασία Βότρυς που σχεδίασε για τα κρασιά Γεροβασιλείου βραβεύτηκε στο Σικάγο με το παγκόσμιο βραβείο GREEN GOOD DESIGN 2011. Πέρα από τα βραβεία την αξία τους και τις διεθνείς διακρίσεις η περίπτωση του Θανάση είναι μια σπάνια περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα. Έχοντας την τιμή και τη χαρά να είμαι φίλος του εδώ και χρόνια και γνωρίζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έκανε το όνειρο του πραγματικότητα, τις θυσίες και τους κόπους που κατέβαλε για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων και επίπλων στο London Metropolitan University και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Art στο Λονδίνο, τη μεγάλη χείμαιρα του να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στο Λονδίνο που συνεχίστηκε μετά με ρίσκο στην Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε για επτά χρόνια σε εταιρείες όπως η Dimensional Media Associates Inc. και η Dakota Jackson Inc., γράφω αυτό το κείμενο διότι πιστεύω ότι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε πάντα παραδείγματα.

Η επιστροφή του στο άνυδρο για το design ελληνικό τοπίο, η δημιουργία των COR3, τα μοναδικής έμπνευσης αντικείμενα που σχεδίασε εντός των συνόρων και κοσμούν σπίτια παντού, η αγάπη του για τη μετάδοση των όσων γνωρίζει στους φοιτητές του και η έμπνευση που τους μεταδίδει, που γνωρίσαμε από πρώτο χέρι στο περσινό πρώτο ‘’Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’ και πάνω από όλα η απίστευτη σεμνότητα που τον διακρίνει με κάνουν να εκτιμώ απεριόριστα αυτό τον λαμπερό άνθρωπο. Για όσους πιστεύουν ότι στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχουν χρυσές εφεδρείες, άνθρωποι σαν το Θανάση Μπάμπαλη αποτελούν την απόλυτη διάψευση. Σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου ταλέντα σαν το δικό του θα αποτελούσαν το μεγάλο στοίχημα της Πολιτείας για το μέλλον. Εδώ ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τι μας φταίει. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στο Λονδίνο οι νέες του δημιουργίες είμαι σίγουρος πως θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στο παγκόσμιο χωριό του design. H Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι περήφανη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα