Πρόσωπα

Οι ζωές των άλλων: Barebackers

Ο Γιάννης είναι 42 ετών και δηλώνει συνειδητά barebacker, λέει πως ξέρει τι θέλει και μιλάει για ένα θέμα σχεδόν άγνωστο και σίγουρα taboo στην Ελλάδα.

Γιώργος Τσιτιρίδης
οι-ζωές-των-άλλων-barebackers-36332
Γιώργος Τσιτιρίδης
bareback.jpg

του Γιώργου Τσιτιρίδη

Σύμφωνα με την Wikipedia, “ο όρος Bareback παραπέμπει σε σωματική σεξουαλική δραστηριότητα και ειδικά τη σεξουαλική διείσδυση χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Ο όρος είναι μια αργκό λέξη που προέρχεται από την ομοφυλοφιλική κοινότητα και ετυμολογικά αναφέρεται στην πρακτική της καβάλας σ’ ένα άλογο χωρίς σέλα. Ως εκ τούτου, έχει την έννοια ότι είναι άγρια, επικίνδυνη αλλά και εμπεριέχει και διασκέδαση. Το Barebacking λοιπόν αναφέρεται σε μια συνειδητή και σκόπιμη επιλογή να παραιτηθεί κάποιος από την χρήση του προφυλακτικού.” Μια πραγματικά extreme επιλογή που θα περίμενε κανείς πως δεν θα έβρισκε οπαδούς. Και όμως υπάρχουν.

Ο Γιάννης είναι 42 ετών και δηλώνει συνειδητά barebacker*, λέει πως ξέρει τι θέλει και μιλάει για ένα θέμα σχεδόν άγνωστο και σίγουρα taboo στην Ελλάδα. Είναι έτοιμος να ακούσει τα πάντα γιατί ξέρει ότι όλα αυτά που θα πει θα ενοχλήσουν και θα κατηγορηθεί ότι προάγει έναν λάθος τρόπο ζωής αυτή όμως είναι επιλογή του και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να την προάγει.

Τι είναι bareback και ποια η φιλοσοφία του;

Το bareback είναι το σεξ χωρίς προφυλακτικό, η λέξη κυριολεκτικά σημαίνει «καβαλίκεμα χωρίς σέλα». Το ωμό σεξ στην ουσία, η φιλοσοφία του οποίου είναι ότι το σεξ χωρίς προφύλαξη έχει εντελώς διαφορετική αίσθηση, είναι πιο αυθεντικό και πρωτόγονο.

Γιατί να το κάνει κάποιος ενώ ξέρει ότι ενέχει κινδύνους;

Ο κίνδυνος ελλοχεύει στα πάντα ακόμα και στο απλό στοματικό σεξ.

Η διαφορά είναι όμως ότι το bareback το προκαλείς δείχνοντας αδιαφορία για τις επιπτώσεις.

Δεν είναι αδιαφορία είναι επίγνωση. Όταν κάνεις bareback ξέρεις ότι κάποια στιγμή λόγω του τρόπου ζωής που κάνεις θα αποκτήσεις ένα παράσημο. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ο HIV στον οποίο επικεντρώνονται όλοι αλλά και σε πολλά ακόμα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) Από κει και πέρα ο κίνδυνος υπάρχει και όταν περπατάς γιατί μπορεί να σου πέσει ένα πιάνο στο κεφάλι -ή μια χελώνα όπως συνέβη στον Αισχύλο.

Τι σημαίνει η λέξη «παράσημα» που χρησιμοποιείς;

Τα παράσημα είναι μόνιμα καταρχήν όπως και τα ΣΜΝ και υπάρχει αντιστοιχία λέξεων, ορολογία είναι. Η λέξη «Παράσημο» υπονοεί ότι όσο πιο πολλά έχεις, δηλώνεις κατ΄επέκταση πολλά χρόνια σεξ, πολλή εμπειρία, ότι τα έχεις κάνει όλα, κάτα κάποιο τρόπο. Εμπειρία δηλώνει. Επίσης υπάρχει μια πολύ μικρή κατηγορία ατόμων που τους αρέσει να κάνουν σεξ με άτομα που έχουν ασθένειες ή δεν τους ενδιαφέρει.

Είναι αλήθεια ότι γίνονται πάρτι, ειδικά στην Αμερική όπου υπάρχουν πολλοί οροθετικοί και οροαρνητικοί και δεν ξέρεις ποιος είναι ποιος και με ποιον πας;

Στην Ελλάδα είναι σπάνια και σε κλειστό κύκλο, έχω συμμετάσχει σε 2 -3 μπορεί και να γνωρίζεις ποιος έχει και τι έχει, δεν είναι απαραίτητο να μην ξέρεις. Το πάρτι συνήθως γίνεται από οροθετικούς. Τώρα αν θέλει να συμμετέχει ένας οροαρνητικός δεν μπορείς να το ξέρεις γιατί αυτοί που έρχονται δεν σου λένε τι είναι απλά ότι θέλουν και αυτοί να συμμετέχουν. Πρόκειται για πάρτι ενηλίκων με πλήρη επίγνωση της συμμετοχής τους.

Οι οροαρνητικοί γιατί να θέλουν να πάνε σε ένα τέτοιο πάρτι;

Για την απόλαυση γιατί το θεωρούν πιο απελευθερωμένο γιατί δεν τους νοιάζει αν κολλήσουν ή γιατί θέλουν να κολλήσουν το επιδιώκουν. Υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να έχει το άγχος “πρέπει να προσέξω, έχω κάτι, κόλλησα τώρα και δεν κόλλησα” και θέλει να κολλήσει να τελειώνει. Πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει, οπότε ας γίνει έτσι. Να το έχει επιλέξει, να το γνωρίζει, να μπορεί να το διαχειρισθεί καλύτερα. Θεωρεί ότι ο φόβος είναι εμπόδιο γι’ αυτόν. Αυτοί που έχουν ζήσει και στα 80ς τον πανικό του hiv και είχαν φίλους που πέθαιναν, τώρα που υπάρχουν θεραπείες και ξέρουν πώς να το διαχειρισθούν, φτάνουν και σ΄αυτό το σημείο. Υπάρχει σίγουρα και η άγνοια αν και είναι πλέον πολύ μικρό το ποσοστό αυτών που δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις από σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Το bare back είναι δηλαδή όπως μέχρι τώρα μας το περιγράφεις δήλωση οροθετικότητας;

Για τα ελληνικά δεδομένα περισσότερο, για το εξωτερικό όχι. Υπάρχουν οργανωμένα club μόνο για μέλη που είναι οροθετικά αλλά και τα αντίστοιχα για οροανητικούς όπου πριν μπεις κάνεις αυτά τα γρήγορα τεστ για hiv και ΣΜΝ για να επιδοθείς στο bareback. Βέβαια και εκεί έχεις το ρίσκο γιατί το τεστ καλύπτει μόνο το τρίμηνο.

Έχεις συμμετέχει σε αυτά τα πάρτι που μας είπες πιο πριν;

Είσαι τρελός; Στην Ελλάδα όχι, γίνονται μόνο κάποια κάποιες φορές πριβέ σε σπίτια, ο γνωστός του γνωστού, δεν υπάρχουν μαγαζιά και οργανωμένες ομάδες. Είχα πάει σε ένα, ήμασταν 4 άτομα από Παρασκευή βράδυ και είχαμε βάλει ανοιχτή πρόσκληση στα chat site ότι μπορεί να έρθει και να συμμετέχει όποιος θέλει πάντα με δική του ευθύνη και το πάρτι κρατάει όλο το 3ήμερο. Η αλήθεια είναι ότι για να θες να κάνεις τόσο πολύ σεξ με διαφορετικά άτομα σε χαρακτηρίζει ως σεξομανή. Και ναι έτσι είναι, το κάνω γιατί μου αρέσει, είμαι σεξομανης και αυτοί που το κάνουν είναι το ίδιο με μένα.

Το σεξομανης το αναγάγεις σε κάτι αρνητικό σαν μια πάθηση;

Όχι το χαίρομαι, το απολαμβάνω. Δηλαδή αν είσαι ετερόφυλοςπάρεις την γκόμενα και πας σε ένα ξενοδοχείο για δυο μέρες και δεν βγαίνεις από εκεί και το κάνετε όλη μέρα, πράγμα που γίνεται συχνά και το λένε και το καυχιούνται είναι αποδεκτό; Τι διαφορά έχει μ’ αυτό που κάνω εγώ.

Αν ρωτάς εμένα, η διαφορά είναι μάλλον στο ότι οι ετερόφυλοι το κάνουν με ένα άτομο στα πλαίσια μιας σταθερής μονογαμικής σχέσης. Γι’ αυτό ενώ οι ετερόφυλοι κάνουν bareback στην πλειοψηφία τους, δεν είναι θέμα ταμπού ούτε τους απασχολεί τόσο γιατί είναι στα πλαίσια σχέσης- γάμου και όχι σε ομαδικά όργια με πολλά διαφορετικά άτομα που εναλλάσσονται.

Ναι, όντως αυτή είναι η κύρια διαφορά μας. Οι ετεροφυλόφιλοι μπορεί να μην ξέρουν και τι κάνουν, ενώ οι gay το κάνουν πολύ συνειδητά ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό. Και ενώ υπάρχει αυτό που λέμε το έκανα πάνω στην έξαρση, πιστεύω ότι είναι πάρα πολλοί λίγοι αυτοί που το κάνουν έτσι. Για τους περισσότερους είναι ένα συνειδητό παιχνίδι με το ρίσκο. Το ρίσκο, ο κίνδυνος αρέσει.

Θα το σεβαστώ αν δε θέλεις να απαντήσεις σε κάτι αλλά εγώ θα σου τα ρωτήσω όλα. Εσύ οροθετικός είσαι;

Επειδή αποφάσισα να κάνουμε αυτή την κουβέντα έχω αποφασίσει να τα πω όλα και με κάθε ειλικρίνεια. Ναι, είμαι οροθετικός.

Από ατύχημα, άγνοια ή στα πλαίσια του bareback;

Ήταν εξαιρετικά συνειδητή απόφαση, δεν ήταν ατύχημα που αφού έγινε ήρθε το bareback ή κάτι τέτοιο. Είχα δεσμό, τρελή καψούρα με το άτομο, ήταν οροθετικός και επεδίωξα να έχω ότι και αυτός. Ήθελα να ξέρω ότι είναι από αυτόν και δεν έγινε τυχαία. Εκείνος ήταν πολύ αρνητικός, τον πίεσα πάρα πολύ και ουσιαστικά μετά από τρία βράδια επιμονής όπου τον έκανα λιώμα και ουσιαστικά τον αποπλάνησα.

Τώρα είσαι σε σχέση; Kάνετε ελεύθερο σεξ;

Έχω μια open σχέση, κάνουμε σεξ και με άλλους και δεν χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, είναι και αυτός οροθετικός. Το κόλλησε από τον σύζυγο του, ήταν παντρεμένος κάποτε στο εξωτερικό, αλλά ο σύζυγος δεν ήταν και τόσο πιστός και προσεκτικός τελικά.

Για τους οροθετικούς δεν ισχύει ότι πρέπει να κάνουν σεξ με προφυλακτικό γιατί κινδυνεύουν με επαναμόλυνση αλλά και από άλλα νοσήματα;

Με έχει παρακολουθήσει κέντρο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα εδώ κέντρα έχουν την θεωρία ότι ό,τι έχεις κράτα το για σένα. Τα κέντρα του εξωτερικού λένε έχεις ότι έχεις να παίρνεις τα φάρμακα σου και να κάνεις την ζωή σου. Ειδικά για τα μη ανιχνεύσιμα άτομα, όπως είμαι και εγώ, συζητιέται πολύ αν υπάρχει επαναμόλυνση. Δεν έχω μετανιώσει για αυτό που έκανα. Αλλά κατά κάποιο τρόπο μετά από αυτό έχω γίνει και πολύ πιο υπεύθυνος απέναντι στους άλλους, στο να μην μεταδώσω τον ιό. Τους ενημερώνω.

Δεν πιστεύεις ότι μπορείς να πάρεις κάποιον στο λαιμό σου; Γιατί εκτός από την συνειδητή επιλογή ο άλλος το κάνει και πάνω στον όποιο ενθουσιασμό ή επειδή έχει πιει αλκοόλ ή ίσως είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών. Μπορεί να σου πει ή να πιστεύει ότι το θέλει αλλά να μην είναι έτσι. Εκεί πάνω στο πάθος τι λες στον άλλο, κάτσε να το αναλύσουμε;

Όχι, δεν του λες κάτσε να το αναλύσουμε αλλά ρωτάς προφυλακτικό βάζουμε; Είσαι σίγουρος γι’ αυτό. Ρωτάς 2-3 φορές. Εγώ, πάντως, προτιμώ το bareback με οροθετικούς. Με κάνει να νιώθω πιο ελεύθερος.

Περιμένεις όμως αντιδράσεις από μια τέτοια συνέντευξη όπου μιλάς ελεύθερα για ένα τέτοιο θέμα;

Ναι γιατί είναι θέμα ταμπού και ενώ γίνεται και μάλιστα από πολλούς δεν συζητιέται. Πολλοί από αυτούς που δηλώνουν κατά, θα θέλανε να το κάνουν ή το κάνουν. Έχω μιλήσει με κόσμο σε σελίδες και με κράζουν γι’ αυτό που κάνω και μετά τους έχω δει να κάνουν bareback φάσεις. Δέχομαι λεκτικές επιθέσεις, με βρίζουν ασύστολα. Άρρωστη αδελφή, εητζιάρα, απαράδεκτο με λένε, ότι δεν ξέρω τι κάνω, ότι δεν είμαι συνειδητοποιημένος ή υπεύθυνος. Και τους λέω ότι το δηλώνω ότι κάνω αυτό που κάνω, ο άλλος ξέρει τους κίνδυνους Στο χέρι του είναι να το κάνει ή όχι.

Το bareback έχει νομικές κυρώσεις;

Στην Ελλάδα από όσο ξέρω όχι. Στο εξωτερικό ναι, αλλά επειδή είναι σεξ μεταξύ ενηλίκων που σημαίνει συναίνεση, η ευθύνη βαραίνει και τους δυο. Δεν είσαι άμοιρος τον ευθυνών σου. Και είναι δύσκολο να πεις ότι είσαι οροθετικός και ότι κάνεις bareback, το λες όσο πιο ξεκάθαρα μπορείς, τα άτομα που το λες εντελώς ανοιχτά είναι λίγα, δεν το λες παντού. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και άσχημες συνήθως. Η οροθετικοτητα είναι μια διάκριση μέσα στην ήδη υπάρχουσα διάκριση περι ομοφυλοφιλίας και το bare back ακόμα μια διάκριση μέσα σε αυτά. Χαρακτηρίζεσαι ανώμαλος, μη φυσιολογικός, άρρωστος, επικίνδυνος, για σκότωμα, για κρέμασμα.

Συνδέεται με άλλα φετίχ το bareback γιατί έτσι όπως το περιγράφεις θυμίζει και λίγο σαδισμό;

Ναι, σίγουρα με το κυρίαρχος αφέντης και δούλος, ότι ελέγχω το σώμα σου το κάνω ό,τι θέλω, σε σφραγίζω, σου δίνω παράσημο και είναι συνυφασμένο με το περιθώριο, με ποπερ ναρκωτικά, fisting s/m, είναι στην ίδια κατηγορία με τα απαγορευμένα ή με αυτά για τα οποία αισθανόμαστε άβολα να μιλήσουμε.

Πιστεύεις ότι μπορεί στο μέλλον να το μετανιώσεις;

Το εφήμερο σέξ μ’ αρέσει, το έχω επιλέξει να το κάνω, δεν το μετανιώνω με τίποτα. Αν μετανιώσω για κάτι θα είναι αν δεν έχω σε μια μελλοντική φάση της ζωής μου, σχέση. Ότι θα είμαι μόνος όσο περνάνε τα χρόνια. Δεν μετανιώνω για τίποτα άλλο.

Ποια η διαφορά στο εξωτερικό και στην Ελλάδα;

Είναι πολύ πιο ανοιχτά έξω, δεν υπάρχει κράξιμο, σέβονται την επιλογή σου, όποιος θέλει το κάνει και όποιος δε θέλει δε το κάνει, δεν έχουν πρόβλημα να το συζητήσουν ή να πάνε με ένα οροθετικό, με προφύλαξη -εδώ δεν θα πάνε ακόμα και αν φορέσουν προφυλακτικό-.

Μήπως όλη αυτή η εξιδανίκευση ότι τα νέα φάρμακα δεν έχουν πολλές παρενέργειες και έλα μωρέ θα βρεθεί και εμβόλιο στο μέλλον, ενθαρρύνει όλο και περισσότερους να κάνουν το bareback;

Όχι ιδιαίτερα. Ο κόσμος ο πολύς δεν τα ψάχνει αυτά, δεν τα ξέρει. Για τους περισσότερους το aids είναι μια θανατηφόρα ασθένεια. Επίσης μην ξεχνάμε ότι προφύλαξη δεν παίρνεις μόνο για το hiv άρα οκ βγήκε το εμβόλιο τελειώσαμε, υπάρχουν και άλλα πολύ επικίνδυνα νοσήματα.

To bareback είναι το σεξ ενάντια στο θάνατο;

Είναι το σεξ ενάντια στα ταμπού, στην καθώς πρέπει εικόνα ότι το σωστό και καλό είναι ο υγιής, ευρωπαίος, ψηλός, ωραίος, στρέιτ λούκινγκ άντρας, είναι ρίσκο, είναι το βρώμικο, αν και το σεξ έχει πάντα μια βρωμιά με όποιο τρόπο και αν το κάνεις.

Πολύ εξιδανικευμένα τα λες και ανοίγεις πολλά μέτωπα που θέλουν συζητήσεις. Τελικά αν είναι τόσο τέλεια τα πράγματα γιατί συνεχίζει και κολλάει ο κόσμος; Όπως τα λες θα έπρεπε να έχει μεγάλη πτώση ενώ αντίθετα τα νούμερα στην Ελλάδα είναι αυξητικά.

Αυτοί που παίρνουν αγωγή και είναι μη ανιχνεύσιμοι δεν κολλάνε τους άλλους. Οι νέες μολύνσεις έρχονται από αυτούς που κάνουν bareback για πολύ καιρό με πολλά άτομα χωρίς να ξέρουν ότι έχουν τον ιό, που δεν εξετάζονται και είναι μολυσματικοί ή είναι στα πρώτα στάδια και δεν το γνωρίζουν άρα δεν το ελέγχουν. Άτομα σαν εμένα, που ξέρουν και είναι σε πρόγραμμα αντιμετώπισης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κολλήσουν σε κάποιον.

Είσαι λοιπόν κατά της προσπάθειας και της καμπάνιας των ΜΚΟ των κρατών για ασφαλές σέξ ;

Φυσικά και όχι, δεν είμαι εναντίον. Απλά πιστεύω ότι ο καθένας επιλέγει την σεξουαλικότητα του αρχικά και μετά τον τρόπο που θα τη διαχειριστεί και θα κάνει σεξ. Δεν πρέπει να κατακρίνουμε κανέναν για τις επιλογές του. Τους ενοχλεί ότι ο Ιρανός γκέι θα κρεμαστεί για την επιλογή του αλλά είναι έτοιμοι να κρεμάσουν και εμένα για την δική μου. Μπαίνει εδώ βέβαια και η υγεία μέσα, ο κόσμος φοβάται. Η ιστορία όπως είχε «σκάσει» το 1980 για το aids καλά κρατεί, όπως και ο φόβος και η άγνοια. Τώρα εξετάζεσαι πιο συχνά, η εξέταση δεν είναι πια τόσο ταμπού. Είσαι πιο συνειδητοποιημένος, ελέγχεσαι. Τότε σου κάνανε διάγνωση, συνήθως πολύ αργά, έμπαινες σε αγωγή, πέθαινες…

Κλείνοντας τι περιμένεις να ακούσεις από κάποιον, αν τα διαβάσει όλα αυτά.

Πανικός. Θα πέσει πολύ κράξιμο, αρκετοί θα καταλάβουν ότι είμαι εγώ. Αυτοί που δεν γνωρίζουν θα έχουν πολύ άσχημη αντίδραση, χαμός δηλαδή. Το θέμα είναι να καταλάβουν ότι αυτά που είπα και κάνω είναι συνειδητά, είναι επιλογή μου να τα κάνω με κάποιον που είναι και δική του επιλογή. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να είμαι με κάποιον οροθετικό και να κάνω σεξ μ’ αυτούς, νιώθοντας χαλαρός και απελευθερωμένος.

Το σήμα που σε διάφορες εκδοχές του χρησιμοποιούν οι barebackers

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα