Πρόσωπα

Οι ζωές των άλλων: Γεννημένος με το χάρισμα

του Γιώργου Τσιτιρίδη Εικόνες: Ελένη Βράκα Από γιαγιά διάσημη μέντιουμ στη Σμύρνη πριν την Μικρασιατική καταστροφή, τρίτης γενιάς μελλοντολόγος γεννημένος με το χάρισμα του οραματισμού, ο Ηλίας Σακελλάρης μιλάει για ένα από τα πιο παλιά και πιο παρεξηγημένα επαγγέλματα του κόσμου και προβλέπει ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Πώς ανακάλυψες ότι είσαι […]

Γιώργος Τσιτιρίδης
οι-ζωές-των-άλλων-γεννημένος-με-το-χάρι-21036
Γιώργος Τσιτιρίδης
5.jpg

του Γιώργου Τσιτιρίδη

Εικόνες: Ελένη Βράκα

Από γιαγιά διάσημη μέντιουμ στη Σμύρνη πριν την Μικρασιατική καταστροφή, τρίτης γενιάς μελλοντολόγος γεννημένος με το χάρισμα του οραματισμού, ο Ηλίας Σακελλάρης μιλάει για ένα από τα πιο παλιά και πιο παρεξηγημένα επαγγέλματα του κόσμου και προβλέπει ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Πώς ανακάλυψες ότι είσαι διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους;

Η γιαγιά μου κατάγεται από την Τουρκία και ήρθε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή την οποία και είχε προβλέψει… έβλεπε όνειρα με  αίμα και φωτιές στους δρόμους. Εκεί δούλευε επαγγελματικά ως μέντιουμ, ήταν από τις καλύτερες της εποχής. Είμαστε από οικογένεια που έχει παράδοση στον οραματισμό και η προγιαγιά μου και οι πρόγονοί μου πριν από αυτήν όλοι την ίδια δουλειά κάνανε. Η Σμύρνη ήταν ξακουστή για τα μέντιουμ εκείνη την εποχή, είναι μέρος με  τρομερή πηγή ενέργειας. Όταν λοιπόν ερχόταν κόσμος στη γιαγιά μου, πελάτες που είχε όταν ήρθε εδώ Ελλάδα, της έλεγα: «Σ΄ αυτόν θα συμβεί αυτό» ή «Αυτός έχει αυτό το πρόβλημα» και απορούσε με μένα που τα ήξερα. Έτσι σιγά-σιγά, από τέτοια περιστατικά, είχα καταλάβει ότι είμαι διορατικός και έχω κι εγώ αυτήν την δύναμη. Με βοήθησε πολύ  η γιαγιά μου στα πρώτα μου βήματα, ήταν μεγάλο σχολείο για το ξεκίνημα μου. Το πιο καθοριστικό περιστατικό ήταν καθώς πηγαίναμε με τον αδελφό μου, με το αυτοκίνητο, στον τάφο του πατέρα μας και ένιωσα μια δυσφορία, κάτι πολύ άσχημο και του λέω «σταμάτα,  εγώ θα κατέβω, δε νιώθω καλά, θα συνεχίσω με τα πόδια». Κατέβηκα και στα 100 μέτρα το αυτοκίνητο συγκρούστηκε, τούμπαρε και καταστράφηκε όλο το πίσω μέρος όπου καθόμουν εγώ. Αν έμενα μέσα θα ήμουν νεκρός, αλλά είχα νιώσει τον κίνδυνο.

Αυτό το χάρισμα είναι από τη φύση;  Αναρωτήθηκες ποτέ από πού προέρχεται;

Είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι, στο δίνει ο Θεός, η ανώτερη δύναμη. Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς έρχονται οι εικόνες, είναι σαν το φλάς στην φωτογραφία, μια λήψη, μια ενόραση.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ μέντιουμ, χαρτορίχτρας, αστρολόγου και μελλοντολόγου;

Όταν είσαι μέντιουμ είσαι ο ενδιάμεσος, έρχονται οι λήψεις από την  ενέργεια που λαμβάνεις. Το μέντιουμ προβλέπει με πανάρχαιες μεθόδους, όπως είναι τα χαρτιά, η γυάλινη σφαίρα, το φλιτζάνι… ‘Ολα αυτά είναι ύλη άψυχη που βοηθάει, δίνει τους τοποχρόνους, σε βοηθάει να συγκεντρωθείς σε κάτι, αλλά την ενέργεια εγώ βυθίζομαι να την βρω. Ο αστρολόγος κάνει ειδικές σπουδές που περιλαμβάνουν και φυσική και μαθηματικά. Στην Ελλάδα έχει 2-3 σχολές και παίρνεις το πτυχίο σε 3 χρόνια και μετά μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα. Μαθαίνεις τους πλανήτες, είναι μια επιστήμη που διδάσκεται και εσύ μπορείς να την κάνεις, δεν θέλει χάρισμα εκεί.

Παρ’ όλα αυτά έχουμε ακούσει κατά καιρούς για απατεώνες στο επάγγελμα. Πώς μπορεί κάποιος να τους ξεχωρίσει; Ξέρουμε διάφορες περιπτώσεις απαταώνων που συνελλήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τον κόσμο.

Παντού έχει απατεώνες, σε όλα τα επαγγέλματα και πού δεν έχει. Στον κλάδο μας, όταν τελειώνεις τις σπουδές σου, έχεις τα πιστοποιημένα χαρτιά και κάνεις έναρξη στην εφορία. Εγώ, ας πούμε, είμαι νόμιμο, δηλωμένο μέντιουμ, υπάρχουν τα στοιχεία μου, μπορείς να με βρεις, είμαι μια έγκυρη πόρτα, βάζω διαφημίσεις, προσπαθώ να βγω προς τα έξω στον τύπο, στα ΜΜΕ. Υπάρχουν, βέβαια και αυτοί που εργάζονται στο σπίτι τους, που λένε ας κάνω και εγώ το μέντιουμ, χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα και αυτοί είναι πάρα πολλοί, μην γελιόμαστε. Επίσης πριν πας στο μέντιουμ ακούς και λίγο γύρω σου. Μαθαίνεις ποιος είναι ποιος  από στόμα σε στόμα, που λέμε. Γι’ αυτό ο κόσμος καμιά φορά παραπονιέται ότι αυτοί που έχουν γραφείο είναι ακριβοί. Αυτό συμαβαίνει γιατί οι μη πιστοποιημένοι, πληρώνονται και ό,τι βγάζουν μπαίνει αφορολόγητο στη τσέπη τους και μπορείς έτσι εύκολα να πέσεις και θύμα απάτης.

Οι τιμές που κυμαίνονται;

Για τους επαγγελματίες 40-50 ευρώ, 100 ευρώ, 150 ευρώ. Ανάλογα και σε ποιον θα πας. Ανάλογα με το πόσο φίρμα είναι το μέντιουμ. Επίσης  τα χρόνια που ασκεί το επάγγελμα, η πείρα, όλα παίζουν ρόλο. Είναι και δύσκολη, ψυχοφθόρα διαδικασία, ο άλλος αφιερώνει χρόνο σε σένα.

Πιάσανε και ένα συνάδελφο σας να φοροδιαφεύγει, τα χρήματα ήταν 700.000 ευρώ, μιλάμε για πολλά λεφτά. Ο κόσμος για ακόμα μια φορά είπε ότι βγάζετε πολλά  και είστε απατεώνες.

Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν πολλά λεφτά, γιατροί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και κάποιοι φοροδιαφεύγουν κιόλας. Ξέρουμε ότι αυτό συμβαίνει. Εντάξει πιάσανε και ένα μέντιουμ μέσα σε όλους τους άλλους.

Συνήθως σε σένα γιατί έρχονται. Τι σου ζητάνε;

Σε μένα έρχονται άνθρωποι με διάφορα προβλήματα. Οι μητέρες ρωτάνε για τα παιδιά τους, πώς θα τα πάνε στο μέλλον, αν θα παντρευτούν, αν θα έχουν καλή τύχη και ρωτούν και για τους άντρες τους. Οι άντρες πάλι ρωτάνε για τη δουλειά τους, τα επαγγελματικά καθαρά, και αν έχουν εξωσυζυγική σχέση ρωτούν και γι’ αυτήν. Το πιο βασικό τελικά στη ζωή για όλους είναι η  δουλειά και το συναίσθημα.

Υπάρχει ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον που δεν μπορείς να το αλλάξεις; Αυτό που λένε η μοίρα μας;

Το μέλλον, ενώ προβλέπεται, δεν αλλάζει. Λες ότι θα συμβεί κάτι και μ’ αυτό τον τρόπο μπορείς να το αποφύγεις, αλλά δεν μπορείς να αποφεύγεις την ολοκληρωτική κατάσταση ή όλη τη ζωή σου. Λίγα πράγματα μπορείς να αλλάξεις, αν η μοίρα θέλει να σου φέρει αυτό που αποφεύγεις, θα στο φέρει κάποια στιγμή μπροστά σου, είναι το κάρμα. Και παρόλο που δεν μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου, μπορείς να την βελτιώσεις, όμως, πάρα πολύ, να την καλυτερέψεις και αυτό είναι τελικά που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Τα μέντιουμ μπορούν να προβλέψουν το μέλλον στη δική τους ζωή;

Μπορούν φυσικά. Και τώρα θα μου πεις αφού μπορείς γιατί δεν βλέπεις τα νούμερα του λόττο να γίνεις εκατομμυριούχος. Είναι απορία των περισσοτέρων. Εκεί όμως μιλάμε για  την τύχη. Η τύχη είναι ενέργεια. Το λαχείο, το καζίνο είναι όλα τζόγος, φτιαχτά πράγματα, δημιουργήματα δικά μας. Πίσω από αυτά υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας που τα έφτιαξε. Δεν είναι η τύχη, με βάση τη δική σου ενέργεια. Η τύχη δεν έχει χρονικά όρια, σχηματίζεται στο παρόν με την ενέργεια σου, τη δημιουργείς εσύ. Και εκτός από αυτό είναι και οι συγκυρίες,  αυτό  που λέμε γεννήθηκε τυχερός, δηλαδή ποια είναι η οικογένεια σου, το περιβάλλον που μεγάλωσες, ποιους είχες δίπλα σου.

Στη δουλειά εσένα τι σε ευχαριστεί πιο πολύ;

Και μόνο που έχω το χάρισμα και συμβουλεύω εμένα αυτό με γεμίζει. Θα μου πεις γιατί πληρώνεσαι τότε… Κάτι πρέπει να κάνω και εγώ για να ζήσω. Αν έκανα κάτι άλλο σαν επάγγελμα ή αν κάποτε αποκτήσω πολλά χρήματα για να μπορώ να ζω χωρίς να εργάζομαι, θα το κάνω για τον κόσμο δωρεάν.  Η  δουλειά με ευχαριστεί, ασχολούμαι πολλές ώρες με αυτήν.

Στο δικό σας επάγγελμα υπάρχει κρίση;

Υπάρχει όπως σε όλα τα επαγγέλματα και γι’ αυτό πέσανε οι τιμές. Αν έπαιρνες 50 ευρώ κάποτε, τώρα χρεώνεις 30 και 20. Όταν όμως έχεις την πορεία σου, έχεις εμπειρία, κύρος, επιτυχίες, έχεις και σταθερή πελατεία και κόσμο που σε ακολουθεί. Ο κόσμος ξέρει να κρίνει και να επιλέγει, δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις, δεν είναι χαζός όπως πιστεύουν κάποιοι.

Εσύ ποια μέθοδο ακολουθείς στις προβλέψεις σου;

Λέω χαρτιά, ζώδια, ωροσκόπιο, αλλά η μεγάλη μου επιτυχία είναι η ενόραση, το χάρισμα μου. Αυτά που λέω και πέφτω με ακρίβεια μέσα.

Ποιες μεγάλες επιτυχίες θυμάσαι στην πορεία σου;

Έχω πολλές… το ναυάγιο του Σάμινα ας πούμε. Ήμουν στην περιοχή Σάμου-Πάρου και τότε είπα σε μια τοπική  εφημερίδα ότι έβλεπα κόσμο μέσα σε νερό να πνίγεται και να χάνεται. Είχα και μια πελάτισσα και της είπα: «σε βλέπω μέσα σε κόσμο σαν να πνίγεσαι αλλά τελικά σώζεσαι». Αυτή η κοπέλα ήταν στο ναυάγιο και σώθηκε τελικά και το σοκ που πέρασε ήταν μεγάλο. Για το θάνατο του Χριστόδουλου… Είχα πει στον Αυτιά, στον Αlpha, ότι δεν θα ζήσει. Στην Κύπρο, το ’97, είχα προβλέψει τα αποτέλεσμα τον εκλογών με ακρίβεια ποσοστών, επί εποχή Κληρίδη, και έκανα μεγάλη επιτυχία στο νησί.

Έχεις σώσει κάποιους από μια καταστροφή;

Ναι, σε επιχειρήσεις συνήθως. Είχα πει σε πελάτη ότι βλέπω φωτιά στην δουλειά του και αν έχει πράγματα αξίας, χρήματα, χαρτιά  εκεί, να τα πάρει. Πράγματι η επιχείρηση κάηκε και λόγω της πρόβλεψής μου διέσωσε κάποια μετρητά που είχε, γιατί τα πήρε μαζί του. Λέω σε κάποιους να μην πάρουν μετοχές ή να μην επενδύσουν κάπου και έχουν γλυτώσει πολλά εκατομμύρια. Έχω βοηθήσει επίσης πολλά ζευγάρια με τα προβλήματα τους. Δεν μ’ αρέσει να χωρίζω τον κόσμο, θέλω να τους συμβουλεύω και να δίνω μια καλή λύση στο πρόβλημά τους. Επειδή ο κόσμος επηρεάζεται από μένα, δεν μ’ αρέσει να βάζω διαβάλματα. Είμαστε  όπως καταλαβαίνεις και λίγο ψυχολόγοι, δεν το σπουδάζουμε αλλά γινόμαστε στην πορεία.

Αν δεν βγουν οι προβλέψεις σου πώς νιώθεις;

Άσχημα. Σαν ένα γιατρό που χειρουργεί και ο ασθενής πεθαίνει. Δεν είμαστε Θεοί, είμαστε άνθρωποι. Ο Θεός είναι το άπιαστο. Φυσικά και υπάρχουν αποτυχίες. Θα ήταν ψέματα να πω ότι είναι 100% επιτυχημένες οι προβλέψεις που κάνουμε.

Ποια είναι η πιο περίεργη υπόθεση στην οποία σου ζητήθηκε να παρέμβεις;

Πολλά και διάφορα. Μια από τις πιο περίεργες ήταν που ένας πεθερός έγραψε όλη την περιουσία στο γαμπρό του, που τον είχε ερωτευτεί, και αποκλήρωσε τη γυναίκα και την κόρη του. Είχανε φτάσει και στα δικαστήρια. Ένα άλλο συμβάν ήταν με μια μάνα που ερωτεύτηκε το γιο της, ήθελε να κοιμάται μαζί του, τον ζήλευε αλλά προσπαθούσε να πείσει ότι δεν υπήρχε κάτι πονηρό σ΄αυτό. Τραγικό περιστατικό στο οποίο και αρνήθηκα να εμπλακώ.

Τι δεν κάνεις ποτέ στην δουλειά σου; Πού λες όχι;

Δεν χωρίζω. Μ’ αρέσει να ενώνω, να βοηθάω. Κάτι άσχημο που βλέπω θα το πω με τρόπο ή μπορεί και να μην το πω όπως ακριβώς το βλέπω.

Αν δεις θάνατο, θα το πεις;

Απαγορεύεται. Μου έκανε πρόβλεψη ένας συνάδελφος ως τεστ παλιά, όταν ήμουν 33. Μου λέει, «Ηλία σε 2 χρόνια από τώρα θα πεθάνεις». Έμεινα αμήχανος για ώρα και σιωπηλός και μετά ψέλισσα, «αλήθεια;». Μου λέει, «Είδες τι άσχημο είναι να το ακούς; Γι’ αυτό ποτέ να μην το πεις κι εσύ σε κανένα. Τον ευχαριστώ για αυτό το δίδαγμα. Άλλωστε, ποιος είμαι εγώ για να το πω; Ο Θεός; Ένας μελλοντολόγος είμαι. Ακόμα και να το δω για κάποιον, υπάρχει πάντα η περίπτωση να μην γίνει.

Διάσημους πελάτες έχεις;

Πολλούς. Και καλλιτέχνες και υπουργούς. Βγαίνουν οι προβλέψεις μου και με εμπιστεύονται. Μην με ρωτάς ποιοι, δεν τους αποκαλύπτω.

Πολλοί είναι διστακτικοί γιατί φοβούνται ότι τα μέντιουμ είναι κάτι σαν σατανιστές και κάνουν μέχρι και μάγια.

Μην μπλέκουμε τον σατανισμό, τα βουντού και τις μαγείες, με τη μελλοντολογία. Καμία σχέση. Ο σατανισμός είναι κάτι που η επίσημη εκκλησία δέχεται γι’ αυτό κάνει και τους εξορκισμούς και έχει ευχές για το κακό μάτι, το κακό πνεύμα και όλα αυτά τα ξορκίζει. Τα μέντιουμ βοηθούν τον κόσμο, δεν καταστρέφουν ούτε φέρνουν θάνατο και δυστυχίες. Δεν έχουν τέτοιες δυνάμεις. Ούτε η μαγεία μπορεί ούτε τίποτα. Μην τα πιστεύετε αυτά.

Πιστεύεις στο Θεό;

Το χάρισμα ποιος μου το έδωσε; Αν δεν πίστευα, δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά. Ποιος μου δίνει την διορατικότητα; Η ανώτερη δύναμη. Πιστεύω. Δεν είμαι θρησκόληπτος όμως. Η  εκκλησία σήμερα σε οδηγεί μακριά της, με όλα αυτά τα αρνητικά που συμβαίνουν και ακούγονται στους κόλπους της, αλλά υπάρχει η ανώτερη δύναμη και την φοβάμαι. Υπάρχει η φύση που είναι απέραντη, ανεξήγητη, έχει δύναμη ο ήλιος, το φώς, το νερό, η φωτιά. Οι αρχαίοι  ήξεραν να διαβάζουν τη φύση που έχει ενεργειακά πεδία και έκαναν τελετές στη, Κέρκυρα, το Σούνιο, τη Δήλο, τους Δελφούς. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε και το αρχαιότερο επάγγελμα, εμείς και οι εταίρες. Μέχρι και στο χριστιανισμό βρίσκεις τους 3 μάγους, τους μελλοντολόγους. Μας συναντάς παντού εμάς. Και στο μεσαίωνα, αυτούς που «ήξεραν» πράγματα και «έβλεπαν» περισσότερα από τον απλό κόσμο τους έκαιγαν. Τους φοβόντουσαν αφού δεν μπορούσαν να βρουν μια λογική εξήγηση για τις ικανότητές τους.

Την καθημερινότητα σου τι σ΄αρέσει να κάνεις;

Όπως όλοι θα βγω για καφέ, θα παίξω με το σκύλο μου, μ’ αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους, να κάνω βόλτες.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Θέλω να ανεβάσω κι άλλο τη δημοτικότητά μου, να γίνει πιο γνωστή η δουλειά μου, η αξιοπιστία μου. Να με εμπιστεύονται όλοι. Θέλω επίσης να κάνω κάτι στην Αθήνα, εκεί όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Δεν σου είπα ότι δεν είμαι από εδώ. Στη Θεσσαλονίκη ήρθα για κάποιες δουλειές και τελικά στέριωσα. Σκέφτηκα ότι η Αθήνα έχει πολύ ανταγωνισμό, ενώ η Θεσσαλονίκη  είναι μια πόλη όπου μπορεί να πετύχω περισσότερα, μ άρεσε, την αγάπησα και έμεινα.

Με άλλους συναδέλφους κάνεις παρέα;

Δεν είμαι κολλητός, αλλά κάνω έχω καλές σχέσεις. Μιλάμε για την δουλειά, αν και το αποφεύγω. Όπως και στους ανθρώπους, αν δεν με ξέρουν και συστήνομαι, λέω ότι κάνω κάτι άλλο. Ότι είμαι σκουπιδιάρης, ας πούμε, γιατί με κουράζει το γεγονός ότι αμέσως σου ζητάνε να κάνεις πρόβλεψη, να τους πεις κάτι. Αλλά εγώ έχω ανάγκη το χρόνο που χαλαρώνω και διασκεδάζω, είναι πολύ δύσκολο να το διαχειρίζεσαι συνέχεια τον ενθουσιασμό του κόσμου που θέλει να του πεις μια πρόβλεψη μόλις μαθαίνει ποιος είσαι.

Τι βλέπεις για το μέλλον μας;

Το 2016 θα είναι πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα. Από την άνοιξη του 2015 βελτιώνεται η οικονομία μας. Στα μέσα αυτού του έτους θα γίνουν πάρα πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή. Το 2017 θα γίνει μια μεγάλη ιατρική ανακάλυψη που θα αφορά στον καρκίνο. Ένα σεισμό βλέπω το 2015 στη Νότια Ελλάδα, αλλά όχι καταστροφικό.

Για την πόλη μας τι βλέπεις;

Ο Μπουτάρης θα ξαναβγεί δήμαρχος, μου αρέσει και εμένα προσωπικά. Αν και είναι περίεργος ο τρόπος που ψηφίζετε εδώ και το καθεστώς είναι της δεξιάς. Θα ξαναβγεί και θα κάνει πολλά πράγματα ακόμα στην πόλη.

Για μένα τι βλέπεις;

Εσύ θα πας καλά συναισθηματικά, φέτος και επαγγελματικά βλέπω ότι στρώνεσαι και ξεκινάς μεγάλες επιτυχίες. Είσαι έξυπνος και κυνηγάς τους στόχους σου. Έχεις ένα πρόβλημα, όμως, μια ευαισθησία στο στομάχι, να την προσέξεις λίγο.

Έχω, όντως. Εσύ που το ξέρεις;

Θα με τρελάνεις; Μέντιουμ είμαι.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα