Πρόσωπα

Οι ζωές των άλλων: Γυμνός στο δρόμο

Συνέντευξη: Γ.Τσιτιριδης Εικόνες: Γ. Στριφτάρης (striftaris.com) Ο γυμνισμός,  όπως τον περιγράφει το λεξικό,  είναι η έκθεση του γυμνού μας σώματος και όλες οι δραστηριότητες που κάνουμε χωρίς να φοράμε ρούχα. Οι γυμνιστές πιστεύουν ότι η θέα του γυμνού σώματος δεν είναι ντροπή και πρέπει να το αποδεχόμαστε και να το χαιρόμαστε όπως είναι. Ο Μιχάλης […]

Γιώργος Τσιτιρίδης
οι-ζωές-των-άλλων-γυμνός-στο-δρόμο-15840
Γιώργος Τσιτιρίδης
gymnos_sto_dromo.jpg

Συνέντευξη: Γ.Τσιτιριδης Εικόνες: Γ. Στριφτάρης (striftaris.com)

Ο γυμνισμός,  όπως τον περιγράφει το λεξικό,  είναι η έκθεση του γυμνού μας σώματος και όλες οι δραστηριότητες που κάνουμε χωρίς να φοράμε ρούχα. Οι γυμνιστές πιστεύουν ότι η θέα του γυμνού σώματος δεν είναι ντροπή και πρέπει να το αποδεχόμαστε και να το χαιρόμαστε όπως είναι.

Ο Μιχάλης γνωστός και ως Μιχάλης ο γυμνιστής μετά την συμμετοχή του στην ταινία «Γυμνή αλήθεια» μας μιλάει για την αίσθηση του να περπατάς γυμνός στην Εγνατία και προσπαθεί να καταλάβει μαζί μας αν είναι γυμνιστής επιδειξίας η κάτι από τα δύο.

Πες μας μερικά πράγματα για σένα. Γεννήθηκα στα Τρίκαλα ( γυμνός ) το 1981 μετά ήρθαμε στην Θεσσαλονίκη, δεν καθίσαμε εκεί και μένω μόνιμα εδώ Θεσσαλονίκη από τότε. Εδώ πήγα σχολείο, εδώ μεγάλωσα έκανα φίλους.

Και πότε κατάλαβες ότι είσαι διαφορετικός και με τι τρόπο; Τον τρόπο δεν τον θυμάμαι, νομίζω ότι έρχεται αυθόρμητα σχεδόν αλλά ήταν γύρω στα 14 στα 15 και άρχισα να αισθάνομαι ερωτική έλξη για τους συμμαθητές μου στο σχολείο. Δεν ήταν βέβαια εύκολο. Ήταν πιο συντηρητικά εκείνα τα χρόνια και δεν έκανα τίποτα έτσι και αλλιώς. Δεν τόλμησα να κάνω κάποια παραπέρα κίνηση και έτσι άργησα να βιώσω την σεξουαλική μου ζωή. Δεν υπήρχε σεξ, αυτό ήρθε στα 24 περίπου.

Σε φώναξα για να μιλήσουμε, όμως, όχι μόνο για την σεξουαλική σου ζωή αλλά γιατί εκτός του ότι είσαι ομοφυλόφιλος είσαι και γυμνιστής – επιδειξίας. Μάλιστα σε κάποιους είσαι πολύ γνωστός μέσα από την δραστηριότητα σου αυτή.  Τελικά σ αρέσει η ιδέα ότι οι άλλοι σε βλέπουν γυμνό; Δεν είναι ακριβώς η  σκέψη ότι εκείνη την ώρα με βλέπουν γυμνό είναι και το ρίσκο να με δούνε γυμνό σε ένα μέρος που κανονικά δεν θα έπρεπε… ο κίνδυνος αυτός, το απαγορευμένο. Η ιδέα να είμαι γυμνός ανάμεσα σε τόσα άλλα άτομα που είναι ντυμένα.

Αυτό πότε κατάλαβες και πως ότι  σου αρέσει. Έγινε κάτι. Θυμάσαι πώς ξεκίνησε; Πάντα είχα αυτήν την επιθυμία. Από μικρή ηλικία. Περίπου στα δέκα, όταν άρχισα να μεγαλώνω και να καταλαβαίνω, περίμενα πότε θα φύγουν όλοι από το σπίτι για να κλείσω την πόρτα να πετάξω τα ρούχα μου και να μείνω γυμνός. Μου έδινε μια ελευθερία. Αυτό ήταν το ξεκίνημα. Γυμνός μέσα στο σπίτι.

Αυτό είναι επιδειξιομανία – γυμνισμός; Πώς θα το χαρακτήριζες; Δεν ξέρω μάλλον και τα δύο αλλά με μια τάση περισσότερο προς την επιδειξιομανία θα έλεγα. Μ αρέσει η γύμνια σε χώρους που κανονικά δεν θα έπρεπε. Ό,τι είναι επιτρεπτό δεν με ελκύει και τόσο πολύ. Δεν έχω επισκεφθεί βέβαια ψυχολόγο ούτε το έχω ψάξει και  αναλύσει ιδιαίτερα. Εγώ θα ήθελα να φτάσω στο σημείο του full public να περπατάω γυμνός και οι περαστικοί να μην αντιδράσουν καθόλου να το θεωρήσουν κάτι φυσιολογικό.

Ναι αλλά έτσι χάνεται  η αίσθηση του απαγορευμένου και του επικίνδυνου που είπες ότι είναι αυτό που σ αρέσει. Όχι  να μην σοκαριστούν, απλώς να μην αντιδράσουν άσχημα. Ας πούμε να σοκαριστούν αλλά να μην με κυνηγάνε με τις πέτρες. Δεν θέλω να φτάσει στο ακραίο αλλά 2-3 επίπεδα πιο κάτω.

Η κλασική εικόνα του επιδειξία γυμνού με την καμπαρτίνα να επιδεικνύει σε ανυποψίαστους περαστικούς την γύμνια του; Αυτό δεν το κάνω και ούτε μ αρέσει. Προτιμώ να κάνω πράγματα που θεωρητικά θα έπρεπε να κάνω ντυμένος αλλά εγώ να είμαι γυμνός. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω κάτι στιγμιαίο και σκόπιμο.

Πες μου λίγο για τα βίντεο που έχεις κάνει και έχεις αναρτήσει στο internet και είναι σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Έχω κάνει ένα στην Αγίας Σοφίας, ένα στην Εγνατία, δυο στη Μοναστηρίου και δύο στην οδό Λαγκαδά και ακολούθησαν και άλλα. Η διαδικασία έχει ως εξής: Βρίσκω ένα άτομο που είναι ντυμένο για ασφάλεια και για να κρατάει φυσικά την κάμερα. Εγώ βγάζω τα ρούχα σε ένα στενό δίπλα από το δρόμο που θέλω να περπατήσω τα βάζω σε μια τσάντα και του την δίνω να την κρατάει.

Υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο εκεί κοντά να μπεις και να φύγεις ένας χώρος να τρέξεις; Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αν συμβεί κάτι εκείνη την στιγμή απλά την κάτσαμε.

Και πώς νιώθεις εκείνη την στιγμή; Περίπου όπως αυτοί που κάνουν body jumping και πέφτουν κρεμασμένοι από ένα σχοινί στο απέραντο κενό. Με φτιάχνει αυτή η αδρεναλίνη, το ρίσκο.

Έχει συμβεί κάτι κατά την διάρκεια που γυρίζατε κάποιο βίντεο; Σε ένα βίντεο μας είδε ένας και μας ακολούθησε από πίσω και ρώτησε τι κάνουμε, ξένος ήταν τα έλεγε στα Αγγλικά, του άρεσε, μας είπε καλή φάση και έφυγε. Κατά τα άλλα φωνάζουνε, κορνάρουνε γίνονται τέτοια

Έχεις σκεφτεί τι θα πεις αν σε πιάσουν; Θα έλεγα ήπια λίγο παραπάνω, έκανα μια πλάκα, παίζαμε θάρρος ή αλήθεια. Τέτοια πράγματα. Τι να πω το έχω κάνει άλλες 15 χιλιάδες φορές αλλά δεν με είχατε πιάσει ή δεν το πιστεύω πού πήγαν τα ρούχα μου; (γέλια)

Ποια είναι η ιδανική κοινωνία για σένα; Νομίζω ότι είναι προφανής η απάντηση. Μια κοινωνία χωρίς ρούχα.

Άρα σ αρέσει να υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα; Θα μου έκλεβε την δόξα (γέλια) αλλά αν το έβλεπα μπροστά μου θα  έκανα επι τόπου ένα βίντεο. Θα  ζήλευα, θα ένιωθα ανταγωνιστικά για το ποιος θα κάνει το πιο extreme αλλά θα  έψαχνα οπωσδήποτε να δω ποιος είναι και θα ήθελα να τον κάνω φίλο. Ευγενής άμιλλα.

Είπες extreme. Τι είναι το extreme για σένα; Ένα μέσο μεταφοράς, λεωφορείο, μετρό. Να ανεβαίνω επάνω γυμνός. Σε ένα σουπερ μάρκετ και να ψωνίζω. Σε ένα πολυσύχναστο δρόμο μέρα μεσημέρι.

Το πιο extreme που έχεις κάνει; Ξεκίνησα από την Αντιγονιδών, περίμενα το φανάρι για να είμαι και νομοταγής πολίτης και διέσχισα την Εγνατία και πήγα απέναντι. Το έκανα αργά βέβαια, τέσσερις η ώρα το βράδυ αλλά αν είχα ένα πιο τολμηρό καμεραμάν να μην φοβάται θα το έκανα και νωρίτερα. Αλλά και αυτός που συμμετέχει, φοβάται μην με πιάσουν και τον πιάσουν και αυτόν, μην μας δείρουνε.

Νιώθεις κάτι σωματικά εκείνη την στιγμή; Σωματικά όχι, κυρίως εγκεφαλική είναι η καύλα εκείνη τη στιγμή. Σωματικά, ίσως, δεν έχω στύση και λόγω του άγχους.

 

Το κάνεις και στα gay club να κυκλοφορείς γυμνός; Ναι το κάνω και χορεύω κιόλας για να μην το κάνω έτσι σκέτο χωρίς να το συνοδεύει και κάτι μια αιτία, ένας λόγος. Δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό στους ιδιοκτήτες μαγαζιών έχουν πει ότι έχουν σοκαριστεί και  γιατί επέτρεψαν να το κάνω, σε μένα όχι. Έχω ακούσει όμως καλές κριτικές για το χορό μου, για το θάρρος μου να το κάνω και με εντυπωσιάζει που περισσότερο θετικές είναι οι κοπέλες στα μαγαζιά παρά οι άντρες, παρόλο που είμαι σε γκέι χώρους. Ίσως επειδή ξέρουν ότι είμαι γκέι και δεν με φοβούνται, νιώθουν ασφάλεια και όχι απειλή.

Το έχει κάνει και άλλος να έχει βγάλει όλα τα ρούχα του το είδα ένα Σάββατο βράδυ. Ξέρω ποιον λες, είναι φίλος μου. Τελευταία τον γνώρισα. Είναι στο ίδιο μήκος κύματος με μένα. Δεν κάνει αυτά που κάνω ακόμα αλλά επειδή μιλάμε μου είπε ότι προτίθεται να το κάνει και αυτός. Μπορεί και να συνεργαστούμε δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να με φτάσει (γέλια).

Έχεις πολύ ωραίο σώμα. Αν δεν είχες θα το έκανες; Σίγουρα όχι. Και ένας λόγος που βελτιώνω το σώμα μου είναι να είναι και ελκυστική η εικόνα γι αυτόν που θα την δει. Είναι το κομμάτι της ηδονοβλεψίας.

Έκανες μια ταινία ντοκιμαντέρ με το Μενέλα Σιάφακα. Πες μας γ αυτό. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που απεικονίζει εμένα. Πίνω ποτό σε ένα κλαμπ  κάνω δουλειές  περιμένω το λεωφορείο κάνω καθημερινά πράγματα γυμνός ενδιάμεσα απαντάω και σε ερωτήσεις  για το πώς το βλέπω, οι λόγοι που το κάνω, ό,τι λέμε και εδώ και μιλάει και ένας ψυχολόγος, ένας νομικός, από την δική τους επιστημονική πλευρά. Δεν ξέρω κατά πόσο σκέτη η γύμνια είναι ακόλαστη πράξη. Είναι πλημμέλημα. Οι γιατροί λένε ότι είναι άτομα τα οποία θεωρητικά  διέφυγαν  της  προσοχής,  που έπρεπε να έχουν όταν ήταν μικροί και δεν τους δίνανε σημασία και επιβεβαιώνονται μέσα από αυτό.

Ισχύει σε σένα; Όχι. Είμαι  μοναχογιός πάντα με πρόσεχαν, παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε μάλλον.

Στο εξωτερικό τη συμβαίνει; Στο Σαν Φρανσίσκο και σε μερικά κρατίδια της Γερμανίας επιτρέπεται κανονικά. Στη Βαρκελώνη μέχρι πρότινος επιτρεπότανε και τώρα άλλαξε ο νόμος. Θα μ’ αρέσε να  πάω και να βρίσκομαι σε μέρη που επιτρέπεται και μπορώ να κυκλοφορώ ελεύθερα.

Το σέξ σε δημόσιο χώρο σ αρέσει; Όχι δεν θα έκανα. Δεν μ αρέσει η σεξουαλική διάσταση του θέματος μόνο η γυμνιστική.

Τι λένε οι σχέσεις σου γι’ αυτό; Δεν κάνω σχέσεις από προσωπική επιλογή, θέλω να είμαι γενικά ελεύθερος αλλά και ποιος θα ήθελε να κάνει σχέση με ένα τέτοιο άτομο σαν και μένα. Δεν το ξέρω αλλά υποθέτω.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα