Πρόσωπα

Οι ζωές των άλλων: Μπαμπούλας, ο νεότερος

του Γιώργου Τσιτιρίδη Εικόνες: Αλέξανδρος Παυλίδης, Ελένη Βράκα Ο Βασίλης, γιος του γνωστού εργολάβου κηδειών Φάνη Μπαμπούλα, είναι ένα από τα πιο χαμογελαστά και αισιόδοξα άτομα που έχω γνωρίσει. Πάντα ευχάριστος αντιμετωπίζει την δουλειά και την ζωή του με χιούμορ και υπευθυνότητα. Μας έλυσε πολλές απορίες που είχαμε, μεταξύ άλλων και για την προέλευση του […]

Γιώργος Τσιτιρίδης
οι-ζωές-των-άλλων-μπαμπούλας-ο-νεότερο-22302
Γιώργος Τσιτιρίδης
mpampoulas_1.jpg

του Γιώργου Τσιτιρίδη

Εικόνες: Αλέξανδρος Παυλίδης, Ελένη Βράκα

Ο Βασίλης, γιος του γνωστού εργολάβου κηδειών Φάνη Μπαμπούλα, είναι ένα από τα πιο χαμογελαστά και αισιόδοξα άτομα που έχω γνωρίσει. Πάντα ευχάριστος αντιμετωπίζει την δουλειά και την ζωή του με χιούμορ και υπευθυνότητα. Μας έλυσε πολλές απορίες που είχαμε, μεταξύ άλλων και για την προέλευση του επιθέτου τους.

Πώς βρέθηκες σ’ αυτήν την δουλειά;

Τελειώνοντας το λύκειο έπρεπε να αποφασίσω τι θέλω να κάνω. Είχα περάσει στο ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης αλλά δεν ήθελα να ασχοληθώ μ΄αυτό. Κάνω λοιπόν μια φιλική συζήτηση με τον πατέρα μου, πάντοτε ήμασταν σαν καλοί φίλοι, ποτέ  δεν με αντιμετώπισε σαν κλασικός πατέρας. Του είχα πει ότι θέλω να ασχοληθώ με την δουλειά του μιας και από μικρός ήμουν παρόν στις επιχειρήσεις που είχε τόσο ο πατέρας μου όσο και ο  παππούς μου και μου άρεζε γενικότερα να νιώθω ελεύθερος, γι’ αυτό άλλωστε προτίμησα τον τίτλο του «ελεύθερου επαγγελματία». Πήγα λοιπόν πρώτα σε μια σχολή πληροφορικής για ένα εξάμηνο και έπειτα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων όπου αυτό είναι το οποίο σπούδασα ενώ παράλληλα δούλευα στην επιχείρηση μας. Είμαι στο επάγγελμα από 20 ετών.

Πώς ξεκίνησε η οικογενειακή επιχείρηση;

Την ξεκίνησε ο πατέρας μου το1978, έκανε το πρώτο γραφείο στην Άνω Πόλη, που είναι και η γειτονιά του, μετά συνεργάστηκε με τον θείο μου, τον αδελφό του δηλαδή, και το 2004 χώρισαν τις επιχειρήσεις και έμεινα εγώ με τον πατέρα μου.

Ποιες οι μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια;

Δεν έζησα πολύ με τον πατέρα μου, αυτό ήταν το παράπονο μου, μιας και  έλειπε διαρκώς από το σπίτι λόγω δουλειάς.  Η απασχόληση στη δουλειά μας είναι 24ωρη, συνεπώς δεν τον έβλεπα όσο θα ήθελα. Ωστόσο η μητέρα μου κάλυπτε το κενό. Από εκεί και πέρα πάντα δεχόμουν πειράγματα από τον περίγυρό μας σχετικά με το επάγγελμα και το όνομα αλλά δεν με πείραζε καθόλου. Κατά τα άλλα έζησα όπως σε κάθε άλλη οικογένεια.

Και όταν σε ρωτούσαν τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου;

Στην αρχή έλεγα εργολάβος… το πετούσα έτσι σκέτο ώστε να ακούσω αντιδράσεις… και όταν μου λέγανε «ααα οικοδομών»; Έλεγα «όχι κηδειών». Το διασκέδαζα και εγώ. Με ρωτούσαν πάντα αν λέω αλήθεια για το επώνυμο μας,  δεν το πιστεύανε πως το επίθετο μας είναι πραγματικό, νόμιζαν ότι είναι εφεύρημα για να ταιριάζει με το επάγγελμα και να κάνει ντόρο. Είναι όμως αληθινό, είχαμε έναν πρόγονο απ όσο ξέρω ο οποίος  ήταν στρατηγός και ήταν πολύ επιθετικός και αιμοβόρος και του βγήκε το προσωνύμιο Μπαμπούλας, το μετέπειτα επίθετό μας.

Δεν έχεις κάποια άσχημα βιώματα δηλαδή…

Όχι, αντίθετα οι περισσότεροι το έβλεπαν καλοπροαίρετα και έκανα και εγώ πειράγματα, όλα μια χαρά, δεν ένιωσα ποτέ να με απορρίπτουν λόγω επαγγέλματος, το αντίθετο θα έλεγα. Όλοι είχαν την περιέργεια να μάθουν για τη δουλειά μας και με ρωτούσανε διάφορα, τα οποία ήθελαν να μάθουν μιας και  δεν είναι τόσο εύκολο να γνωρίσεις κάποιον που κάνει αυτή τη δουλειά. Συνεπώς ήθελα να λύσω όλες τις απορίες τους!

Μικρός τι ήθελες να γίνεις;

Κτηνίατρος. Αγαπώ πολύ τα ζώα, τα λατρεύω, έχω δυο σκυλιά. Για ένα διάστημα ήθελα να ασχοληθώ με την  κοινωνιολογία και τη  ψυχολογία και εάν μπορέσω μελλοντικά θα το κάνω. Νομίζω θα ήταν χρήσιμα ούτως η άλλως για το επάγγελμα που κάνω.

Το πιο σημαντικό που σου έμαθε ο πατέρας σου ποιο είναι;

Την φιλοσοφία του και τη στάση ζωής του την οποία μετέδωσε και σ’ εμένα. Έλεγε πάντα ότι πρέπει να περνάω καλά την κάθε μου ημέρα και το κάθε μου λεπτό, όσο φυσικά μου το επιτρέπουν οι συνθήκες. Στο βαθμό της λογικής να ζω  με τα απαραίτητα, με όσα μπορώ να έχω. Προσπαθώ να εφαρμόζω όσο γίνεται τη φιλοσοφία του πατέρα μου και να χαμογελάω συχνά. Η ζωή κυλά τόσο σύντομα που δεν συνειδητοποιείς το πέρασμα του χρόνου.

Τι προσόντα θέλει  για να κάνει κάνεις αυτή τη δουλειά;

Να αγαπάς αυτό που κάνεις  για να το κάνεις εν τέλει σωστά. Σου τρώει 18 ώρες από την ημέρα σου και αν σκεφτείς ότι μπορεί να σε ξυπνήσουν και τη νύχτα και να είσαι διαρκώς στα τηλέφωνα και στο δρόμο, δεν εφησυχάζεις ποτέ, δεν έχεις ηρεμία σχεδόν ποτέ. Δεν είναι εύκολο επάγγελμα όπως ίσως φαντάζονται πολλοί, ούτε κερδίζεις χρήματα εύκολα. Υπάρχει κορεσμός και σε αυτόν τον κλάδο δυστυχώς. Πρέπει να είσαι οργανωτικός, συνεπής, τυπικός και σοβαρός, μιας και δεν επιτρέπονται λάθη. Δεν υπάρχει περιθώριο να διορθώσεις το λάθος σου στη δουλειά αυτή, ούτε μπορείς να απολογηθείς. Είναι ο ύστατος φόρος τιμής, η δουλειά μας.

Ποιο θεωρείς το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς, αυτό που δεν θα μπορούσες να κάνεις ποτέ;

Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που κάνει το προσωπικό μας, δηλαδή την προετοιμασία και την περιποίηση του νεκρού. Εμείς ασχολούμαστε κυρίως με την οργάνωση της τελετής ως funeral managers. Τα μέλη του προσωπικού, όμως, προετοιμάζουν το νεκρό και αυτό το θεωρώ λειτούργημα. Είναι μια ιεροτελεστία, προσπαθούν να αποδώσουν την καλύτερη εικόνα του ανθρώπου και να παραδώσουν τον νεκρό έτσι ώστε να είναι κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα όπως αυτοί τον θυμούνται εν ζωή,  αυτό δεν θα μπορούσα να το κάνω.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε;

Αρκεί από την πλευρά των συγγενών ένα τηλεφώνημα και έπειτα  δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με τίποτα άλλο. Έχουμε νεκροστάσια στα οποία μπορούν οι οικογένειες να παραμείνουν όλη την ημέρα, τα παρέχουμε δωρεάν. Διαθέτουμε οχήματα συνοδείας για την οικογένεια για να μην χρειαστεί να οδηγήσουν, έχουμε δικό μας ανθοδέτη ο οποίος ασχολείται με τους στολισμούς των ναών, ειδικό χώρο περιποίησης των νεκρών, εξειδικευμένη μακιγιέζ  για την καλή εικόνα τους, γενικά η υποδομή των υπηρασιών μας είναι πλήρης. Αυτά που προσφέρομε πέρα από τις συμβατικές υπηρεσίες είναι ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών από ειδικευμένη ψυχολόγο, η σύνταξη του γενεαλογικού δέντρου, μέσω DNA,κ για τυχόν κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να περάσουν στις επόμενες γενιές. Παίρνουμε δείγμα σάλιου από τον αποθανόντα και συνεργαζόμαστε με μια γαλλική εταιρεία η οποία μας στοιχειοθετεί πολύ χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές σε ποιες ασθένειες είναι ίσως πιο ευάλωτοι. Είναι ουσιαστικό και πολύ χρήσιμο πιστεύω. Επίσης είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το live streaming , την on line, δηλαδή, κάλυψη της τελετής. Εάν κάποιος βρίσκεται σε άλλη πόλη ή χώρα και δεν μπορεί να παρευρεθεί στην κηδεία του αγαπημένου του προσώπου, μπαίνει στο baboulas.tv, του δίνουμε έναν κωδικό και μπορεί να δει την τελετή σε ζωντανή κάλυψη κάνοντας log in,  εφόσον φυσικά μας ζητηθεί κάτι τέτοιο από την πλευρά των συγγενών και μόνο τότε. Δεν γίνεται χωρίς τη δική τους επιθυμία και έγκριση.

Συνήθως τι ζητάει ο κόσμος;

Τα συνηθισμένα…  Μια απλή τελετή αλλά πάντοτε με αξιοπρέπεια, η τιμή παίζει ρόλο αλλά όταν διακυβεύεται το θέμα της αξιοπρέπειας ο Έλληνας δεν λυπάται τα λίγα χρήματα παραπάνω ώστε να αποδώσει στον άνθρωπο του μία σωστή τελετή. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε σε θέση να του τα παρέχουμε όλα, ό,τι και εάν ζητήσει, γι’ αυτό συνήθως είμαστε αυτοί που εξυπηρετούν συχνά και κόσμο με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Πώς επιλέγει κάποιος γραφείο κηδειών; Επειδή είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, συνήθως ο κόσμος επιλέγει αυτόν που τον έχει εξυπηρετήσει και στο παρελθόν και έμεινε ευχαριστημένος, τον ξέρει, του έχει εμπιστοσύνη σ αυτή την δύσκολη στιγμή. Για πολλούς πελάτες είμαστε φίλοι, γινόμαστε φίλοι μετά το πέρας της τελετής. Το καλό γραφείο το κάνει πάνω από όλα ο παράγοντας άνθρωπος, είναι απαραίτητο να έχεις σωστούς συνεργάτες δίπλα σου πάντοτε, μιας και ένας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να τα διεκπεραιώσει όλα σωστά. Είναι 24ωρη δουλειά και πρέπει να έχεις αξιόλογους συνεργάτες για να τα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις.

Πόσο κοστίζει μια κηδεία;

Η φθηνότερη 1300 ευρώ και από κει και πέρα η τιμή ανεβαίνει και  έχει να κάνει ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός. Μπορεί να θέλει κάποιος η σωρός να μεταφερθεί με άλογα, μπορεί να θέλει χειροποίητο σκαλιστό φέρετρο ή  να υπάρχει μπάντα, χορωδία οργάνων κ.λ.π. Δεν μπορείς να προσδιορίσεις το κόστος της ακριβότερης τελετής. Ενδεχομένως μια κηδεία να φτάσει και τις 9.000 – 10.000. Εάν κάποιος επιλέξει να αγοράσει οικογενειακό τάφο το κόστος μπορεί να φτάσει και τις 20.000.

Πώς είναι η πρώτη επαφή με τους συγγενείς;

Συνήθως δεν είναι καταρρακωμένος, ίσως αυτό φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, ότι είναι κλαμμένοι όλοι και δεν μπορείς να τους διαχειριστείς. Συνήθως είναι ψύχραιμοι μιας και στέλνουν τον πιο ψύχραιμο και αποφασιστικό  πάντα για  να συνεννοηθεί με το γραφείο τελετών, ενώ πολλοί έρχονται και νωρίτερα, πριν συμβεί το μοιραίο, για να ενημερωθούν να πάρουν γενικές πληροφορίες να μάθουν τις τιμές. Πλέον ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς και στην κηδεία. Είναι και οι περιπτώσεις βέβαια που δεν το περιμένεις, όταν πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο και  αυτό είναι που τους κάνει να τα χάνουν. Το πιο δύσκολο όμως ξέρεις ποιο είναι; Ότι εσύ εκείνη την στιγμή πρέπει να μιλήσεις για χρήματα ενώ βλέπεις τον άλλο χάλια. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να το κάνεις και το κάνεις όσο πιο κομψά και διακριτικά γίνεται… Ή τον οδηγείς στο να σου πει αυτός τι θέλει και πώς θέλει να είναι η κηδεία, πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει γενικώς. Δεν τον πιέζεις, είναι δύσκολη στιγμή.

Ποιες είναι οι πιο περίεργες ασυνήθιστες περιπτώσεις που σου έτυχαν;

Μια πελάτισσα, της οποίας απεβίωσε ο πατέρας, μας ζήτησε να πάμε τη σωρό του στην Αθήνα αλλά να πάρουμε μαζί και το αγαπημένο του κατοικίδιο, να μεταφέρουμε δηλαδή εμείς το σκυλάκι. Μας έχει ζητήσει, επίσης, πελάτισσα να της κάνουμε την μετακόμισή  της, μιας και μας είχε τόσο συμπάθεια και εμπιστοσύνη ώστε δεν εμπιστευόταν κανέναν άλλο! Επίσης νοικιάσαμε ιστιοπλοϊκό και σκορπίσαμε την τέφρα  κάποιου στα  ανοιχτά του Θερμαϊκού, αυτή ήταν η επιθυμία του.

Είστε γνωστοί σε όλους για τις ανατρεπτικές σας διαφημίσεις και την ιντερνετική σας «ιδιαίτερη» παρουσία;

Το διασκεδάζουμε κυρίως εμείς οι ίδιοι, είμαστε ο εαυτός μας και δεν μπορούμε  να υποκρινόμαστε. Ο κόσμος μας έχει μάθει πλέον και  τώρα μας φέρνουν και δικές τους προτάσεις και ιδέες για να τις εφαρμόσουμε εάν θέλουμε. Έχουμε χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός μας εκφράζει γενικώς, δεν γίνεται και αλλιώς με τη δουλειά που κάνουμε, εάν δεν είχαμε και χιούμορ θα είχαμε τρελαθεί!

Είσαι υπέρ της καύσης νεκρών;

Είμαι  υπέρ του να σέβεσαι την επιθυμία του άλλου όποια και αν είναι αυτή, εφόσον φυσικά δεν ενοχλεί και δεν προσβάλλει κανέναν. Ο καθένας μας έχει αναφαίρετα δικαιώματα ως οντότητα. Το αναλαμβάνουμε ως υπηρεσία και η αποτέφρωση γίνεται  στην Βουλγαρία, στο κρεματόριο της Σόφιας και θεωρώ ότι είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό γιατί έχουμε 1.000 αποτεφρώσεις περίπου το χρόνο. Αν τα βάλεις κάτω βλέπεις ότι είναι ένας πολύ σημαντικός τζίρος που πάει σε ένα ξένο κράτος, ενώ θα μπορούσε να μένει Ελλάδα.

Ποια εποχή έχει πιο πολλή δουλειά;

Δεν  υπάρχει εποχή  ή μήνας ή  μέρα, όλες οι εποχές είναι ίδιες δεν υπάρχει διαφορά. Η δουλειά μας είναι απρόβλεπτη, μπορεί μία εβδομάδα να κάθεσαι και μία εβδομάδα να μην προλαβαίνεις να κοιμηθείς.

Τώρα  με την κρίση έχετε περισσότερη δουλειά λόγω κακής ποιότητας ζωής και άγχους ή πτώση γιατί δεν υπάρχουν χρήματα;

Ποσοτικά οι τελετές αυξάνονται ενώ ο τζίρος πέφτει, όπως είναι λογικό,  διότι ο κόσμος κάνει φθηνότερες τελετές πλέον. Δεν ξέρω όμως αν η αύξηση θανάτων που υπάρχει προέρχεται  από την κρίση  πιστεύω ότι αυτό  συμβαίνει  γιατί είμαστε μια χώρα γερόντων. Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις γεννήσεις. Το προσδόκιμο, βέβαια, του μέσου όρου ζωής έχει πέσει δυο χρόνια και  σ’ αυτό ίσως να φταίει η κρίση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για την επιχείρηση;

Θέλω να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πρώτοι το franchise στο είδος της επιχείρησής μας, στην Ελλάδα. Προσπαθώ όμως, πριν το κάνω, να  διασφαλίσω το επίπεδο των υπηρεσιών μας, γιατί δεν πουλάμε μπλουζάκια ή burger  και αυτό δεν το λέω για να υποβαθμίσω τους κλάδους αυτούς φυσικά, απλά η δική μας δουλειά είναι δύσκολο να τυποποιηθεί. Βασίζεται εν πολλοίς στον παράγοντα άνθρωπο. Είναι μία υπηρεσία βασισμένη στον ανθρώπινο πόνο και είναι δύσκολο αυτό να παγιωθεί ώστε να μην γίνονται λάθη. Πρέπει να γίνει σωστά, με ακρίβεια, με τους κατάλληλους συνεργάτες και με πολύ αυστηρά κριτήρια. Επίσης σκέπτομαι να κάνω ένα Κοιμητήριο-Κρεματόριο ζώων ώστε  να μην πηγαίνει ο καθένας μας, όταν πεθαίνει το κατοικίδιό του, να το ενταφιάζει σε ένα οποιοδήποτε χωράφι κλπ.

Είσαι από τους πιο χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους που έχω γνωρίσει…

Ίσως και να   οφείλεται στη δουλειά μας, αφού κάθε μέρα βλέπω ποια είναι τα ουσιαστικά, τα πραγματικά προβλήματα της ζωής μας. Προσπαθώ  να διασκεδάζω όσο μπορώ, με καλούς φίλους και ευχάριστους ανθρώπους πάντοτε. Ευτυχώς έχω καλούς ανθρώπους γύρω μου και μπορώ να γλεντάω ουσιαστικά κάποιες στιγμές. Ωστόσο η καθημερινότητα σε παρασύρει και πολλές φορές χάνω και εγώ το νόημα της ζωής, παρόλο που αντιμετωπίζω, καθημερινά, γεγονότα που μου διδάσκουν ότι το αληθινά απαραίτητο συστατικό ευτυχίας δεν είναι άλλο από την υγεία μας και ορισμένους καλούς αγαπημένους ανθρώπους κοντά μας.

Στο θεό πιστεύεις;

Πιστεύω. Έχω τις αμφιβολίες μου, αλλά ναι πιστεύω. Έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι ιερό και ανώτερο από εμάς, παίρνουμε ψυχική δύναμη όποτε το χρειαζόμαστε, αλλά δυστυχώς επικαλούμαστε το Θεό συνήθως μόνο στις δυσκολίες που συναντούμε. 

Στη μετά θάνατο ζωή, πιστεύεις;

Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάτι μετά … για να υπάρχει ένα νόημα, να ξέρεις ότι συνεχίζεις κάπου αλλού και μπορείς ακόμη να υπάρχεις, έστω και με άλλη μορφή.

Φοβάσαι το θάνατο;

Όχι,  δεν τον φοβάμαι,  είναι το μόνο αναπόφευκτο γεγονός  στη ζωή  μας,  το βάζεις λοιπόν στην άκρη και συνεχίζεις, δεν μπορείς να είναι ο θάνατος και η φοβία η καθημερινή σου σκέψη στην καθημερινότητά σου. Είναι τρελό, δεν μπορείς να το αντιμετωπίσει οπότε αποδέξου το.  Η ζωή είναι πολύ ωραία, όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζουμε.

Όπως λέει και μία σοφή ρήση, το μόνο βέβαιο σ αυτή τη ζωή είναι ο θάνατος και οι φόροι.

Η δική σου κηδεία πώς θα ήθελες να είναι;

Θα ήθελα να είναι λιτή, να μην έχει πολύ κόσμο, παρά μόνο τους  αγαπημένους μου ανθρώπους γιατί θεωρώ ότι μόνο αυτοί σε συμπονούν ουσιαστικά. Θέλω όμως να έχει υπέροχα λουλούδια, έχω τρέλα με τα λουλούδια.  Είναι όπως και στο γάμο  όπου λίγοι χαίρονται πραγματικά  ενώ οι καλεσμένοι είναι πολλοί. Το ίδιο ισχύει και για μια κηδεία πιστεύω.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα