Μάρκος Μπόλαρης: Πρέπει να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Θεσσαλονίκη
Ο Μάρκος Μπόλαρης, υποψήφιος βουλευτής με τον «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» στην Α' Θεσσαλονίκης, δίνει συνέντευξη στην Parallaxi εφ' όλης της ύλης.
Λίγες μέρες πριν την τελική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, ο Μάρκος Μπόλαρης, υποψήφιος βουλευτής με τον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» στην Α’ Θεσσαλονίκης, δίνει συνέντευξη στην Parallaxi εφ’ όλης της ύλης.
Έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η δυνατότητα νίκης στις εθνικές εκλογές;
Βεβαίως υπάρχει. Εγώ είμαι αισιόδοξος και μπορώ να αιτιολογήσω το γιατί: Αν αναλύσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε νούμερα ψήφων, θα δούμε ότι η ΝΔ πήρε αυτό το ποσοστό της διαφοράς γιατί περίπου 600.000 χιλιάδες ψηφοφόροι που εμπιστεύθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, απλά δεν πήγαν να ψηφίσουν. Κρατώ το γεγονός ότι οι πολίτες αυτοί προτίμησαν ν’ απέχουν, από το να υπερψηφίσουν την ΝΔ ή άλλα κόμματα. Επομένως δεν χρειάζεται να αλλάξει κανείς την ψήφο του. Θέλουμε αυτοί που απείχαν από τις Ευρωεκλογές να έρθουν να ψηφίσουν και να δώσουν θετική έγκριση για δημοκρατική, προοδευτική συνέχεια της χώρας.
Ποιο είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους νέους ψηφοφόρους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Να προσέλθουν στις κάλπες. Να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία που είναι η γιορτή της δημοκρατίας, αξιοποιώντας την ψήφο τους. Στις εκλογές είμαστε παρόντες και δίνουμε εντολές, δίνουμε την έγκρισή μας για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάει η χώρα. Τώρα αποφασίζουμε για το αν θα πάμε σε μια κατεύθυνση καινοτομίας, εξωστρέφειας και δίκαιης ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βάζει τα νέα παιδιά στην παραγωγική μας βάση.
Αυτή η πορεία για την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των νέων παιδιών. Η πολιτική δεν χτίζει μόνο την πορεία της χώρας αλλά επηρεάζει τη ζωή των πολιτών. Τώρα λοιπόν πρέπει να αποφασίσουν τα νέα παιδιά τι μέλλον θέλουν για τον τόπο τους και για τον εαυτό τους.
Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες από τη στιγμή που πολιτεύεστε στην Α’ Θεσσαλονίκης;
Οι προτεραιότητες έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά της πόλης. Πρέπει ν’ αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Και το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι είναι σταυροδρόμι για τα Βαλκάνια. Μπορεί να γίνει σπουδαίο σταυροδρόμι οικονομίας και πρόκληση για θέσεις ανάπτυξης, θέσεις παραγωγής. Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η στρατηγική της θέση πρέπει να συνδυαστεί με τη μεγάλη δυνατότητα που μας δίνουν τα πανεπιστήμια που έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε ένα δέσιμο μεταξύ επιχειρηματικότητας, παραγωγής, εξαγωγιμότητας με τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα και τα ερευνητικά μας κέντρα, τα οποία έχουν να παρουσιάσουν σπουδαία επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Με το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στις υποδομές της Θεσσαλονίκης, δηλαδή στο Λιμάνι, στο Αεροδρόμιο, στο Μετρό και με την ανάπλαση της ΔΕΘ, η πόλη μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το ρόλο του κέντρου εμπορίου των Βαλκανίων.
Διατελέσατε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα, μεταξύ άλλων, πολιτιστικής και κλιματικής / περιβαλλοντικής διπλωματίας. Ποια είναι η παρακαταθήκη σας;
Πιστεύω ότι κατάφερα να συμβάλω ώστε η χώρα μας να «εξάγει» πολιτισμό με στρατηγικό σχεδιασμό. Διοργανώσαμε εκθέσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια για να προβάλλεται διεθνώς η διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού, από τους μινωικούς χρόνους, μέχρι τον Σεφέρη, τον Ελύτη, το σήμερα.
Κάποιοι αναρωτιόντουσαν τι περιεχόμενο θα είχε αυτό το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Νομίζω ότι οι απορίες αυτές λύθηκαν από την πράξη. Μια ακόμη απόδειξη για το έργο που παράχθηκε ήταν και η πρόσφατη διοργάνωση, με δική μου πρωτοβουλία, της διεθνούς διάσκεψης για κλίμα. Συμμετείχαν σαράντα δυο επιστήμονες από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και θέσαμε για πρώτη φορά, σε αυτό το επίπεδο, το ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μια διεθνής διάσκεψη την οποία χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η ΟΥΝΕΣΚΟ και η Europa Nostra. Στο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε, προτείνεται στον ΟΗΕ να είναι στη θεματολογία που θα ζητηθεί στην ημερήσια διάταξη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ με όλα τα κράτη, με όλους τους αρχηγούς κρατών, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ως ένα στέλεχος που προέρχεται αρχικά από την αυτοδιοίκηση, τι θα συμβουλεύατε όλους όσοι κάνουν ένα αντίστοιχο βήμα σε αυτές τις εκλογές;
Δεν είναι δουλειά μου να δίνω συμβουλές, εγώ θα πω πώς το αντιμετώπισα προσωπικά. Ήμουν στον δήμο και σαν αντιπολίτευση και σαν συμπολίτευση, πήρα εμπειρία. Ξαναπήρα αυτήν την εμπειρία από τη νομαρχία και από την περιφέρεια. Είναι ένα μεγάλο σχολείο η θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Νομίζω πως η ενασχόληση με τα κοινά, με την καθημερινή ανάγκη του πολίτη, σου ανοίγει τους ορίζοντες, καταλαβαίνεις το μέγεθος των προβλημάτων της πόλης και των πολιτών. Αυτή η εμπειρία, συσσωρευμένη, σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι καλύτερος στη λήψη αποφάσεων, όσον αφορά στα κοινά, και σε μεγαλύτερο επίπεδο. Και στο επίπεδο της Βουλής και στο επίπεδο της κυβέρνησης. Η εμπειρία λοιπόν αυτή είναι πολύτιμη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας.
Αισθανθήκατε ποτέ ότι αφήσατε ανολοκλήρωτο το έργο που κληθήκατε να πράξετε στην αυτοδιοίκηση;
Είμαι ένας άνθρωπος που προέρχεται από το χώρο της αυτοδιοίκησης. Εκλέχθηκα δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος Σερρών και αργότερα περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επί τρεις τετραετίες, κάθισα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, και ως αντιπολίτευση και ως μέλος της διοίκησης. Στα χρόνια αυτά, κατάφερα να προσφέρω μετρήσιμο έργο. Η μόνη περίπτωση που άφησα ανολοκλήρωτη την θητεία μου ήταν όταν ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού Υγείας και παραιτήθηκα από περιφερειακός σύμβουλος, διότι είναι ουσιαστικά ασύμβατο, εφόσον πρέπει να εγκαταλείπεις το υπουργείο που έχει τεράστιες ανάγκες και απαιτήσεις, για να προλάβεις να πάρεις μέρος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν κρατούσα και τις δύο ιδιότητες, θα αδικούσα και τα δύο.
Θα έπρεπε κατά την άποψή σας να υπάρχει ένα όριο στην κοινοβουλευτική θητεία των βουλευτών;
Το σύστημα στην Ελλάδα είναι πρωθυπουργοκεντρικό και κοινοβουλευτικό. Ο βουλευτής ψηφίζει και συμμετέχει στη Βουλή, σε μία διαδικασία λήψης αποφάσεων νομοθετικού έργου. Το όριο το βάζουν οι πολίτες. Το ποιος εκλέγεται στη Βουλή είναι θέμα του κόσμου. Οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι και εγκρίνουν και σβήνουν. Γι’ αυτό και κάθε φορά που έχουμε εκλογές υπάρχει μία ανανέωση που μπορεί να φτάσει το 35-40%. Ο κόσμος αποφασίζει για την ανανέωση των θητειών στη βουλή και δίνει την εντολή του στα πρόσωπα που κρίνει ότι αξίζουν να περάσουν στα έδρανα της βουλής. Σβήνει, επικροτεί και δίνει εντολή για τη συνέχεια.
Όπως στην περίπτωση του κ. Σηφάκη από τα Χανιά, ο οποίος απευθύνθηκε στους πολίτες και είπε: είμαι ο παλιότερος γιατί εσείς μου δίνετε εντολή. Θα μου δώσετε εντολή και τώρα; Και οι πολίτες την ξαναδώσανε.
Βοηθήσατε ουσιαστικά στο διάλογο μεταξύ εκκλησιών και θρησκειών. Πιστεύετε ότι υπάρχει πεδίο βελτίωσης το επόμενο διάστημα;
Είναι απολύτως σαφές πως, οι μεγάλες συγκρούσεις και στα Βαλκάνια και στη Β. Αφρική και στη Μέση Ανατολή, έχουν υπόβαθρο θρησκευτικό. Δηλαδή, οι διαφορές στο Κόσοβο με την Σερβία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή με τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, ειδικά τους Παλαιστίνιους, καθώς και ο πόλεμος στη Συρία, έχει υπόβαθρο το οποίο ανάγεται σε θρησκευτικές διαφορές.
Άρα ο διάλογος είναι απαραίτητη προϋπόθεση συνάντησης, συζήτησης και αναζήτησης λύσεων, για την υπέρβαση των αντιθέσεων, ούτως ώστε να μπορούμε να βάλουμε σαν προτεραιότητα τον άνθρωπο, τη συνύπαρξη, την αγάπη τη συνεργασία. Απαραίτητη προϋπόθεση.
Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;
Σ’ αυτές τις εθνικές εκλογές έχουμε να κάνουμε μια κρίσιμη επιλογή. Αποφασίζουμε για το αν η χώρα θα γυρίσει πίσω σε δεξιές πολιτικές ύφεσης ή αν θα έχουμε μία πορεία προς τα εμπρός. Επίσης, στις 7 Ιούλη οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για το αν η χώρα θα συνεχίσει μία ομαλή δημοκρατική πορεία, την οποία εγγυάται η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ή εάν θα μπούμε σε περιπέτειες ενός ιδιότυπου Μπερλουσκονισμού, δηλαδή της επικυριαρχίας ισχυρού οικονομικού παράγοντα πάνω στην πολιτική. Είναι εμφανής πίσω και δίπλα από τον πρόεδρο της ΝΔ η παρουσία του κουμπάρου κ. Μαρινάκη. Ενός υπόδικου επιχειρηματία, που έχει συγκεντρώσει μεγάλη ισχύ σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και παρεμβαίνει ευθέως στις πολιτικές υποθέσεις και ζητήματα της χώρας. Η δράση του επιχειρηματία κουμπάρου, αναδεικνύει την αμεσότητα της απειλής να μπούμε σε περιπέτειες τύπου Μπερλουσκόνι. Φαινόμενα τα οποία οδήγησαν σε καταστάσεις αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και οδήγησαν σε επίπεδο ευτελισμού την δημοκρατική ζωή στην Ιταλία. Σαφέστατο το δίλημμα και για τον Έλληνα δημοκρατικό πολίτη.
https://www.facebook.com/bolarismarkos/videos/2431850776837796/