ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: 6+1 ερωτήσεις στην Ευαγγελία Μπότση – «Η τέχνη δεν ακολουθεί κανόνες»
Αυτή την εβδομάδα γνωρίζουμε την ηθοποιό που ξεχώρισε στην «Πετριχώρα» του Χάρη Θώμου
Την γνωρίσαμε ως Λυγερή στην πρόσφατη θεατρική επιτυχία της ομάδας DOT Ensemble και του σκηνοθέτη Χάρη Θώμου που βασίζεται στο δημοτικό τραγούδι το «Γεφύρι της Άρτας», με απανωτά sold out στο Θέατρο Τ και μετά στο Θέατρο Αυλαία. Ή Ευαγγελία Μπότση ήταν το πρόσωπο που καθήλωσε με το εύθραυστο του ρόλου της αλλά και τη δική της μαεστρία να τον διαμορφώσει σωστά.
Επίσης είναι μέλος της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας “LUMEN” και συμμετέχει στη παράσταση “Λιμερεντία” της Χριστίνας Κοσκινά, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής 2025 και θα τη δούμε στη σκηνή του Άνετος στις αρχές του Μάη.
Υποκριτική, χορός και όνειρα σε σωστή αναλογία, σε μία νέα ηθοποιό που ξεκίνησε εξαιρετικά, βάζοντας “φτερά” για ένα ακόμα πιο υπέροχο μέλλον. Σήμερα, στα Νέα Πρόσωπα μιλάμε μαζί της και την γνωρίζουμε καλύτερα!
Ποια είναι η Ευαγγελία Μπότση;
1. Πώς θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια και την πρώτη σου επαφή με τις τέχνες;
Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι ήσυχα σε γενικές γραμμές, καθώς μεγάλωσα στην επαρχία και συγκεκριμένα σε ένα χωριό έξω από το Κιλκίς. Από μικρή συνήθισα επομένως να περνάω αρκετό χρόνο με τον εαυτό μου, έχοντας για συντροφιά λογοτεχνικά βιβλία, μουσική και ταινίες. Η πρώτη μου επαφή με τη τέχνη ήταν με τον χορό και έπειτα με τη μουσική, η οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσης της καλλιτεχνικής μου ταυτότητας. Με το θέατρο δεν είχα κάποια επαφή ως παιδί, άρχισα δειλά δειλά να παρακολουθώ κάποιες παραστάσεις στο λύκειο. Βλέποντας ηθοποιούς όπως τον Μιχάλη Σαράντη, άρχισα να συνειδητοποιώ πως με γοητεύει η σκηνή και η ολική έκφραση σώματος, φωνής και ψυχής.
2. Ποια ήταν η πρώτη σου καλλιτεχνική δουλειά και πώς ένιωθες όταν ξεκίνησε;
Η πρώτη μου καλλιτεχνική δουλειά ξεκίνησε φέτος με την θεατρική ομάδα DOT Ensemble, στη “Πετριχώρα” του Χάρη Θώμου. Είχα πάει τον Ιούλιο για οντισιόν και χάρηκα όταν έμαθα πως με πήρανε. Η αλήθεια είναι πως ήθελα να κυνηγήσω τα όνειρά μου και εκτός σχολής, για να δω πώς είναι η δουλειά από κοντά. Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε πρόβες και έπειτα σε κάθε παράσταση, ήμουν διαρκώς με ένα χαμόγελο, εξωτερικά και εσωτερικά. Είναι μεγάλη υπόθεση η πρώτη σου δουλειά στο θέατρο να είναι δίπλα σε ανθρώπους με κατανόηση, κοινό όραμα και ανάγκη να βοηθήσουνε ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο σε αυτόν τον χώρο. Πιστεύω πως όλοι, συντελεστές και ηθοποιοί, ξεδίπλωσαν τα καλύτερα στοιχεία του εαυτού μου. Και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό, τον καθένα ξεχωριστά.
3. Τι σε ενθουσιάζει στη ζωή, στη δουλειά σου, στην πόλη;
Με ενθουσιάζει το ξαφνικό και το αναπάντεχο. Κάτι που μπορεί να αλλάξει όλη τη ρουτίνα μου. Είναι οξύμωρο, γιατί γενικά δυσκολεύομαι πολύ να προσαρμοστώ σε μια νέα συνθήκη, αλλά παράλληλα το βλέπω σαν μια πρόκληση που, σε βάθος χρόνου, με ωριμάζει. Σε σχέση με την δουλειά, ενθουσιάζομαι όταν συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που δε φοβούνται να παθιαστούν , που οραματίζονται και δημιουργούν κόσμους ολόκληρους. Μου δίνουν κίνητρο και έμπνευση. Τέλος, αυτό που με ενθουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, θα έλεγα πως είναι οι εκθέσεις στα MOMUS και τα υπέροχα σινεμά, χειμερινά και θερινά.
4. Τι σε ενοχλεί ή σε φοβίζει;
Με φοβίζει η συναισθηματική αποξένωση σε μια εποχή που περιβάλλεται από τη ρητορική του μίσους . Με φοβίζει που επικρατεί η ιδιοτέλεια στην αγάπη και τον έρωτα. Με φοβίζει που δεν επιτρέπουμε σε μια ταινία ή σε μια παράσταση να μιλήσει μέσα μας και να δούμε τι συναισθήματα μας προκαλεί. Για κάποιο λόγο πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα με βάση τους κανόνες. Όμως η τέχνη δεν ακολουθεί κανόνες. Ακολουθεί ψυχή και πνεύμα.
5. Που θα ήθελες να φτάσεις καλλιτεχνικά;
Δεν ξέρω ακριβώς πού θέλω να φτάσω καλλιτεχνικά. Αυτό που γνωρίζω στη παρούσα φάση είναι πως έχω ανάγκη να εκφράζομαι μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό. Επομένως θέλω να συνεχίσω να προσπαθώ και να εξελίσσομαι για αυτά που αγαπώ.
6. Αν μπορούσες κάτι να αλλάξεις στη Θεσσαλονίκη, τι θα ήταν αυτό;
Θα άλλαζα αρχικά το καλλιτεχνικό τοπίο της πόλης, δημιουργώντας περισσότερους χώρους τέχνης και στηρίζοντας οικονομικά νέους καλλιτέχνες, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δουλειές τους. Επίσης προερχόμενη από την επαρχία, νοσταλγώ μονίμως τη φύση και εδώ το μόνο που αντικρίζω καθημερινά είναι ξεριζωμένα δέντρα και γκρίζα κτίρια. Θα ήθελα να γεμίσω την πόλη με περισσότερο πράσινο, όχι να της αφαιρώ και το ήδη υπάρχον.
+1. Από την «Πετριχώρα» στην «Λιμερεντία» με μία ιστορία που έρχεται από την παράδοση στη μία περίπτωση και με μία απόλυτα σύγχρονη αναζήτηση του έρωτα στην άλλη, πώς είναι για εσένα μετά από μία παράσταση με τόσο μεγάλη επιτυχία να πρέπει να κάνεις ένα επόμενο βήμα που να είναι και τόσο διαφορετικό που στην πραγματικότητα, θα ήθελα να μου πεις και τις ομοιότητες ή διαφορές που εντοπίζεις;
Μια βασική ομοιότητα είναι πως και στις δύο αυτές δουλειές συνεργάζομαι με ανθρώπους που, παρόλες τις δυσκολίες, έχουν απεριόριστη αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουν. Επίσης και οι δύο δουλειές προέρχονται από ομάδες του ελεύθερου θεάτρου, η “Πετριχώρα” από τους DOT όπως προανέφερα και η “Λιμερεντία” από τις LUMEN , σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Κοσκινά. Ενώ οι δύο αυτές ιστορίες φαίνεται να απέχουν μεταξύ τους, στη πραγματικότητα οι χαρακτήρες που ερμηνεύω, της Λυγερής στη μία περίπτωση και της Βιολέτας στην άλλη, βιώνουν τον έρωτα ως κάτι που τελικά θα τις καταστρέψει. Θα έλεγα πως το επόμενο αυτό βήμα με τη “Λιμερεντία” στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή είναι δύσκολο, καθώς είμαστε πέντε νεαρές φοιτήτριες που πήραμε την απόφαση να εκθέσουμε μια όμορφη δουλειά μας, στηριζόμενες στις δικές μας δυνάμεις. Υπάρχουν αρκετά εμπόδια, όμως έχουμε η μία την άλλη και αυτό είναι που μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε. Αυτή τη περίοδο κάνουμε πρόβες και οι παραστάσεις μας θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Μαΐου, στο Θέατρο Άνετον.
*Η Ευαγγελία Μπότση γεννήθηκε το 2003 στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, στη κατεύθυνση της Υποκριτικής. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό. Κατέχει πτυχία της Royal Academy of Dance , φτάνοντας μέχρι το επίπεδο Grade III. Έχει φτάσει σε επίπεδο Β’ Μέση στο πιάνο, κατέχει πτυχίο αρμονίας, ενώ παράλληλα είναι αυτοδίδακτη στη κιθάρα και στη μελόντικα. Το 2019 συμμετείχε στη συναυλία του Αριστοξένειου Ωδείου Θεσσαλονίκης “Η συνάντηση” με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και το 2023, συμμετείχε στην εκδήλωση του Πολυάνειου Ωδείου “Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι”, όπου ερμήνευσε δέκα κομμάτια του. Μέχρι το 2023 , υπήρξε μέλος του θεατρικού εργαστηρίου ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, όπου συμμετείχε στις παραστάσεις “Ατρείδες” , “Νύχτες στο Παλέρμο” και “Οι Δούλες”. Έχει συμμετάσχει σε σκηνοθεσίες του Τμήματος Θεάτρου και Κινηματογράφου, όπως επίσης έχει επιμεληθεί το μουσικό κομμάτι για ταινία μικρού μήκους και για την παράσταση “Ρασκόλνικωφ”, που ανέβηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο το 2023. Πλέον είναι μέλος της θεατρικής ομάδας DOT Ensemble Greece και συμμετέχει στη παράσταση “Πετριχώρα – Η ιστορία του Γιοφυριού της Άρτας” του Χάρη Θώμου, όπου υποδύεται τη Λυγερή. Επίσης είναι μέλος της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας “LUMEN” και συμμετέχει στη παράσταση “Λιμερεντία” της Χριστίνας Κοσκινά, στα πλαίσια της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής 2025.