Νίκος Γαλανός: Ο ζεν πρεμιέ πίσω από τα φώτα- Άγνωστες πτυχές της ζωής του

Οι συνεργασίες, ο εθισμός στον τζόγο και οι συνεντεύξεις του ηθοποιού, που έφυγε χθες από τη ζωή

Μαρία Συμεωνίδου
νίκος-γαλανός-ο-ζεν-πρεμιέ-πίσω-από-τα-1323052
Μαρία Συμεωνίδου

Ο Νίκος Γαλανός υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Η απαράμιλλη γοητεία του, η θεατρική του παιδεία και η έντονη εσωτερική του προσωπικότητα, όλα αυτά σε ένα ιδιαίτερο κράμα έκαναν το αποτύπωμά του ανεξίτηλο στον ελληνικό κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.

Γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου του 1945 στην Αθήνα, ο Νίκος Σουπιωνάς όπως είναι το πραγματικό του επίθετο, ήξερε εξαρχής ότι θέλει να κάνει ένα επάγγελμα που θα τον αφήνει να εκφράζεται. Η επιλογή του να γίνει ηθοποιός ήταν κάτι παραπάνω από συνειδητή και τον βλέπουμε να επιλέγει την δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη για αυτό. Αρκετά γρήγορα διαφαίνεται το ταλέντο του και η εργατικότητα του και ο Φίνος τον ξεχωρίζει και τον πετά στην αρένα του δίπλα σε μεγαθήρια της εποχής που ακούν στα ονόματα Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η δεκαετία του ’70 ήταν αυτή που τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο γοητευτικούς και δημοφιλείς ηθοποιούς της εποχής, τότε ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε πολλές ταινίες του κινηματογράφου κυρίως και ειδικότερα της κινηματογραφικής βιομηχανίας Finos Film…υπογράφοντας συμβόλαια έξι χρόνων, με τρείς ταινίες τον χρόνο και συγκεκριμένα ποσά, τόσο ενθουσιασμένος ήταν ο Φιλοποίμην μαζί του.

Η καριέρα και οι επαγγελματικές αμφιβολίες του:

Παρά την φυσική του παρουσία και το ταλέντο του στην οθόνη, ο Γαλανός δεν επιδίωξε ποτέ την υπέρμετρη δημοσιότητα. Θα έλεγε κανείς το αντίθετο, ήταν πάντα αποστασιοποιημένος  και επιφυλακτικός με το εγχώριο σταρ σίστεμ. Ήθελε να κρατά την ζωή του εκτός θεατρικού σανιδιού και κινηματογραφικού στούντιο αρκετά μυστική. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλές πτυχές της ζωής του που δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό.

Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Με τα πρώτα μου χρήματα αγόρασα ένα Mini Cooper, χρώματος κροκό. Είχα λόξα με τα αυτοκίνητα. Παλαιότερα, έτρεχα ερασιτεχνικά και σε ράλι. Ήταν χρήματα που είχα πάρει από το θέατρο και τις ταινίες».

Επιπλέον, κάτι που έχει παραδεχτεί είναι το πρόβλημά του με τον τζόγο, υπήρξε εθισμένος και έδινε μάχη από νεαρός ακόμα… σε μια εξομολόγηση του παραδέχτηκε πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ο τζόγος για την ζωή κάποιου και πως εκτός από οικονομικές απώλειες επιφέρει και τεράστια προσωπική φθορά.

Η δήλωση αυτή ήρθε όταν ένιωσε έτοιμος πλέον να μιλήσει και μάλιστα:

«Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είμαι ηλίθιος που έπαιζα χαρτί διότι χρωστούσα λεφτά που είχα χάσει κι έπρεπε να πουλήσω το αυτοκίνητό μου για να ξεχρεώσω. Κι επίσης μια φορά, στην απογευματινή παράσταση, με πήρε ο ύπνος ενώ ήμουν όρθιος και παραλίγο να πέσω. Και είπα…σοβαρέψου, δεν μπορείς να συνεχίσεις έτσι. Και το έκοψα».

Η εξομολόγηση αυτή ήρθε αργότερα, όταν ο ίδιος ένιωθε πλέον έτοιμος να μιλήσει για τις μάχες που έδωσε χωρίς να τις ξέρει κανείς. Έφτασε να πουλήσει το αυτοκίνητό του για να ξεχρεώσει και μάλιστα υπήρχαν μέρες που δεν πήγαινε καν σπίτι του, «Δυο φορές, όταν ήμουν με την Αλίκη στο θέατρο, έτυχε να πάω απευθείας. Είχα τελειώσει δύο παραστάσεις το Σάββατο, από το βράδυ χαρτί και έφευγα στις 5 και πήγαινα στο θέατρο κατευθείαν για να βγάλω άλλες δύο παραστάσεις. Πολύ επικίνδυνο!»

Η άγνωστη ιστορία του με τον Μίκη Θεοδωράκη: 

Ο γνωστός ηθοποιός έχει αναφερθεί ανάμεσα σε άλλα και στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και σε μια όχι και τόσο ευχάριστη συγκυρία.

Ο Νίκος Γαλανός στα 18 του έκανε έναν πρόωρο γάμο χωρίς να έχει απόλυτη συνείδηση της πράξης αυτής με μια κοπέλα που ήταν μαζί από το Γυμνάσιο ακόμη. Η μαμά της θα τους έδινε στέγη μετά την γάμο και κάπως έτσι έγινε, αλλά διήρκησε κάποιους μήνες μόνο, μιλάμε για το 1976 που η εποχή ήταν εντελώς διαφορετική και κάτι τέτοιο θεωρούταν φυσιολογικό.

Όταν λοιπόν χώρισαν τον Φεβρουάριο εκείνου του χρόνου συνέβησαν γεγονότα που και ο ίδιος δεν θέλει να ανακαλεί συχνά… «Μετά το χωρισμό, έμενα σε ένα σπίτι στον Λόφο Χαϊδαρίου. Και εκεί συνέβη κάτι που για πολύ καιρό μου φαινόταν απίστευτο. Στο σπίτι που έμενα με τη Χρυσούλα, κρύβονταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο πατέρας της Χρυσούλας είχε ανοίξει ένα μαγαζί στην Ομόνοια, και είχε έναν συνέταιρο, μέλος του κόμματος. Εκείνος, λοιπόν, ήθελε να κρύψει τον Μίκη, χωρίς να ρωτήσει κανείς ποιος ήταν. Μόνο φαγητό έπρεπε να αφήνουν έξω από την πόρτα. Η Χρυσούλα και η μάνα της συμφώνησαν, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς θα ακολουθούσε».

Όπως φαίνεται μετά από κάποιο καιρό που ο Θεοδωράκης κρυβόταν, άρχισε να μεταμφιέζεται για βγαίνει έξω, συνήθως παππάς, ωστόσο κάποιος τον αναγνώρισε και έπρεπε να αλλάξει κρυψώνα…ο Μίκης μπορεί να το έσκασε, αλλά η Χρυσούλα και η μητέρα της βρέθηκαν στην φυλακή όπως λέει ο Γαλανός. «Έμειναν εκεί για χρόνια, 5-6 χρόνια, και η ζωή τους καταστράφηκε. Ο Τάκης, ο αδελφός της, συνελήφθη με προκηρύξεις. Εγώ την γλίτωσα, αν και με φώναξαν δύο φορές στην ασφάλεια. Τους είπα ότι δεν ήξερα τίποτα και έτσι βγήκα αλώβητος από όλο αυτό».

Όταν η Χρυσούλα βγήκε από τη φυλακή, πήγε να τη δει. Η ζωή τους είχε διαλυθεί. Το σπίτι τους πήγε σε πλειστηριασμό, και έφυγαν για την Γερμανία, να ξαναρχίσουν.

Κάτι που επίσης ήθελε να κρατάει κρυφό ήταν η προσωπική του ζωή και οι κατά καιρούς  σύντροφοί του. Πολλοί λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ήταν αρραβωνιασμένος και μάλιστα έτοιμος για γάμο με την Κάτια Δανδουλάκη. Υπήρχαν φήμες, αλλά δεν επιβεβαιωνόταν για δεκαετίες, μέχρι που η ίδια η ηθοποιός το ξεκαθάρισε πώς ήταν αρραβωνιασμένοι και πήγαιναν για γάμο επίσημα. Αυτή η ιστορία κράτησε δύο με διώμιση χρόνια όπως αποκάλυψε ο ίδιος αλλά τόνισε πώς «Αν δεν μίλαγε η Κάτια, εγώ δεν θα έλεγα ποτέ ότι υπήρξαμε αρραβωνιασμένοι. Όπως και δεν το είχα πει ποτέ». Τα τότε περιοδικά και εξώφυλλα ήταν τα σημερινά social media και δεν ήθελα να μάθουν τίποτα για αυτό.

Ο ηθοποιός πίσω από τον άνθρωπο 

Οι πρώτοι του ρόλοι ήταν ρομαντικοί, γεμάτοι συναίσθημα, με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις του σε ταινίες όπως Η Κόρη του Ήλιου, που έκανε τεράστια εισπρακτική επιτυχία για την εποχή, Η Λεωφόρος του Μίσους, το Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα και άλλα πολλά της προσωπικής επιτυχημένης του φιλμογραφίας.

Παρά την επιτυχία, απέφευγε τις φανφάρες και προτιμούσε να αποσύρεται στη γωνία, περιμένοντας και εν τέλει επιλέγοντας ρόλους με ουσία. Έπαιξε και σε κωμικούς ρόλους όπως στο Η Αλίκη Δικτάτωρ (1972) – με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και  στο πολύ γνωστό Η Ρένα είναι όφσάιντ την ίδια χρονιά με αυτή να είναι η τελευταία ταινία που γύρισαν στην Φίνος Φιλμ ο Αλέκος Σακελλάριος και η Ρένα Βλαχοπούλου. Η κωμική αυτή  ταινία έχει ιστορική αξία λόγω της σατιρικής αναφοράς και διάστασης που δίνει στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα της εποχής, με τον Γαλανό στον ρόλο του Χούλιο να μένει αξέχαστος και να χαρίζει απίστευτο γέλιο.

Βέβαια, ο Νίκος Γαλανός  είχε δηλώσει πως προτιμούσε ρόλους με συναισθηματικό ή πνευματικό βάθος, όμως δεν απέφευγε διόλου τα πιο ανάλαφρα projects όταν αυτά είχαν “ουσία ή στυλ”, όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Κάτι που σίγουρα απέφευγε πάντως επαγγελματικά ήταν οι διαφημίσεις. Το 1968, του είχε ζητηθεί να διαφημίσει τσιγάρα μιας τότε τεράστιας καπνοβιομηχανίας και ο Φίνος του είπε χαρακτηριστικά «Μην το κάνεις!» ήταν ντροπή για έναν ηθοποιό να κάνει διαφημίσεις και από όσο έχει αναφερθεί είναι κάτι που δεν το κρίνει αφού βλέπει άπειρους συναδέλφους του να το κάνουν, αυτός κρατά τη συμβουλή του παραγωγού του και «ακόμα και τώρα λέω όχι! Τον εαυτό μου δεν τον ξεπουλάω με τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της επιλογής».

Ο άνθρωπος πίσω από τον ηθοποιό: 

Ο Νίκος Γαλανός δεν ήταν απλά ένας ωραίος της μεγάλης και της μικρής οθόνης, ένας ακόμα εφήμερος ζεν πρεμιέ της εποχής του. Ήταν ένας βαθιά στοχαστικός άνθρωπος, με πνευματικές αναζητήσεις και έντονη ανάγκη να τα έχει καλά με το μέσα του.

Έχει ασχοληθεί με τη βουδιστική φιλοσοφία και έχει πει σχετικά ότι «Πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνο σάρκα. Είμαστε και κάτι άλλο. Πέρασα από πάρα πολλά. Ίσως αυτό με βοήθησε να συνειδητοποιήσω τα του εαυτού μου και να κρατάω ισορροπίες. 55 χρόνια που είμαι στον χώρο με κρατάνε υγιή στην καρδιά και στο μυαλό. Όταν είναι να γίνει κάτι θα γίνει όχι απαραίτητα όταν το θέλεις εσύ».

Σχετικά με τη φήμη του έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν ξέρει αν τελικά η επιλογές του και το πώς επέλεξε κατά καιρούς να διαχειριστεί το όνομά του ήταν σωστό…το μόνο που ξέρει είναι ότι εξαρχής έβαλε «απαγορευτικά» στο εαυτό τους όπως «Δεν θα έπαιζα σε φτηνιάρικες ταινίες και δεν θα έκανα διαφημίσεις. Υπάρχουν ηθοποιοί που έκαναν καριέρα από ένα διαφημιστικό προϊόν και έβγαλαν τεράστια ποσά. Ούτε τους ζήλεψα ούτε ήθελα αυτό για μένα!»

Φαίνεται αυστηρός με τον εαυτό του και σίγουρος αρνητής της νοσταλγίας και ίσως σε ένα βαθμό και του ρομαντισμού. Οι δηλώσεις του σχετικά με το αν νοσταλγεί καταστάσεις είναι κοφτές «Όταν στις παρέες ακούω “θυμάσαι τότε που…”, σηκώνομαι και φεύγω. Δεν μου αρέσει να ζω στο παρελθόν».

Τελικώς, σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε πολύ ενδιαφέρουσα οπτική για τον θάνατο. Έχει απομυθοποιήσει πολλά πράγματα που απασχολούσαν το μυαλό του στο παρελθόν, ο θάνατος δεν ήταν ένα από αυτά, όπως είχε πει «είναι μία κατάσταση πολύ δυνατή που σοκαριζόμαστε…»

Τελευταίος ρόλος: 

Το ευρύ κοινό τον απόλαυσε εκ νέου στη σειρά Η Γη της ελιάς, που υποδύθηκε τον Ισίδωρο Βρεττάκο. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει όμως από τον ρόλο λόγω των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Ο ίδιος είχε εκφράσει την ευχαρίστησή του για τη συμμετοχή σε αυτή τη σειρά στα «ύστερα» της καριέρας του και για την αναγνώριση μέσα από αυτή από μεγάλη μερίδα του νέου κοινού που τυχών δεν τον ήξερε από τις παλαιότερες του επιτυχίες.

Αυτά τα αποσπάσματα συμπυκνώνουν σε ένα βαθμό τον χαρακτήρα του Γαλανού – ενός ανθρώπου που δεν ήθελε να μείνει σε όσα πέτυχε, αλλά σε αυτό που ήταν εσωτερικά.

Ο Νίκος Γαλανός έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαΐου 2025, σε ηλικία 79 ετών. Άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη από ήθος, ταλέντο και σιωπηλές νίκες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα