Ο Ακύλας είναι ο καλλιτέχνης που μισεί τη σοβαροφάνεια στη ζωή του
«Μέσα από την μουσική μου θέλω πολύ να βοηθήσω παιδιά, να μη νιώθουν μόνα, πως δεν ανήκουν, όπως ένιωθα εγώ στις Σέρρες»
Για μερικούς ανθρώπους η μουσική είναι ανάγκη. Δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν τη ζωή τους αλλιώς. Δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν να τραγουδούν και να γράφουν. Είναι θεραπεία και αν ποτέ σταματήσουν να κάνουν μουσική, θα πέσουν σε βαριά κατάθλιψη. Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Ακύλας Μυτιληναίος, ο οποίος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.
Ακόμα ούτε ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στον εσωτερικό του κόσμου. Είναι χαώδης και είναι δύσκολο να βγάλεις συμπεράσματα. Του αρέσει να εξερευνά, να μαζεύει εμπειρίες, να μαθαίνει τον εαυτό του και κάθε διαφορετική πτυχή του που μπορεί να τον εκπλήσσει είτε με ευχάριστο είτε με δυσάρεστο τρόπο.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Για εκείνον ήταν δύσκολη η ζωή εκεί, καθώς ένιωθε πως ποτέ δεν ταίριαξε/δεν χώρεσε στη κανονικότητα τους.
«Όταν πήγα Θεσσαλονίκη μετά το σχολείο, άνοιξα τα φτερά μου, σταμάτησα να υποκρίνομαι, έγινα αληθινός απέναντι μου και αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Έχω τελειώσει μαγειρική, δεν έδωσα πανελλήνιες. Γούσταρα να μαγειρεύω από μικρός, να συνδυάζω αρώματα. Ξεκίνησα να δουλεύω απευθείας μετά το σχολείο. Ήθελα να είμαι ανεξάρτητος, να τα βγάζω πέρα μόνος. Είναι δύσκολη δουλειά και θέλει γερό στομάχι, δεν είναι για όλους. Ούτε για μένα ήταν τελικά. Μεγάλος μου έρωτας το θέατρο. Έδωσα τρεις φορές στο Κρατικό και Εθνικό θέατρο. Στο τέλος κατάφερα να περάσω στη δεύτερη φάση και στα δύο, αλλά δε κατάφερα να περάσω τις τελικές εξετάσεις. Δεν υπήρχαν ποτέ λεφτά για δραματική. Πριν έρθει η μουσική στη ζωή μου είχα πιάσει ψυχολογικό πάτο, σκεφτόμουν πως θα συνεχίσω μια ζωή να κάνω burger και να καθαρίζω τουαλέτες. Πράγμα που κάνω ακόμα, αλλά με μουσική (γελάει)»
Ο Ακύλας τελείωσε το μουσικό γυμνάσιο Σερρών. Εκεί ήταν ένα παιδί που τραγουδούσε στη χορωδία. Όμως του είχε δημιουργηθεί μια αποστροφή στη μουσική εξαιτίας ενός καθηγητή, που του έκανε βιολί.
«Δεν λες ποτέ σ’ ένα παιδί πως είναι “άχρηστο”. Με είχε αφήσει μεταξεταστέο στη ‘Β Γυμνασίου. Δεν πίστευα σε μένα, με έκανε πολύ ανασφαλή όλο αυτό. Έφυγα στο Λύκειο, πήγα σε γενικό και ανέβασα όλα τα βιβλία μουσικής, το αρμόνιο και το βιολί στην αποθήκη. Τρία χρόνια μετά, πηγαίνοντας Θεσσαλονίκη, είπα στη μάνα μου να φορτώσει στη μεταφορική και το αρμόνιο. Μόνος πλέον, στο δικό μου σπίτι, μπόρεσα να αναθεωρήσω τη σχέση μου με τη μουσική. Παρέες στο σπίτι με φθηνόκρασα και vip συναυλίες στο αρμόνιο μου. Παράλληλα όμως με τη δουλειά, ήταν πολύ δύσκολο να επενδύσω περισσότερο χρόνο. Όταν μπήκαμε στη πρώτη καραντίνα, ήμουν κατενθουσιασμένος που θα σταματούσα επιτέλους να δουλεύω. Πρώτη φορά είχα τόσο ελεύθερο χρόνο. Αγόρασα ένα γιουκαλίλι και έμαθα να παίζω μέσω YouTube. Εκεί γεννήθηκαν και τα πρώτα στιχάκια. Αυτό που ένιωσα όταν ολοκλήρωσα να γράφω το “Φθηνόκρασο” τότε μέσα σε ένα βράδυ ήταν η απόλυτη έκσταση. Ήξερα πλέον τι πρέπει να κάνω»
To TikTok προέκυψε στη ζωή του τυχαία, όταν μια φίλη του είπε “τι έχεις να χάσεις; Κάνε το!”. Η συνέχεια γνωστή σε όσους βρίσκονται στην πλατφόρμα καθώς πολλές διασκευές του Ακύλα έγιναν viral και πολλά βίντεο “ντύθηκαν” μουσικά με την φωνή του.
«Δεν είχα θέμα να τσαλακωθώ μπροστά σε μία κάμερα, άλλωστε μισώ τη σοβαροφάνεια. Με φόβιζε που επρόκειτο να κριθώ για τη φωνή μου, αλλά η ζωή είναι για τους τολμηρούς, περιμένοντας δεν έρχεται τίποτα. Δε περίμενα σε καμία περίπτωση όλο αυτό που ακολούθησε. Το video με το ‘Κάποτε η Τζούλια Αλεξανδράτου είχε πει’ είχε γίνει viral σε ένα βράδυ. Έβλεπα τα views να ανεβαίνουν σε τεράστια ταχύτητα και δε το πίστευα. Χιλιάδες βίντεο με τη φωνή μου από πίσω. Πήρα τόση αγάπη από τον κόσμο, αυτό με βοήθησε να πιστέψω ακόμα περισσότερο σε μένα»
@akylas__ Αγαπημένο κομμάτι στην Eurovision? 💅🏻👁️👄👁️💅🏻 #fy #fyp #gr ♬ Ακύλας _ Μόνο για σένα akylas__ – Akylas
Ο Ακύλας μέσα από την μουσική του θα ήθελε να ευαισθητοποιήσει κόσμο και να φτιάξει τη δύσκολη μέρα κάποιου.
«Θέλω πολύ να βοηθήσω παιδιά, να μη νιώθουν μόνα, πως δεν ανήκουν, όπως ένιωθα εγώ στις Σέρρες. Πως πρέπει να αγαπήσουν και να αποδεχτούν πρώτα τα ίδια τον εαυτό τους. Για μένα αυτό το άτομο στην εφηβεία ήταν η Lady Gaga. Μια weirdo, αντισυμβατική τραγουδίστρια που μου έδωσε όραμα να ταυτιστώ και μου είπε πως έτσι γεννήθηκα και δε πάει τίποτα λάθος με μένα»
Όπως τονίζει ο ίδιος παλαιότερα τον πείραζε πολύ που οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στην εμφάνιση του και όχι στην μουσική του, όμως αποφάσισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την αισθητική του για να ταιριάξει στων υπολοίπων.
«Υπήρχε τεράστια αντίδραση και από συγγενείς, πολύ άσχημα σχόλια. Στις αρχές θυμάμαι είχα το μισό μου σόι block. Δε πληρώνουν τους λογαριασμούς μου για να μου πουν τι θα κάνω και δεν είμαι υποχρεωμένος σε κανέναν. Μου ήταν δύσκολο στην αρχή να τους αντιμετωπίσω αλλά μετά είπα να πάνε να γαμ****νε. Για να κάνεις αυτό που κάνω θέλει θάρρος και θράσος. Aν δε γουστάρεις κλείσε μάτια και τράβα στη τρύπα σου. Δε θα με περιορίσω επειδή σου ‘χαλάω την αισθητική’ Φτιάξε τη δική σου ταιριαστή αισθητική και άραξε σπίτι σου αν ενοχλείσαι από τον υπόλοιπο κόσμο»
“Θα μπορούσα να συνεργαστώ με εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους καλλιτέχνες. Από Μαραβέγια, Τάμτα μέχρι Κραουνάκη. Μ’ αρέσει πολύ και η Marseaux”
Ο Ακύλας σε παλαιότερη συνέντευξη του έχει εξομολογηθεί πως έχει δεχθεί επίθεση στην Αγίας Σοφίας λόγω της εμφάνισης του.
«Είχα σοκαριστεί τότε και μου άφησε τραύματα αυτό. Δε μπορώ να κυκλοφορήσω όπως θέλω; Δε μπορώ να εκφραστώ όπως θέλω; Τότε ποιο το νόημα; Είναι σαν να είμαι φυλακή. Είχα γράψει ένα κομμάτι με αφορμή όλο αυτό τότε, λέγεται ‘Έγκλημα’ και σχεδόν κάθε φορά που το τραγουδάω κλαίω. Μου είναι δύσκολο να τελειώσω την ηχογράφηση του ακόμα , είναι η πιο ευάλωτη πλευρά μου και θέλω να νιώσω έτοιμος. Με το TikTok νιώθεις μια ασφάλεια πίσω από την κάμερα σου, βέβαια, σε ένα βίντεο που ανέβασα από τα παρασκήνια του video clip ‘Το Αύριο’ με δύο drag queens (Glastra, Lou Graw) φάγαμε κράξιμο στο TikTok, με ομοφοβικά σχόλια, ακόμα και απειλητικά μηνύματα. Εκεί είχα στεναχωρηθεί πολύ, ήταν μια σφαλιάρα ρεαλισμού, για τον κόσμο που ζούμε…»
Τι θα συμβούλευε ο ίδιος κάποι@ που ενδεχομένως να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση στο μέλλον;
«Να κουβαλάει σπρέι πιπεριού; Δε ξέρω! Αυτό είναι τρομοκρατία, να φοβάσαι να βγεις από το σπίτι σου , με τα ρούχα που αγαπάς, επειδή φοβάσαι μη σε πλακώσουν στην επόμενη γωνία. Να φοβάσαι να κρατήσεις τον άνθρωπο σου από το χέρι. Δε θέλω να είμαι σε ετοιμότητα όταν βγαίνω για βόλτα με τους φίλους μου, θέλω να περνάω καλά. Σε σκηνικά όπως αυτό στην Αγίας , ο κόσμος γύρω είναι αυτός που πρέπει να αντιδράσει και να σταματήσει τους τραμπούκους»
@akylas__Κάτι έπαθε το αριστερό μου μάτι♬ πρωτότυπος ήχος – Akylas
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει κάνει ποτέ στη ζωή του.
«Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύω σε κουζίνες και καφέ, ενώ παράλληλα τρέχω με πρόβες , ηχογραφήσεις κλπ. Θέλει γερό στομάχι, δουλεύω non stop. Οικονομικά είμαι πιο μέσα από ποτέ γιατί ό,τι βγαίνει το επενδύω στη μουσική μου και δυστυχώς δε μπορώ να καλύψω τις ανάγκες πλήρως. Αρρώστησα πολλές φορές φέτος γιατί δε ξεκουραζόμουν. Για να κάνεις μουσική στην Ελλάδα θέλει γονείς με φράγκα, διαφορετικά, θα στάξεις φίλε μου.
Την περίοδο που ξεκίνησα το TikTok ανέβαζα καθημερινά σχεδόν υλικό, έπαιρνα το επίδομα αναστολής και είχα χρόνο και όρεξη να τραβήξω βίντεο. Το να είσαι content creator δεν είναι εύκολη δουλειά , απαιτεί χρόνο και καθαρό μυαλό για να σκεφτείς κάτι δημιουργικό. Στη πίεση δε βγαίνει τίποτα καλό»
@akylas__ @maraveyas ♬ πρωτότυπος ήχος – Akylas
Το μεγαλύτερο του όνειρο είναι να κάνει κινηματογράφο, μιούζικαλ. Θα ήθελα να ζει από τη μουσική του και να μπορεί να συνεχίσει να δημιουργεί.
«Αλλά να σου πω την αλήθεια , επειδή προέρχομαι από φτωχή οικογένεια, το ’χω άχτι να βγάλω λεφτά. Όχι να τα κάνω μασούρια, θα ήθελα να μπορώ να κερνάω όλο το κόσμο, να κάνω δώρα στους φίλους μου, στην οικογένεια μου. Η φτώχεια δημιουργεί θλίψη»
Πρόσφατα ο Ακύλας κυκλοφόρησε ένα από τα καινούργια του κομμάτι το το “Μα Εγώ”, το οποίο είναι ένα τελείως καλοκαιρινό κομμάτι, κάτι εντελώς διαφορετικό.
«Μ’ αρέσει όταν υπάρχει αυτό το οξύμωρο , μεταξύ θλιβερού στίχου και χορευτικής μουσικής. Σου λέω πόσο πονάω και μου λείπεις ενώ παράλληλα το κουνάω σε reggaeton ρυθμούς. Φυσικά δε λείπει το γιουκαλίλι. Το ‘’Εκδηλώσου’’ είναι εντελώς pop με dark και κάποια trap στοιχεία. Ήθελα πολύ να φύγω από φυσικά όργανα και να πάω σε κάτι πιο ηλεκτρονικό.
Εμπνέομαι από ανθρώπους και καταστάσεις. Σε ένα κόσμο που γονατίζει και είναι γκρι , εσύ βγες και δείξε σε όλους τα χρώματα σου. Στίχοι και μουσική υπογράφω εγώ , ενώ στη μουσική παραγωγή είναι ο Θανάσης Αλεξανδρής. Παρουσιάστηκαν πρώτη φορά Live στη κεντρική σκηνή του Αthens Pride! Τα video clip του ‘’Μα Εγώ’’ και ‘’Εκδηλώσου’’ και πολλές ακόμα κυκλοφορίες. Τελειώνουμε ήδη άλλα 3 κομμάτια εκ των οποίων το ένα είναι dueto με Αγγελίνα. Πέρα από την εμφάνιση στην κεντρική σκηνή του Athens Pride , θα συμμετέχουμε και στο φετινό Schoolwave με τους Naiads. Στους Νaiads ανήκουν ο Θανάσης Αλεξανδρής (Αtana), ο οποίος είναι και ο μουσικός παραγωγός των δύο καινούριων κομματιών , ο Γιώργος Κοκοτσάκης στα ντραμς, ο Χρήστος Φουσέκης στο μπάσο, ο Νίκος Αλεξανδρής στη κιθάρα, ο Ορέστες Μπαρσάκης (Μonozim) στα πλήκτρα και η Μαίρη Γεωργοπούλου στο φλάουτο. Στα φωνητικά ο Βizi Bakson και ο Στέλιος Μπούρας.»