Θεσσαλονίκη

Ο εκπαιδευτικός που έμαθε σε μαθητές με αναπηρία να φτιάχνουν (υπέροχες) συνταγές

Tο Σάββατο, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Γιώργος Ευγενειάδης ετοιμάζει το πρώτο δωρεάν workshop Συμπερίληψης στη Θεσσαλονίκη και μιλάει γι' αυτό και όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μέρα

Γιώργος Σταυρακίδης
ο-εκπαιδευτικός-που-έμαθε-σε-μαθητές-μ-942901
Γιώργος Σταυρακίδης

Η αναπηρία θα πρέπει να σταματήσει να είναι απλά μία λέξη που φοβίζει και να αντιμετωπιστεί ως μία κοινωνική πραγματικότητα.

Στη χώρα μας, το 10% του πληθυσμού είναι ανάπηροι και ως μέλη μιας κοινωνίας, ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, θα πρέπει και αυτό το 10% να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να μπορεί να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, καλλιέργειας του σεβασμού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Η συνειδητοποίηση της ευθύνης που πρέπει να έχουμε όλοι μας απέναντι σε κάθε άνθρωπο, αποτελεί τον βασικό πυλώνα στην εξέλιξη μιας υγιούς κοινωνίας όπου οι πράξεις του καθενός από εμάς επηρεάζουν ολόκληρο το σύμπαν και το εξελίσσουν.

Η αναπηρία μας αφορά όλους. Και μέχρι να το καταλάβουμε αυτό απόλυτα, δεν θα μπορέσει καμία κοινωνία – μικρή ή μεγαλύτερη – να αλλάξει. Αφορά τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους εργοδότες μας, τους υπαλλήλους μας, τους καθηγητές μας, τους μαθητές μας, τους φίλους μας, τους γονείς μας, τους συγγενείς μας, την κοινωνία μας ολόκληρη.

Είναι άλλωστε και η δομή μιας ολόκληρης κοινωνίας η διαφορετικότητα και ο πληθυσμός ανθρώπων που διαφέρουν αλλά μπορούν να συνυπάρξουν. Ανθρώπων με ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αγάπη, στην οικογένεια.

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται για πρώτη φορά ένα διαφορετικό workshop συμπερίληψης από τον ιδιαίτερα δραστήριο εκπαιδευτικό και συγγραφέα Γιώργο Ευγενειάδη που έφυγε πριν μερικά χρόνια από τη Θεσσαλονίκη για να διδάξει σε Ειδικό Σχολείο της Αθήνας, φτιάχνοντας τη ζωή του ολόκληρη γύρω από μία δική του διάθεση να αφιερωθεί στην ασυναίσθητη και στα παιδιά.

Δεν πάει πολύς καιρός, από τότε που όλα τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν μαζί του και με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) Νέου Ηρακλείου Αττικής, όταν δημιούργησαν τη μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Special Sticks», παράγοντας μόνοι τους στο εργαστήριο, γευστικότατα μπαστουνάκια σφολιάτας, όπου τα συσκεύαζαν και τα πωλούσαν στην καντίνα του σχολείου και σε άλλα δύο συνεργαζόμενα σχολεία!

Την έκδοση των δικών του βιβλίων μαγειρικής «Απλά και διαφορετικά» με συνταγές όπου η εκτέλεσή τους παρουσιάζεται με εικόνες ώστε να γίνονται εύκολα κατανοητές, την εμπνεύστηκε ο ίδιος από τους μαθητές του, που ήθελαν ένα βιβλίο σε αρμονία με τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας τους. Τελικά η επιτυχία των βιβλίων του, ήρθε ως συνέχεια μίας δικής του προσωπικής επιτυχίας που καθρεφτίζεται στην ευτυχία των μαθητών του με αναπηρία.

Ο Γιώργος Ευγενειάδης παρέα με μια ομάδα μαθητών του Σώματος φίλων ΑμεΑ «Δράση για το κάτι άλλο» και τη Μελίνα Χατζηπαντελή Ζαχαροτέχνη-Cake Artist του melisoula.gr φτιάχνουν αυτό το Σάββατο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο Εστιατόριο – Καφέ ΑνφανΓκατέ (Αγίου Δημητρίου 159 Α Θεσσαλονίκη) στο Τελλόγλειο, μία συνταγή από τα βιβλία του και τα διάσημα «Special Μπισκότα» του που έγραψαν γι’ αυτά όλα τα ΜΜΕ της χώρας, ενώ μας καλεί όλους να ζήσουμε την εμπειρία αυτή και να συμβάλουμε με την δημιουργία και αγορά μπισκότων, αφού έσοδα από τις πωλήσεις των μπισκότων και των βιβλίων (που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο) θα διατεθούν στο Σώμα φίλων ΑμεΑ “Δράση για το κάτι άλλο”.

Με αφορμή την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη σε μία τόσο σημαντική μέρα και με μία τόσο σπουδαία εκδήλωση, ο Γιώργος Ευγενειάδης μιλάει στην Parallaxi για ενσυναίσθηση και τις ανάγκες των μαθητών του και την κοινωνίας μας

Το Σάββατο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία και έρχεσαι Θεσσαλονίκη για ένα διαφορετικό workshop. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και τι θέλεις να περάσεις στον κόσμο που θα έρθει εκείνη τη μέρα στο ΑνφανΓκατέ;

Κάθε ιδέα μου έρχεται μέσα από την μικρή τάξη του σχολείου μας. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε με τα παιδιά να κάνουμε μπισκότα παζλ για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Αποφάσισα λοιπόν, όπως πάντα, να μεταφέρω αυτή την ιδέα έξω από το σχολικό πλαίσιο, και προέκυψε η ιδέα του WorkShop Συμπερίληψης του Σαββάτου. Η κύρια πρόθεση μου είναι να συνεργαστούν ομάδες ατόμων που δεν έχουν σχέση με την αναπηρία, με άτομα με μη ορατές αναπηρίες, όπως είναι τα σύνδρομα, η νοητική υστέρηση και ο αυτισμός με στόχο να ξεπεραστούν τα στερεότυπα. Καλούμε λοιπόν, με βοηθούς μαθητές ΑμεΑ και την Ζαχαροτέχνη-Cake Artist Μελίνα Χατζηπαντελή, τον κόσμο να συνεργαστεί για να δημιουργήσει τα  “Special μπισκότα” σε σχήμα παζλ άλλα και τα “Special Sticks” τα κριτσίνια της επιτυχημένης εικονικής επιχείρησης του σχολείου μας που έγιναν το σχολικό έτος 2017-2018.

Διδάσκεις μαγειρική και αρτοζαχαροπλαστική σε ένα δημόσιο ειδικό σχολείο και έχεις καταφέρει να το κάνεις διάσημο για έναν ιδιαίτερο και υπέροχο λόγο. Μίλησε μας για τις συνταγές που φτιάχνεις με τους μαθητές σου

Εργάζομαι στο ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου Αττικής στα εργαστήρια μαγειρικής-αρτοζαχαροπλαστικής. Ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα ειδικά σχολεία στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να πετύχουμε την εξωστρέφεια του, έξω από τις αίθουσες, με καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις (φέτος μάλιστα ξεκινάμε την τέταρτη εικονική μας επιχείρηση) κάνοντας όντως γνωστό το σχολείο μας και αναδεικνύοντας το έργο των μαθητών μας. Στα 5 σύγχρονα εργαστήρια που έχουμε στήσει με προσωπική δουλειά, όλοι οι συνάδερφοι μαγειρεύουμε καθημερινά. Εγώ ακολουθώ συνταγές απλές που βγαίνουν από τα συρτάρια των γιαγιάδων και μαμάδων και φυσικά με τον γνωστό σκιτσογραφημένο βήμα-βήμα τρόπο, όπως στα βιβλία “Απλά και Διαφορετικά”.

Φαντάζει δύσκολη η διδασκαλία σε παιδιά με αναπηρία. Είναι όντως;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το αγαπάς! Όχι, η αγάπη και τα χαμόγελα που εισπράττω είναι τόσο έντονα που όποια δυσκολία ξεπερνιέται.

Ποιες είναι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων, που δεν τους τις παρέχει η κοινωνία μας στον βαθμό που πρέπει;

Όποιες είναι οι ανάγκες ενός νευροτυπικού ανθρώπου ή ενός ανθρώπου χωρίς αναπηρία που θεωρούνται δεδομένες. Ενδεικτικά θα αναφέρω μια βόλτα στην πόλη χωρίς δυσκολίες, είτε κινητικές, είτε κοινωνικές, εργασία και διαμονή σε δομές όπου υπάρχουν φροντιστές. Μακάρι τα πράγματα να βελτιώνονται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενώ δεν είσαι σεφ, έχεις φτιάξει εξαιρετικές συνταγές και μάλιστα και βιβλία με συνταγές. Πώς ξεκίνησε όλο αυτό για σένα;

Ναι η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τα τρόφιμα και τις παρασκευές τους με τους Σεφ. Η μαγειρική όμως, είναι η φυσική συνέχεια της τεχνολογίας τροφίμων. Ουσιαστικά είναι η απλή εκδοχή αυτής της επιστήμης. Από παλιά υπήρχαν αυτόματες κινήσεις και συνδυασμοί στην μαγειρική που κανείς δεν ερμήνευε, όπως το φακόρυζο που είναι ο πιο απλός συνδυασμός πρωτεΐνης-υδατάνθρακα και το μείγμα αλεύρου-βουτύρου (το λεγόμενο ρου) που προκαλεί μέσω της ζελατινοποίησης του αμύλου πήξη στις σάλτσες. Άρα λοιπόν ο συνδυασμός μαγειρικής και τεχνολογίας τροφίμων ήταν κάτι το δεδομένο ήδη από τα πρώτα χρόνια στο πανεπιστήμιο. Όταν κλήθηκα να διδάξω την επιστήμη των τροφίμων μέσω της μαγειρικής το αποτέλεσμα ήταν οι συνταγές με τα βιβλία, άλλα όλα αυτά τελείως “Απλά και Διαφορετικά” και “έξω από τα νερά” που μας είχαν μέχρι τώρα συνηθίσει, χωρίς περίεργα υλικά, χωρίς ζυγαριές, χωρίς δοσομετρητές, ακόμη και χωρίς κείμενα!

Η πρόθεση του Σαββάτου, είναι να μαζευτούν χρήματα με την αγορά των «special» μπισκότων σου, για την ενίσχυση του Σώματος φίλων ΑμεΑ «Δράση για το κάτι άλλο». Πόσο σημαντική είναι η προσφορά στη δική σου ζωή αλλά και η προσφορά όλων μας σε μία δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή;

Όταν έμενα Θεσσαλονίκη, μιας και από εκεί προέρχομαι, είχα βρεθεί σε ένα Bazaar των φίλων Αμεα “Δράση για το κάτι άλλο”. Εκεί διαπίστωσα την αγάπη και τον τρόπο προσέγγισης της αναπηρίας του σώματος αυτού. Το σώμα αυτό αποτελείται από νέους κυρίως ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό με στόχο την τήρηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες τους. Αυτός και μόνο ο στόχος αξίζει την προσφορά όλων μας, με τον οποιοδήποτε τρόπο και μέσα στην καθημερινότητα μας.

Γνωρίζω πως έχεις έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση. Από την εμπειρία σου, η κοινωνία σε τι θα μπορούσε να αλλάξει απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες;

Η κοινωνία θα πρέπει να αναπτύξει την ενσυναίσθηση της, να γίνει ουσιαστικά λίγο “ανάπηρη” και αυτή, να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, να τους κατανοήσει και να τους προσεγγίσει. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Ποιο θα ήταν το μήνυμα σου για αυτό το ιδιαίτερο Σάββατο;

Το μήνυμα μας είναι: “Δεν λείπει κανένα κομμάτι παζλ από το παζλ της ζωής”

*Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Γιώργος Ευγενειάδης θα βρίσκεται στο Εστιατόριο – Καφέ ΑνφανΓκατέ στο Τελλόγλειο από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 παρέα με μια ομάδα μαθητών του Σώματος φίλων ΑμεΑ “Δράση για το κάτι άλλο” και την Μελίνα Χατζηπαντελή Ζαχαροτέχνη-Cake Artist του melisoula.gr. Έσοδα από τις πωλήσεις των μπισκότων και των βιβλίων θα διατεθούν στο Σώμα φίλων ΑμεΑ “Δράση για το κάτι άλλο”. Είσοδος δωρεάν. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα