Ο Γιώργος δουλεύει μ’ ένα λάπτοπ στο σακίδιο και έχει γυρίσει 45 χώρες
Γιώργο πώς είναι να δουλεύεις στα πιο συναρπαστικά μέρη του κόσμου;
Έχεις φανταστεί πως θα ήταν η ζωή σου αν θα μπορούσες κάθε μέρα να είσαι και σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα δουλεύεις; Πολλές φορές η εργασία μας βάζει εμπόδια στα σχέδια μας και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ή να κάνουμε όσα θέλουμε χωρίς να πάρουμε άδεια. Τι θα γινόταν, όμως, αν αυτό αποτελούσε κομμάτι της δουλειάς μας και δεν έβαζε κανένα stop σε ό, τι σκεφτόμασταν.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν αυτό που φαντάζει όνειρο για αρκετούς πραγματικότητα. Μπορεί να έχεις ακούσει τον όρο «ψηφιακοί νομάδες», καθώς πολλοί είναι πλέον οι άνθρωποι που η εργασία τους δεν απαιτεί φυσική παρουσία και χρησιμοποιούν κυρίως την τεχνολογία. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι μία τέτοια περίπτωση, που άφησε την Ελλάδα για να ταξιδέψει στα πιο συναρπαστικά μέρη του κόσμου, από τα οποία εργάζεται.
Ο Γιώργος από όταν θυμάται τον εαυτό του είχε σαν όνειρο να ανακαλύψει τον κόσμο. Έτσι από παιδί ξεκίνησε να ταξιδεύει νοητά, διαβάζοντας βιβλία με περιπέτειες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Στο πανεπιστήμιο κυνήγησα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, συμμετείχα σε συνέδρια στη Φινλανδία και τη Γαλλία, ενώ βρέθηκα να κάνω erasmus στην Πράγα και την πρακτική μου στην Αυστρία. Εκεί σιγουρεύτηκα πως όταν ολοκληρώσω τις σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού, θα ήθελα να εργαστώ εκτός Ελλάδος, ιδανικά σε κάποια εξωτική χώρα»
Έτσι και έγινε! Λίγους μήνες μετά δέχτηκε μια απρόσμενη πρόταση για να δουλέψει στην Ταϊλάνδη.
«Μετά από έναν χρόνο γεμάτο όμορφες και δύσκολες εμπειρίες στην ασιατική χώρα, ξεκίνησα να συνεργάζομαι με μία τοπική εταιρεία κρυπτονομισμάτων που δεν απαιτούσε τη φυσική μου παρουσία σε κάποιο γραφείο. Έβαλα λοιπόν το laptop μου σ’ ένα σακίδιο και έδωσα περιθώριο για ένα χρόνο τον εαυτό μου να επισκεφθώ τις τριγύρω ασιατικές χώρες παράλληλα με τη δουλειά μου. Ο ένας χρόνος μετατράπηκε σε τέσσερις και η ονειρική για εμένα ζωή του ταξιδιώτη μετατράπηκε σε πραγματικότητα. Ταξιδεύοντας βρήκα νέους τρόπους για να παράγω εισόδημα είτε από τον υπολογιστή είτε με προσωρινές εργασίες σε κάθε τόπο. Δεν έκανα τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάνει οποιοσδήποτε από το γραφείο ή το σπίτι του. Η διαφορά ήταν πως αντάλλαξα τα στενά όρια των τεσσάρων τοίχων με τις πέντε ηπείρους. Είμαι ένας νομάς, που η τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας του επέτρεψε να είναι παραγωγικός μέσα από το διαδίκτυο»
View this post on Instagram
Όπως εξηγεί: «ως γνήσια ελληνική οικογένεια και η δική μου είχε τους ενδοιασμούς σε αυτή μου την απόφαση. Τους φάνηκε παράλογο το γιατί μετά από καλές σπουδές και προοπτικές, θα επέλεγα να ακολουθήσω έναν άγνωστο και ριψοκίνδυνο δρόμο. Με τον καιρό, όταν οι δικοί μου συνειδητοποίησαν όχι μόνο την οικονομική μου ανεξαρτησία, αλλά κυρίως την εσωτερική γαλήνη που μου προσφέρει ο τρόπος ζωής μου έγιναν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου. Για όποιον σκέφτεται να κάνει το άλμα στη ζωή του ψηφιακού νομά αλλά φοβάται την αντίδραση των δικών του, θα του πρότεινα να ακολουθήσει το όνειρο του, και μαζί του θα συμπαρασύρει κάθε αμφιβολία των γύρω του. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν αυτή η ζωή δεν είναι για τον ίδιο, μπορεί να ακολουθήσει κάποιο άλλο μονοπάτι, και θα έχει μια ιστορία που θα θυμάται για όλη του τη ζωή»
View this post on Instagram
Πολλοί μπορεί να βιαστούν να συμπεράνουν πως ο τρόπος ζωής ενός πολίτης του κόσμου είναι ξέγνοιαστος και χωρίς προβλήματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Όπως εξηγεί ο Γιώργος:
«στην πραγματικότητα, πολλές δυσκολίες θα βρεθούν στο δρόμου σου όταν ταξιδεύεις και θα πρέπει όλες να τις αντιμετωπίσεις έξω από το στενό κύκλο ασφαλείας της οικογένειας και των φίλων σου. Μπορεί να αρρωστήσεις ή να χρειαστείς οτιδήποτε ενώ είσαι σε μια ξένη χώρα μεταξύ αγνώστων. Έτσι όμως μαθαίνεις να βασίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις και να ανακαλύπτεις τους δικούς σου τρόπους για να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της ζωής.
Συνήθως ταξιδεύω μόνος, και κάποιες φορές κάθε solo ταξιδιώτης έρχεται αντιμέτωπος με τη μοναξιά και την απομόνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μαθαίνεις να χτίζεις μια πολύ βαθύτερη και ευχάριστη σχέση με τον εαυτό σου, ενώ γίνεσαι πιο ανοιχτός στο να γνωρίσεις και να δώσεις ευκαιρίες σε νέα άτομα που θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Οι συνεχείς εναλλαγές του χώρου διαμονής και των προσώπων γύρω σου, οι μακρινές και πολύωρες μετακινήσεις καθώς και η ακατάπαυστη αναπροσαρμογή σε νέο περιβάλλον κουράζει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έχουν έρθει στιγμές που ένιωσα πως θέλω να σταματήσω αυτή τη ζωή και να απολαύσω την ασφάλεια της ρουτίνας και τις χάρες της προβλεπόμενης καθημερινότητας. Αυτές τις στιγμές όμως, διαδέχεται σε κάθε προορισμό μια αξέχαστη εμπειρία που μου υπενθυμίζει για ποιο λόγο επέλεξα να ταξιδεύω, και πόσες μοναδικές στιγμές θα έχανα αν είχα επιλέξει διαφορετικό δρόμο»
View this post on Instagram
Τα πρώτα χρόνια ως φοιτητής ταξίδεψε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ισπανία. Τα πρώτα δύο χρόνια ως ψηφιακός νομάς, τα πέρασε σε χώρες της Ασίας όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Μιανμάρ, η Μαλαισία, η Καμπότζη, το Βιετνάμ και το Λάος. Τα επόμενα χρόνια η ζωή με έφερε στη νότια Αμερική, όπου επισκέφτηκα τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Βολιβία, το Περού, το Εκουαδόρ, τη Κολομβία, την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά. Μετά από 45 χώρες, νιώθει ότι έχει δει ένα πολύ μικρό κομμάτι του πλανήτη, και η δίψα του για εξερεύνηση μένει άσβεστη.
“Έχουμε μάθει να λειτουργούμε σύμφωνα με τα πρότυπα στο στενό κοινωνικό μας κύκλο. Υπάρχουν όμως τόσα περισσότερα πράγματα στη ζωή”
«Ο λόγος που ταξιδεύω είναι για να μάθω το πως άλλοι πολιτισμοί αντιλαμβάνονται τη ζωή. Έχουμε μάθει να λειτουργούμε σύμφωνα με τα πρότυπα στο στενό κοινωνικό μας κύκλο. Υπάρχουν όμως τόσα περισσότερα πράγματα στη ζωή. Αλλιώς επιλέγει να βιώσει το κόσμο ένας μοναχός στη Ταϊλάνδη κι αλλιώς ένας ιθαγενής στον Αμαζόνιο. Και οι δύο όμως έχουν γνώσεις και εμπειρίες που μπορείς να ξεκλέψεις και να εφαρμόσεις με κάποιο τρόπο στη ζωή σου για να τη κάνεις καλύτερη»
View this post on Instagram
Ο Γιώργος αισθάνεται πραγματικά πλούσιος για τους φίλους που έχει κάνει στις χώρες που έχει επισκεφθεί.
«Είναι ανεκτίμητο να έχεις μια πόρτα ανοιχτή και μια ζεστή αγκαλιά να σε περιμένει στην άλλη άκρη του κόσμου. Εξίσου ανεκτίμητη είναι η δυνατότητα του να δουλεύεις όταν θέλεις, από όπου θέλεις και για όσο θέλεις. Η ελευθερία είναι ένα αγαθό που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει θυσιάσει στο βωμό της επαγγελματικής καριέρας και των υλικών απολαύσεων. Ταξιδεύοντας μαθαίνεις ότι σου αρκεί ένα σακίδιο για να είσαι ευτυχισμένος. Η ζωή σαν ψηφιακός νομάς, θα φέρει πιο γρήγορα στην επιφάνεια ταλέντα και ικανότητες που δε θα μπορούσες να καλλιεργήσεις στη περιοχή σου, ή ποτέ δεν είχες φανταστεί ότι έχεις. Είναι διαφορετικό να μαθαίνεις σάλσα στη Κολομβία ή σερφ στο Μπαλί! Ακόμα σαν ταξιδιώτης έχεις τη δυνατότητα να κάνεις γραφείο σου ή προσωρινό σου σπίτι μια εξωτική παραλία, ένα επιβλητικό βουνό ή μια μοντέρνα μεγαλούπολη. Η καθημερινότητα γίνεται μια περιπέτεια με απεριόριστες επιλογές και το μυαλό σου γεμίζει πολυδιάστατες εικόνες. Είναι στο χέρι σου να διαλέξεις το επόμενο σκηνικό που θα ξετυλιχτεί η ζωή σου, και να ανταλλάξεις τη συνήθεια με τη ποικιλία»
View this post on Instagram
“Δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα μας βάζει από νωρίς σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, με προδιαγεγραμμένη επαγγελματική πορεία”
Όσο ιδιαίτερος κι αν φαίνεται στους Έλληνες ένας τέτοιος τρόπος ζωής, στην πραγματικότητα είναι κάτι σύνηθες για πολλούς ξένους, ειδικά Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες. Μεγάλο μέρος των ψηφιακών νομάδων είναι άτομα με ανώτατη εκπαίδευση και καλή οικονομική κατάσταση. Έχουν πολλά να προσφέρουν σε κάθε κοινωνία που επιλέγουν να εγκατασταθούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Και όπως φαίνεται, λόγω και της απογοήτευσης πολλών εργαζομένων στις χώρες τους, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν αυτή τη κατεύθυνση ως τρόπο ζωής.
«Η Ελλάδα έχει να προσφέρει υπερπολύτιμα αγαθά, όπως τον ήλιο της, τη θάλασσα, τη φύση, τη φιλοξενία και το μοναδικό φαγητό. Με τις κατάλληλες υποδομές, ευκαιρίες και κινητρα θα μπορούσε να τραβήξει στο μέλλον μεγάλο αριθμό ατόμων που θα επενδύσουν στη τοπική οικονομία. Αυτό το πολυπολιτισμικό πλαίσιο μόνο καλά έχει να προσφέρει κατά τη γνώμη μου. Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή, ώστε η ανάπτυξη που θα φέρουν οι έχοντες ξένοι να μη γίνει σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων ντόπιων», αναφέρει.
View this post on Instagram
Οι Έλληνες σε όλη την ιστορία τους ήταν εξερευνητές και λάτρεις της περιπέτειας. Ακόμη και στη πιο σύγχρονη ιστορία, οι Έλληνες σε κάθε κρίση κατέκλυσαν τις 4 γωνίες του κόσμου και έχτισαν τίμιες και πετυχημένες ζωές.
«Θεωρώ ότι τα ταξίδια είναι στο αίμα μας, και είναι αυτό που λείπει από πολλούς νέους ανθρώπους για να νιώσουν την ολοκλήρωση. Δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα μας βάζει από νωρίς σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, με προδιαγεγραμμένη επαγγελματική πορεία. Έτσι, καθετί έξω από το κουτί, φαντάζει αδύνατο και επικίνδυνο. Το να ακολουθήσει ένας νέος Έλληνας το τρόπο ζωής ενός ταξιδιώτη δεν είναι καθόλου δύσκολο απλά χρειάζεται θάρρος και η κατάλληλη καθοδήγηση. Για το λόγο αυτο ξεκίνησα την ιστοσελίδα μου, www.storyofanomad.com όπου προσπαθώ να μοιραστώ όσα έμαθα τα τελευταία χρόνια ταξιδεύοντας και να παροτρύνω περισσότερους νέους να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι. Θα ήταν χαρά μου να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση έχει κάποιος που σκέφτεται να δοκιμάσει αυτό το τρόπο ζωής και μπορεί να με προσεγγίσει στο instagram στο papajim.gr.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram