ο-mitch-t-είναι-unapologetically-ο-εαυτός-του-και-σπάει-κάθε-1016547

Πρόσωπα

Ο MITCH T είναι unapologetically ο εαυτός του και σπάει κάθε ταμπού

Ένας 20χρονος ανερχόμενος μουσικός μας μιλά για την ζωή ως pop-rap artist στην Ελλάδα, την mainstream πλευρά και τον ορισμό του προκλητικού

Κλεοπάτρα Κουτσουρού
Κλεοπάτρα Κουτσουρού

Ο Μιχάλης ξεκίνησε την μουσική από τα 5 και για αυτόν η ζωή του είχε πάντα σχέση με κάτι καλλιτεχνικό. Τα κάνει όλα μόνος του για την μουσική του από τους στίχους μέχρι το creative direction στα βιντεοκλίπ του και  με αφορμή τον δίσκο του που μόλις κυκλοφόρησε, μας μιλά για την ενασχόληση με τη μουσική, την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας και την προτεραιότητα του να κάνει τους γύρω του να χαμογελούν.

Περιέγραψε μου τον εαυτό σου με λίγες λέξεις για κάποιον που δεν σε ξέρει

Με λένε MITCH T ασχολούμαι με την μουσική επαγγελματικά και το είδος της μουσικής που κάνω είναι pop-rap, έβγαλα το πρώτο μου τραγούδι τον Ιανουάριο και τώρα είμαι στον 6ο μήνα που κάνω μουσική πιο επαγγελματικά. Γενικά κάνω μουσική γιατί μου αρέσει να περνάω καλά μέσα από αυτό που κάνω. Πιστεύω πολύ ότι η χαρά έρχεται όταν κάνεις τα χόμπι σου επάγγελμα. Τώρα τον Ιούνιο θα βγάλω και το πρώτο μου EP που θα έχει έξι κομμάτια μέσα και θα βγάλω ακόμα ένα βιντεοκλίπ για το κομμάτι μου που θα λέγεται Sativa. Προς στιγμήν έχω βγάλει ένα βιντεοκλίπ για το τραγούδι μου Out Of Space.

Γιατί MITCH T; Από που προήλθε;

Το MITCH T είναι φουλ αστεία ιστορία. Ζούσα στο Παρίσι 2,5 χρόνια έκανα εκεί όπερα και οι φίλοι μου τότε με φώναζαν ή Mitch ή Michael σαν παρατσούκλι. Όταν λοιπόν ήρθα στην Ελλάδα και ήταν η φάση που αποφάσισα να αφήσω την όπερα και να στραφώ προς την pop μουσική ήμουν στο αμάξι με την φίλη μου την Πορφυρή και ψάχναμε να βρούμε ένα καλλιτεχνικό όνομα. Αυτή με είχε γραμμένο στο κινητό της ως Young T από το νέος τενόρος λόγω της όπερας και όταν της είπα εγώ ότι σκέφτομαι να το κάνω Mitch μου πρότεινε το όνομα MITCH T και συνδέθηκε τέλεια. Οπότε είναι ένας συνδυασμός από το νεαρός τενόρος και το όνομα μου που είναι Μιχάλης. Επίσης μου άρεσε που ήταν και λίγο παιχνιδιάρικο και μου θύμιζε λίγο την έκφραση spill the tea οπότε μου άρεσε πάρα πολύ σαν όνομα.

Πως ξεκίνησες με την μουσική και πότε κατάλαβες ότι αυτό είναι που θες να ακολουθήσεις;

Ξεκίνησα να κάνω μουσική από τα 5 μου στο Ναύπλιο επειδή κατάγομαι από εκεί. Πρώτα ξεκίνησα με πιάνο και από τότε έχω ασχοληθεί με αρκετά όργανα όπως φλάουτο, τσέλο και σαντούρι. Η ενασχόληση μου με τα παραδοσιακά όργανα προήλθε λόγω του ότι πήγαινα σε μουσικό σχολείο στην Ελλάδα. Ουσιαστικά από πολύ μικρός οι γονείς μου είχαν δει ότι είχα μια κλήση προς τις τέχνες γιατί έκανα και θέατρο και χορό, οπότε από μικρός έδωσα βάση σε αυτό. Νομίζω ότι για αυτό έχω αποφασίσει και ακολουθώ αυτή την πορεία σαν μουσικός λόγω του μουσικού παρελθόντος μου. Νιώθω κιόλας ότι δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω και κάτι άλλο, η ζωή μου έχει σχέση με κάτι καλλιτεχνικό αν μου το πάρεις αυτό, δεν ξέρω τι θα έκανα.

Η μουσική για εσένα τι είναι;

Η μουσική για εμένα είναι η καθημερινότητα μου και δεν στο λέω αυτό με τον κλασικό τρόπο ότι η μουσική σημαίνει τα πάντα για εμένα με ένα υπερβολικό τόνο. Είναι σημαντική για εμένα, είναι η δουλειά μου, είναι ένα κομμάτι μου. Αγαπώ πάρα πολύ να κάνω μουσική και ειδικότερα την μουσική που κάνω τώρα, γιατί νιώθω πως με εκφράζει απόλυτα και με απελευθερώνει, ο χαρακτήρας μου δηλαδή είναι αυτά που γράφω στα κομμάτια.

Τι μουσική ακούς; Γενικότερα τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με την pop-rap;

Γενικά ακούω από όλα τα είδη μουσικής και πάνω κάτω τα πάντα. Ακούω από Έφη Θώδη μέχρι Pavarotti και Doja cat χωρίς καμία υπερβολή. Ο λόγος που αποφάσισα ωστόσο να κάνω αυτού του είδους την μουσική είναι ότι μ άρεσε πάρα πολύ η hip hop από μικρός και οι μεγάλες popstars, οπότε από πάντα άκουγα και θαύμαζα αυτούς τους καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν όταν είχαμε μαζευτεί με κάποιους φίλους μου στο στέκι μας ένα καλοκαίρι λίγο μεθυσμένοι, άρχισαν για πλάκα εκείνοι να γράφουν ρίμες και να πατάνε πάνω σε μπιτ και το δοκίμασα. Έτσι μετά το ηχογραφήσαμε με τον φίλο μου τον Κωστή και όταν το έβαζα μετά να το ακούσουν μου έλεγαν όλοι ότι έχει πολύ ωραίο vibe και ότι είναι πολύ καλό και πως πρέπει να το δημοσιεύσω. Εκεί κατάλαβα ότι αυτό μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από μια πλάκα, κατάλαβα ότι άρεσε αυτό που έκανα και σε άλλους και ότι θα μπορούσε να έχει και συνέχεια, εγώ άκουγα έτσι και αλλιώς αυτή την μουσική και δεν είχα και κάτι να χάσω οπότε απλά το πήρα απόφαση και ξεκίνησα.

Άρα ήταν κάτι που δημιουργήθηκε πάνω στην πλάκα και μέσα από την παρέα;

Ήρθε πάνω στην παρέα σίγουρα. Δεν μπορώ να σου πω ότι από μικρός ήταν το όνειρο μου να κάνω pop μουσική απόλυτα γιατί μου είχε μπει το μικρόβιο της κλασικής μουσικής πρώτα και νόμιζα ότι μόνο αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να ακολουθήσω. Οπότε το είχα παγώσει αυτό το κομμάτι του εαυτού μου και τώρα που έχω αρχίσει και κάνω αυτή την μουσική έχω καταλάβει πόσο πολύ μου αρέσει.

Πως είναι να είσαι ένας ανερχόμενος pop-rap artist στην Ελλάδα;

Κοίτα εγώ είμαι αρκετά στην αρχή ακόμα και δεν μπορώ να έχω μια αντικειμενική και σφαιρική άποψη ώστε να σου πω πως είναι να είσαι pop καλλιτέχνης εδώ. Ωστόσο, πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό κοινό και αγκαλιάζει το διαφορετικό, γιατί αυτό που κάνω ναι μεν είναι pop-rap αλλά θεωρώ πως είναι κάτι αρκετά διαφορετικό για την εγχώρια μουσική σκηνή. Πιστεύω ότι γενικά το κοινό στην πλειοψηφία του είναι ανοιχτό στο καινούργιο, βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που θα είναι πιο προσβλητικοί και επικριτικοί αλλά θεωρώ σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο, η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάτι τόσο διαφορετικό και νιώθω ότι λείπει από την μουσική σκηνή μας.

Από που παίρνεις έμπνευση;

Γενικότερα δεν είμαι από τους artist που θα σου πουν ότι έγραψα αυτό το τραγούδι επειδή έχω ερωτική απογοήτευση ή είμαι πολύ λυπημένος. Δηλαδή δεν είμαι artist που σκέφτομαι πόσο λυπημένος είμαι οπότε ας κάτσω να γράψω μουσική η μουσική μου είναι πιο πολύ troll και πράγματα που σκέφτομαι ότι θα είχαν περισσότερο ενδιαφέρον να ακουστούν σε ένα κομμάτι. Συνήθως ξεκινάει με μια λέξη, μια έννοια. Συζητάω δηλαδή με φίλους μου και μέσα από τη συζήτηση ξεπετάγονται θέματα και ιδέες που πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν κομμάτι. Δεν δίνω βάση τόσο στα συναισθήματα που νιώθω την εκάστοτε περίοδο για να γράψω. Η πηγή έμπνευσης μου είναι στην ουσία ο περίγυρος μου, οι άνθρωποι μου, τα πράγματα που έχω ζήσει. Πολλές φορές όταν θα κάτσω σε μια παρέα και θα πω κάτι που θα κάνω τον άλλο να γελάσει θα κάτσω και το γράψω στο κινητό μου και μετά θα το βάλω σε ένα στίχο σε κομμάτι για να έχει μια πιο κωμική πλευρά.

Άρα λειτουργείς και λίγο σαν κωμικός

Σίγουρα, σίγουρα! Γενικά είμαι το άτομο που θα είμαι σε μια παρέα και θα κάνει τον κόσμο να γελάει, μου αρέσει να κάνω τον κόσμο γύρω μου να είναι χαρούμενος. Οπότε σίγουρα και αυτό είναι μέρος της μουσικής μου και για αυτό κάποιοι στίχοι μου είναι λίγο πιο καυστικοί ακριβώς επειδή το κάνω για αυτό το λόγο, όταν κάποιος ακούει μια λέξη την οποία δεν περίμενε να ακούσει σε ένα pop κομμάτι, γιατί επί τω πλείστων οι θεματολογίες των pop κομματιών στην Ελλάδα αφορούν την πλατωνική αγάπη, ξαφνικά θα του κινήσει το ενδιαφέρον και δεν θα το περιμένει, αυτό είναι που προσπαθώ να κάνω στα κομμάτια μου. Μια φρασεολογία που θα κάνει τον άλλο να γελάσει.

Χρησιμοποιείς γενικότερα πολλά sexual references στους στίχους σου, αυτό το κάνεις από επιλογή ή θέλεις με κάποιο τρόπο να προκαλέσεις τον ακροατή να ξεπεράσει τα προσωπικά του ταμπού;

Ο sexual στίχος είναι κάτι που με αντιπροσωπεύει πάρα πολύ στη ζωή μου. Αυτά που λέω στα κομμάτια μου τα λέω και στην πραγματικότητα, οπότε τα lyrics είναι πολύ κοντά στην καθημερινότητα και στον εαυτό μου. Γενικά ωστόσο πιστεύω και αυτό που λες, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην σεξουαλικότητα και στην έκφραση της στη μουσική. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα με το να κρύβουμε την σεξουαλικότητα μας λες και είναι κάτι κακό. Οπότε είναι μια μίξη αυτών των δύο.

Γενικότερα πιστεύεις ότι εάν είσαι queer στην Ελλάδα αμέσως η μουσική που σε ταυτίζουν εντάσσεται σε μια πιο underground σκηνή; Και αν ναι γιατί γίνεται αυτό;

Κοίταξε να δεις από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να ανήκει στην LGBTIQ+ Community και να έχει βγει στην mainstream σκηνή και ως mainstream το ορίζουμε από το promotion που γίνεται από τις δισκογραφικές και από τις διοργανώσεις. Αλλά πιστεύω πάρα πολύ ότι μπορεί να γίνει εμπορικό και να ξεπεραστεί αυτό το χάσμα που έχει δημιουργηθεί. Σε όλο το κόσμο αυτή τη στιγμή υπάρχουν queer καλλιτέχνες που έχουν εκατομμύρια streams και κάνουν απίστευτες συναυλίες και γίνεται χαμός, οπότε πιστεύω ότι είναι καιρός να γίνει και στην Ελλάδα αυτό. Εγώ δηλαδή αυτό προσπαθώ, προσπαθώ σαν queer artist να μπω πιο πολύ στην mainstream σκηνή γιατί πιστεύω ότι αξίζει. Αλλά γενικά υπάρχει πάντα μια ταύτιση από τον κόσμο. Μπορεί εσύ να κάνεις πολύ διαφορετική μουσική αλλά πάντα θα σε καθορίζουν με βάση την ταμπέλα της σεξουαλικότητας σου, λες και όλη σου η δουλειά καθορίζεται από το τι κάνεις με την προσωπική σου ζωή. Λείπει επίσης πάρα πολύ η εκπροσώπηση από queer άτομα και εκτός αυτού νιώθω ότι ο κόσμος κουράστηκε με όλη αυτή την τοξική αρρενωπότητα ή τις γυναίκες που είναι πάρα πολύ τέλειες και αψεγάδιαστες, με τα τέλεια σώματα και τα τέλεια μαλλιά. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε generation ουσιαστικά και να μπουν artist στη mainstream σκηνή που αντιπροσωπεύουν κι άλλα άτομα και μπορούν περισσότερα άτομα να νιώσουν το στίχο.

Η συνεργασία σου με το dozen minds πως ήταν; Πως νιώθεις που συμμετείχες στο project; Θα ήθελες να συμμετέχεις σε άλλα αντίστοιχα project όπως αυτό;

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να κάνω μουσική το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω ήταν να βγάλω κομμάτια και να πάω στο Dozen Minds, το είχα σαν στόχο. Το ήθελα πάρα πολύ και μου άρεσε που μάθαινα νέους καλλιτέχνες μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο και που τους έβλεπα να τραγουδάνε live τα κομμάτια τους. Μόλις μου έστειλαν λοιπόν μήνυμα για να συνεργαστούμε, έπαθα σοκ γιατί κυριολεκτικά έβλεπα όλη αυτή την δουλειά τους και τους θαύμαζα και τώρα που γνωριστήκαμε και από κοντά το επιβεβαιώνω. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που συνέβη και που θα το έχω στο ιστορικό μου σαν artist ότι έχω συμμετάσχει σε αυτό. Αλλά εννοείται ότι θα ήθελα να συμμετάσχω και σε άλλα αντίστοιχα project στο μέλλον.

Από εδώ και πέρα τι προσδοκάς από την πορεία σου;

Κοίταξε έχω πολλές φιλοδοξίες για το τι θα γίνει στην συνέχεια αλλά πιστεύω ότι δεν είναι και όλα στο χέρι μου λόγω οικονομικού και προσωπικού limit. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε κάποια δισκογραφική οπότε τα τρέχω όλα μόνος μου από την οργάνωση στην μουσική μου μέχρι το promotion ενός νέου βιντεοκλίπ, κάποιου κομματιού κτλ. Οπότε μπορεί να έχω κάποιες φιλοδοξίες και κάποιες από αυτές μεγάλες αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι υλοποιήσιμες. Οπότε κάτι που προσδοκώ να γίνει σύντομα και θέλω πολύ να προσπαθήσω είναι να κάνω live. Mου αρέσει πάρα πολύ το live και το performing και πιστεύω πολύ στην αμεσότητα που έχεις με τον κόσμο, που αλληλεπιδράς και δεν είναι απλά ένας αριθμός σε ένα τηλέφωνο, γίνεται πιο πραγματικό όλο αυτό. Οπότε σίγουρα αυτό που προσδοκώ είναι να κάνω περισσότερα lives και να γνωρίσω το κοινό μου και να δω τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει στην πραγματικότητα.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα