Θέατρο

Ο Νίκος Κουσούλης μας ανοίγει το (θεατρικό) σπίτι του Γιώργου Καπουτζίδη

Ποιοι είναι ο Χάρης και η Δήμητρα και τι συμβαίνει στις 2.30 τη νύχτα στο σπίτι τους; Όλα για την παράσταση του ΚΘΒΕ που όλοι θέλουν να δουν

Γιώργος Σταυρακίδης
ο-νίκος-κουσούλης-μας-ανοίγει-το-θεατρ-949375
Γιώργος Σταυρακίδης

Η παράσταση που όλοι περιμένουν εδώ και καιρό, επιτέλους έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Καπουτζίδη στο Βασιλικό Θέατρο και από τα πρώτα δείγματα των εορτών, τα συνεχόμενα sold out δείχνουν πως μιλάμε για μία από τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της σεζόν για την πόλη!

Το πρώτο θεατρικό έργο του αγαπημένου δημιουργού, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από το αρχικό του ανέβασμα στην Αθήνα, ήρθε στο ΚΘΒΕ, σε μια ανανεωμένη εκδοχή, συνεχίζοντας την πετυχημένη του πορεία, με αλλεπάλληλα sold out που ήδη έχουν καταγραφεί, αρκεί να ρίξετε μία ματιά τι γίνεται ήδη (και μέχρι πότε) στο viva.

To “Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του” είναι μια κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, η οποία αναδεικνύει μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο ίδιος ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα τα τελευταία χρόνια μέσα από σημαντικές και πολύτιμες παρεμβάσεις που κάνει.

Σημαντική αλλαγή στην εκδοχή της Θεσσαλονίκης για την παράσταση, είναι η συμμετοχή εξαιρετικών ηθοποιών της πόλης στους ρόλους του έργου και μεταξύ αυτών και του Νίκου Κουσούλη που μιλάει στην Parallaxi για την συμμετοχή του, μας ανοίγει την πόρτα του “σπιτιού” του ως Χάρης και μιλάει και για τα προβλήματα που έχεις αν είσαι ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη και θέλεις να ζήσεις από αυτό…

Photo: That long black cloud

Έχεις έναν από τους ρόλους στη νέα παράσταση του Γιώργου Καπουτζίδη για το ΚΘΒΕ. Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σου και ποια η άποψη σου για τους χαρακτήρες του έργου;

Ο ρόλος που υποδύομαι στην παράσταση είναι αυτός του Χάρη. Ο Χάρης είναι ένας τριαντάρης, φωτογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, ομοφυλόφιλος και συγκάτοικος της Δήμητρας. Όλη η πλοκή του έργου λαμβάνει χώρα στο σπίτι μας! Ο Χάρης είναι ένας τύπος που δεν είναι στενός φίλος με κανέναν άλλον χαρακτήρα στο έργο, εκτός από τη Δήμητρα. Συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο σπίτι του και στο δωμάτιο του στις 2:30 τη νύχτα. Οπότε δικαιολογημένα, είναι ένας χαρακτήρας με λίγα νεύρα παραπάνω. Κρύο αίμα, ειρωνικός, αρκετά καυστικός, καθόλου ρομαντικός αλλά στο τέλος κάτι ίσως να αλλάξει. Δε θα πω παραπάνω για τον Χάρη μου! Όλοι οι χαρακτήρες του έργου είναι διαφορετικοί στη βάση τους οπότε το κοινό σίγουρα θα δει τον εαυτό του σε κάποιον χαρακτήρα ή και σε πολλούς.

Είναι η παράσταση που νομίζω στη Θεσσαλονίκη, περίμενε το κοινό περισσότερο από κάθε άλλη να δει και αυτό φαίνεται και στα sold out σας. Όλη αυτή η αναμονή, σας προσέθεσε άγχος ή μία αυξημένη ευθύνη για αυτό που ετοιμάζατε;

Ο Γιώργος είναι ένα πάρα πολύ αγαπητό πρόσωπο στον κόσμο, οπότε ήταν λογικό και το περιμέναμε. Να πω την αλήθεια, δεν περίμενα ότι θα γίνει sold out πριν ξεκινήσουμε, αλλά αυτό είναι ευχάριστο για εμάς. Είναι ωραίο να παίζεις σε γεμάτα θέατρα. Είχαμε νομίζω ένα άγχος που δεν το είχαμε παίξει μπροστά σε τόσο κόσμο. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του. Γενικά όμως επειδή ήμασταν έτοιμοι μια βδομάδα πριν την  πρεμιέρα και είχαμε κάνει πάρα πολλά περάσματα πριν την πρεμιέρα, είχαμε μια ασφάλεια ότι ξέρουμε τι κάνουμε και ανυπομονούσαμε να το μοιραστούμε με το κοινό. Είναι μια ωραία ομάδα συνεργατών, οπότε υπάρχει ασφάλεια μεταξύ μας.

Πώς είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης ως συνεργάτης;

Ένα από τα πράγματα που έχω κρατήσει απ’ τον Γιώργο είναι οι πρώτες κουβέντες που μας είπε στην πρώτη ανάγνωση που κάναμε. “Πρέπει να πηγαίνουμε με χαρά στη δουλειά μας και να περνάμε καλά”. Αυτό τα λέει όλα για μένα. Και τα κατάφερε. Ήρεμος πάνω στη δουλειά, με φοβερό χιούμορ, ξέρει τι θέλει, απίστευτα ευγενικός και πολλά άλλα. Φοβερή τύχη και συγκυρία η συνεργασία μου με αυτό το υπέρ ταλαντούχο πλάσμα.

Photo: Ηλίας Κουγιουμτζής

Το «Όποιος θέλει να χωρίσει» είναι μία κωμωδία ή περνάει και μηνύματα στους θεατές;

Όλοι λένε ότι πρόκειται για μια ποπ κωμωδία. Ένα έργο που απ’ την ανάγνωση του γελάς, αλλά εγώ το βρίσκω και ένα έργο με αρκετά δραματικά στοιχεία. Στην ανάγνωσή του γέλασα πάρα πολύ αλλά έκλαψα κιόλας σε κάποιες σκηνές. Έχει καταφέρει με το κείμενό του ο Γιώργος να περάσουμε καλά και να γελάσουμε, αλλά μας δίνει και μια λύτρωση και μια συγκίνηση μέσα από πιο δραματικές και προσωπικές σκηνές. Τώρα, το τι θέλει να πει ο συγγραφέας με το έργο του και τι μηνύματα μας περνάει, θεωρώ ότι είναι κάτι τελείως προσωπικό για τον καθένα. Κάθε θεατής θα καταλάβει και θα πάρει διαφορετικά πράγματα.

Υπήρξες μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει και τώρα γνωρίζω πως είσαι καθηγητής στο εργαστήριο προετοιμασίας ατόμων με αναπηρία για εισαγωγή σε δραματικές σχολές (σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. και την ομάδα Εν-Δυνάμει). Μίλησε μου για αυτή την εμπειρία

Ένα από τα πρώτα μου σχολεία στο θέατρο ήταν η ομάδα Εν Δυνάμει. Ξεκίνησα να δουλεύω μαζί τους στα 19 μου, μετά από πρόσκληση μιας καθηγήτριας μου που δούλευε με την ομάδα, της Αλεξίας Γούργουλη. Από τότε έμεινα στην ομάδα για 5 χρόνια περίπου μέχρι να ξεκινήσω τις σπουδές μου στη δραματική σχολή του κρατικού θεάτρου. Φέτος, χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Εν Δυνάμει, Ελένη Δημοπούλου, και μου έκανε την πρόταση γι΄ αυτή τη συνεργασία. Φοβερή τιμή για μένα και μεγάλη χαρά που επέστρεψα με κάποιον τρόπο στην ομάδα αυτή. Ακόμη είναι αρχή για το εργαστήριο αυτό, είμαστε σε φάση γνωριμίας αλλά τα πρώτα δείγματα που είχαμε ήταν ενθαρρυντικά. Γι’ αυτό που είμαι σίγουρα χαρούμενος είναι για το κομμάτι της ορατότητας. Ας ξεκινήσουν πλέον χωρίς περιορισμούς, τα άτομα με αναπηρίες να σπουδάζουν και να έχουν το ίδιο δικαίωμα στη μόρφωση όπως την έχουμε εμείς και νομίζω το καλύτερο ξεκίνημα είναι ένα κρατικό θέατρο.

Πώς είναι να κάνεις θέατρο στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και τα αρνητικά του;

Μου αρέσει η Θεσσαλονίκη πολύ, παρά τα στραβά της. Είμαι ένας πάρα πολύ τυχερός άνθρωπος γιατί μέχρι στιγμής έχω συνεργαστεί με υπέροχους ανθρώπους και έχω κάνει δουλειές που είμαι πολύ περήφανος που ήμουν κομμάτι τους. Αλλά όλα αυτά στο Κρατικό Θέατρο. Πώς μπορεί να επιβιώσει ένας ηθοποιός εκτός Κρατικού στη Θεσσαλονίκη; Δυστυχώς δεν μπορεί ή μπορεί, αν γίνει χίλια κομμάτια. Δεν υπάρχει η διέξοδος σ΄ αυτήν την πόλη. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες επιχορηγήσεις απ’ το κράτος για να πεις θα κάνω μόνος μου πράγματα και θα κάνω αυτό που θέλω. Φέτος έμεινα για κάποια στιγμή άνεργος για 4-5 μήνες και ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα να σπουδάσω και κάτι άλλο γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο. Έχει πάρα πολύ καλό δυναμικό ηθοποιών η πόλη και θα μπορούσε να έχει περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Δυστυχώς  όλοι οι καλλιτέχνες ωθούνται στην εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα. Είναι κάτι που τριγυρνάει στο μυαλό μου αρκετά τον τελευταίο καιρό και με την πρώτη καλή ευκαιρία μάλλον θα φύγω. Θα ήθελα όμως μια χώρα που θα μπορούσα να κάνω θέατρο παντού και όχι μόνο στην πρωτεύουσά της.

Photo: That long black cloud

Πες μου μία αγαπημένη σου στιγμή στην παράσταση.

Στο φινάλε του έργου καθόμαστε αγκαλιά μαζί με την Δήμητρα ( Ελευθερία Αγγελίτσα) στον καναπέ, σβήνουν τα φώτα από πάνω μας και για ένα λεπτό καθόμαστε έτσι αγκαλιά στο σκοτάδι μέχρι να τελειώσει η παράσταση. Έχω και αγαπημένες στιγμές από τα παρασκήνια αλλά αυτές θα τις κρατήσω ιδιωτικές!

*”Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του” | Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)  | Ώρες παραστάσεων – Πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των εορτών: Σάββατο 24 Δεκεμβρίου: Δε θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις. Κυριακή 25 Δεκεμβρίου: 21.00 Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου: Δε θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις. Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου: 18.00 & 21:00 Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου: 18.00 & 21:00 Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου: 21:00 Σάββατο 31 Δεκεμβρίου: Δε θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις. Κυριακή 1η Ιανουαρίου: 21:00 Δευτέρα 2 Ιανουαρίου και Τρίτη 3 Ιανουαρίου: Δε θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις. Τετάρτη 4 Ιανουαρίου: 18.00 & 21:00 Πέμπτη 5 Ιανουαρίου: 21:00 Παρασκευή 6 Ιανουαρίου: 21:00 Σάββατο 7 Ιανουαρίου: 18.00 & 21:00 Κυριακή 8 Ιανουαρίου: 19.00

*Από 11/01.2023 Τετάρτη 18:00 & 21:00 Πέμπτη 21:00 Παρασκευή 21:00 Σάββατο 18:00 & 21:00 Κυριακή 19:00

Συντελεστές : Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης | Σκηνικά: Δανάη Πανά | Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος | Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθερία Αγγελίτσα, Χρύσα Τουμανίδου, Μαριάννα Πουρέγκα, Νίκος Κουσούλης, Γιώργος Παπαδάκος, Γιάννης Γκρέζιος, Έφη Σταμούλη, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα