Featured

Η Ραλλού στο σπίτι: Ένα project από τη Θεσσαλονίκη χρειάζεται τη στήριξη σου

Μια ομάδα φοιτητ(ρι)ών του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ χρειάζεται βοήθεια για να ολοκληρώσει την ταινία της.

Parallaxi
η-ραλλού-στο-σπίτι-ένα-project-από-τη-θεσσαλο-768302
Parallaxi

Μια ομάδα φοιτητ(ρι)ών του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ εν μέσω πανδημίας πήρε την απόφαση να αρχίσει τις προετοιμασίες για το νέο κινηματογραφικό project στο οποίο θα δουλέψει. Μια ακόμη μικρού μήκους ταινία. 

Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ιστορία σε σκηνοθεσία και σενάριο Ρένας Δανιλούλη η οποία μίλησε στην Parallaxi για την υπόθεση της ταινίας, τις πηγές έμπνευσης, αλλά και το πόσο εύκολο είναι να κάνεις κινηματογράφο σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ραλλού, μια γυναίκα 40 ετών έχει γυρίσει για κάποιες μέρες στο πατρικό της. Η 65χρονη μητέρα της Ιουλία κουρασμένη από την ζωή βρίζει παραπάνω από ότι είναι αναμενόμενο για την ηλικίας της, η παιδική της φίλη Έλενα (και αυτή στα 40 της) έχει αλλάξει, η αδελφή της Καίτη, πέντε χρόνια μεγαλύτερη, προσπαθεί να συμβαδίσει με την 18χρονη κόρη της Ντορίνα που ζει την εφηβεία της ιδιαίτερα έντονα και ο μπαμπάς της, Περικλής, δεν θέλει να αφήσει τα ηνία της οικογένειας.

Η Ραλλού παρατηρεί τις αλλαγές αυτές του στενού της οικογενειακού κύκλου δίνοντας με την φαντασία της μία άλλη διάσταση στην πραγματικότητα χαρίζοντάς της ένα κωμικοτραγικό στοιχείο. Η οριστική και μεγαλύτερη όμως αλλαγή παραμονεύει».

Πώς όμως προέκυψε η ιδέα της Ραλλού και τι μηνύματα θέλει να περάσει αυτή τη ιστορία;

«Συνήθως γράφουμε για πράγματα που γνωρίζουμε. Σπούδασα σε άλλη πόλη από αυτή που μεγάλωσα , και έμεινα εκεί από επιλογή . Όλα αυτά τα χρόνια επισκέπτομαι το πατρικό μου τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. Οι αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στους αγαπημένους μου φίλους και συγγενείς ήταν κάτι που παρατηρούσα πάντα και κάτι που πολλές φορές σχολίαζα με χιούμορ για να μπορέσω να τις “χωνέψω”.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από προσωπικές καταστάσεις χωρίς όμως να είναι αυτοβιογραφική. Αυτό που ήθελα να εξηγήσω γράφοντας αυτό το σενάριο ήταν ότι ο χρόνος και οι αλλαγές που φέρνει είναι μία δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση και πολλές φορές το χιούμορ είναι μία σανίδα σωτηρίας, ενώ η ζωή συνεχίζεται χωρίς να σε ρωτάει για το τέλος».

Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το project και ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

«Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής . Τα γυρίσματα αισιοδοξούμε ότι θα γίνουν τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη. Οι ηθοποιοί έχουν επιλεγεί και αυτή την στιγμή βλέπουμε κατάλληλους χώρους για το γύρισμα. Οπότε η επιλογή των χώρων είναι αυτή που έχει σειρά τώρα, και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν προετοιμασίες σκηνογραφικές και ενδυματολογικές.  Παράλληλα τρέχουμε καμπάνια χρηματοδότησης στην οποία μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει οικονομικά για την ολοκλήρωση του project».

Πού θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν;

«Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον χώρο των γυρισμάτων χωρίς να κάνουμε αναγκαστικούς συμβιβασμούς. Θα βοηθήσουν στο να μπορούμε να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε ό,τι χρειαστεί σχετικά με τις σκηνογραφικές και ενδυματολογικές ανάγκες της ταινίας, να καλύψουμε τα έξοδα για μεταφορές αλλά και για την σίτιση των συντελεστών και των ηθοποιών κατά την διάρκεια των προβών και των γυρισμάτων. Φυσικά λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που ζούμε με την πανδημία , θα υπάρξουν έξοδα για τεστ διαγνωστικών ελέγχων και για αγορά των απαραίτητων πια απολυμαντικών» .  

Πώς είναι να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη σήμερα;

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη στην οποία υπάρχει η μοναδική στην Ελλάδα πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή κινηματογράφου και αυτό είναι αρχικά ένα πλεονέκτημα. Υπάρχει κόσμος που θέλει να δουλέψει πάνω σε ταινίες αλλά δυστυχώς όλα πρέπει να γίνουν κυρίως με το κουράγιο και την όρεξη των συντελεστών . Η στήριξη των καθηγητών της σχολής και η χρήση του εξοπλισμού της είναι σημαντική αλλά δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, δεν υπάρχει κάποιος φορέας που μπορείς να αποταθείς για να σε βοηθήσει. Οπότε το δυναμικό μπορεί να υπάρχει , η όρεξη μπορεί να υπάρχει άλλα όλα γίνονται δύσκολα. Και να μην μιλήσουμε για τις δυσκολίες που έχουν ομάδες παραγωγής που είναι εκτός σχολής…»  

Ποιοι/-ες ηθοποιοί συμμετέχουν;

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην ταινία μας. Στο βασικό ρόλο της Ραλλούς είναι η Λίλα Βλαχοπούλου , στο ρόλο του πατέρα ο Δημήτρης Ναζίρης , στον ρόλο της μητέρας η Κυριακή Δούδη , στον ρόλο της φίλης η Μαρίνα Γκούμλα και στον ρόλο της αδελφής η Μομώ Βλάχου και της ανιψιάς η Θεοδώρα Μπασδάρη».

Σχετικά με την ταινία:

Στην επίσκεψη της Ραλλούς στο πατρικό της, η φαντασία της μαζί με την πραγματικότητα , πλέκουν κωμικοτραγικές καταστάσεις που της χαρίζουν γέλιο αλλά και δύναμη να αντιμετωπίσει τις οριστικές αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. 

Μπορείτε να στηρίξετε την ταινία συνεισφέροντας οικονομικά στην καμπάνια χρηματοδότησης, αλλά και να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της σε Facebook και Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα